Dodaj do ulubionych

Łupież pstry

IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 12.08.13, 18:46
Mam problem z plamkami pojawiającymi się na mojej skórze. Nie jest to uciążliwe bo ani nie swędzi ani nie boli. Ot poprostu placek czerwony z otoczką białej suchej skórki.

Na wizycie u dermatologa dowiedziałam się ze to wyprysk pieniązkowaty. I dostałam maść. nie pomogła.

Kilkanaście dni później na wizycie u endokrynologa dowiedziałam się że to co mam to łupież pstry i że lekarka po obejrzeniu tego jest na 100% pewna.

Ogólnie skłaniam się bardziej do tego łupieżu. Zmiana dermatologa oczywiście jak najbardziej ale polecany dermatolog ma ni mniej ni więcej jak półroczne kolejki.
Wybieram sie z tym problemem do lekarza rodzinnego ale .......

Czytałam na necie że mimo iż używa się leków należy bezwzględnie wszystko wyparzyć, wygotować. Reczniki, pościele, ubrania itp.

Powiedzcie mi jak sobie radzicie albo poradziliście z tym cholerstwem?

Ja właśnie po kilku miesiącach spokoju mam przepiękną czerwoną wielką plame (wielkości 5 złotówki) centralnie pod okiem uncertain

Może polecicie coś bez recepty ?
Obserwuj wątek
    • Gość: kb Re: Łupież pstry IP: *.via.zamek.net.pl 12.08.13, 18:54
      Miałam kiedys to cholerstwo po solarium smarowałam miejsce clotrimazolum i po2tyg mineło
      • Gość: z Re: Łupież pstry IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 12.08.13, 19:53
        A towarzyszył temu przy okazji okropny łupiez ? taki na skórze głowy?

• Gość: gość Re: Łupież pstry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.13, 21:07
      syn miał stwierdzony łupież pstry na plecach i dermatolog zalecił mycie ciała szamponem nizoral,pomogło bez nawrotów,tylko że wygląd tych plamek był nieco inny niż opisujesz bo nie czerwone tylko takie bardziej szare placki i bez otoczki z suchej skóry
      • Gość: z Re: Łupież pstry IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 12.08.13, 21:17
        Ja je mam wszędzie.... ale nie naraz.

Np pojawia się na powiece, znika, pojawia się na nodze itd.....

Nizoral nie pomaga nawet na zwykły łupież
    • dorotakatarzyna Re: Łupież pstry 13.08.13, 11:17
      To nie jest łupież pstry - łupiez pstry to białe placki, odbarwiona opalenizna, przeważnie na plecach, spowodowana grzybami.
      Z opisu bardziej wygląda na liszaj. Albo alergię. Spróbuj do rodzinnego, może będzie mądrzejszy od dermatologa. Dermatolodzy zwykle stawiają złe diagnozy. Kiedyś z trzyletnim dzieckiem błądziłam od jednego do drugiego - dziecię miało na łydkach coś takiego jak opisujesz. Jeden dematolog powiedział że to rumień czerwony, drugi że liszaj biały, i dopiero trzeci, że to alergia. To była alergia na mleko.
      Może masz w domu Pimafucort, to spróbuj zastosować - działa i na grzyby, i na bakterie.
    • Gość: gość2 Re: Łupież pstry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.13, 22:30
      Witam, mi dermatolog przepisal na to versic set, jest to szampon oraz emulsja, narazie troche pomaga ale kazal zrobicc wyniki bo nie jest pewien czy to ten łupież czy uczulenie ;/
    • Gość: magilka Re: Łupież pstry IP: *.play-internet.pl 02.09.13, 15:45
      Ja miałam lupiez pstry i nie wspominam tego okresy zbyt pozytywnie. Leczylam się u 4 specjalistow dopuki dostatni z dermatologow nie przepisal mi trioxalu. Polecam
    • Gość: baska Re: Łupież pstry IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.13, 10:58
      Potwierdzam- Nizoral. Raz zostawiłam go na całą noc. Mocno wysuszył mi skórę, ale wysypu łupieżu pstrego pozbyłam się wtedy po 1 aplikacji.
      Do tego czasami wspomagałam się Clotrimazolem w kremie.
      Ostatnio zauważyłam 2 białe plamki na brzuchu i obawiam się nawrotu, choć nie wiem skąd. 2 lata temu zaraziłam się na solarium. Od tego czasu unikam tego typu miejsc jak ognia.
    • Gość: darianka Re: Łupież pstry IP: *.dynamic.mm.pl 20.02.17, 12:11
      No właśnie dziewczyny sama stosuję nizoral na łupiez pstry. Ale o ile pomaga to jedynie na krótki czas Potem to powraca, czasami w większym nasileniu. Boję się,że jak tak ciągle będę sobie kupowała te saszetki nizoralu to zbankrutuję . Nie ma opcji aby pozbyc się tego całkowicie ?
    • Gość: darianka Re: Łupież pstry IP: *.artnet.gda.pl 21.02.17, 11:55
      A to jakiś nowy szampon?
    • Gość: darianka Re: Łupież pstry IP: *.play-internet.pl 23.02.17, 13:43
      O a zupełnie o tym nie wiedziałam. Jeszcze zastanawiałam się aby wybrać się do dermatologa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka