Dodaj do ulubionych

problem z hormonami

27.06.13, 13:57
Witam, od jakiegoś czasu męczę się ze stanem moich hormonów. Co prawda chodzę o ginekologo-endokrynologa, ale nie za bardzo mi pomaga. Wcześniej miałam podwyższony DHEAS (bardzo dużo) i testosteron (trochę mniej), w związku z czym przyjmowałam cyprest i androcur. Trwało to przez cały poprzedni rok. Niestety, dość kiepsko się czułam, przede wszystkim chodziłam ciągle spuchnięta (nie byłam w stanie założyć butów, ubrania były za ciasne itp.), rozdrażniona i zła na wszystkich, ciało mnie swędziało i ciągle chciało mi się spać. Pani lekarz stwierdziła, żebym brała tylko cybrest, tak też się stało. Jednak w maju okazało się, że mam złe wyniki wątroby i kazała odstawić mi tabletki. W tamtym tygodniu robiłam kolejne badani krwi i wykazało, że z wątrobą jest wszystko ok (usg to potwierdziło), a hormony mam następujące:
DHEAS- 430,30 (norma 98,8-340)
Kortyzol 13,66 (norma 6,2-19,4)
testosteron 66-46 (norma 8,40-48,10)
17- hydroksyprogesteron 2,21 (norma 0,2-1,3)

Poza tym pojawił mi się na nowo trądzik, pocę się strasznie i mam duże owłosienie. Ostatnio bolą mnie też stawy i kręgosłup, nie wiem, czy to może mieć związek z hormonami. Zaznaczę jeszcze, że miałam robione następujące badania:
USG piersi (wszystko w porządku, mama choruje na raka piersi), nerek (wszystko ok), brzucha (wszystko ok), tarczycy (guz o wielkości ok 1,5 cm, nieszkodliwy). Mam 28 lat, jak byłam w okresie dojrzewania przyjmowałam jodid i jodox. W poniedziałek wybieram się do lekarza, czy możecie mi coś poradzić, tzn. o co mam spytać, lub, coś zasugerować. Niestety, pani lekarz niezbyt mi pomaga, stwierdziła tylko, że wątroba jest ważniejsza niż trądzik i o nią mam dbać. Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • yellow.yellow Re: problem z hormonami 27.06.13, 17:37
      a jajniki? lh i fsh? dokładne (tsh, ft3 i ft4) wyniki tarczycy?
      • asiaa85 Re: problem z hormonami 28.06.13, 15:33
        jajników nie miałam sprawdzanych, wyniki tarczycy będę miała w poniedziałek.
        • yellow.yellow Re: problem z hormonami 28.06.13, 17:46
          przy takich objawach jak Twoje sprawdzenie jajników to podstawa... i fh i fsh... możesz mieć PCO (najczęstsza przyczyna wzrostu męskich hormonów)
          • yellow.yellow Re: problem z hormonami 28.06.13, 17:46
            lh, sorry
            • asiaa85 Re: problem z hormonami 30.06.13, 13:19
              Dzięki za odpowiedź. A jak najlepiej to sprawdzić? Poprzez usg, czy badanie krwi? Czy radzisz i jedno i drugie?
              • yellow.yellow Re: problem z hormonami 30.06.13, 16:12
                Jedno i drugie smile
                • yellow.yellow Re: problem z hormonami 30.06.13, 16:14
                  USG wykaże czy nie masz wielotorbielowatych jajników, a z krwi bada się poza hormonami męskimi LH i FSH (ważny jest ich stosunek). Na pewno dobry lek. będzie wiedział co robić, co zbadać by wykluczyć te chorobę.
                  • asiaa85 Re: problem z hormonami 30.06.13, 19:45
                    bardzo dziękuję za pomocsmile. Juro się okaże co i jak, mam nadzieję, że dostanę skierowanie na kolejne badania i w końcu coś się ruszy.
                    • yellow.yellow Re: problem z hormonami 01.07.13, 01:39
                      powodzeniasmile
                      • asiaa85 Re: problem z hormonami 02.07.13, 16:07
                        Nic szczególnego się nie dowiedziałam, oprócz tego, że hormony tarczycy są w normie. Mam powrót do Cyprestu (3 opakowania), dodatkowo mam pić tabletki osłonowe na wątrobę. Zrobiono mi także cytologię, dodatkowych badań nie mam. Kolejna wizyta we wrześniu.
                        • yellow.yellow Re: problem z hormonami 02.07.13, 21:00
                          Czyli jajniki na USH ok? Lek. zlecił Ci LH i FSH?
                          • yellow.yellow Re: problem z hormonami 02.07.13, 21:00
                            USG
                        • rotkaeppchen1 Re: problem z hormonami 03.07.13, 17:52
                          W normie? Masz wyniki? Podaj, wraz z normami. Moze sie okazac, ze mimo ze "w normie", cos jest nie tak - to bardzo czeste.
    • rotkaeppchen1 Re: problem z hormonami 02.07.13, 18:53
      A z jakiego powodu przyjmowalas jodid? Czy powodem byla niedoczynnosc tarczycy? Jakie wyniki hormonow tarczycy oraz tsh masz obecnie? Czy byly robione badania na przeciwciala choroby hashimoto - antyTPO?
    • Gość: maguu Re: problem z hormonami IP: *.koszykowa.pl 03.07.13, 17:02
      Alvit, ul. Słowackiego, Warszawa.
      Uciekaj od konowała, który leczy Cie tym, co wymieniłaś. Inaczej zniszczą Ci ciało i psyche.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka