Dodaj do ulubionych

hematolog?

IP: *.eaw.com.pl 24.03.14, 15:27
Witam, od roku leczę się Controlocem na żołądek. Konkretnie na stan zapalny, nadżerki i przepuklinę wpustową. Ponieważ słabo się czułam ostatnio, zrobiłam sobie morfologię i poziom żelaza. Wyniki wskazują na anemię z niedoboru żelaza.
WBC 4.31 4.40-11.30
RBC 4.31 4.10-5.10
HGB 9.90 12.30- 15.30
HEMATOKRYT 0.31 0.35- 0.47
MCV 71.1 83.00- 103
MCH 23.00 28-34
MCHC 32 33-36
RDW CV 15.5 11.5- 14.5
żelazo 18 37-145
Zastanawiam się czy to Controloc może powodować nie wchłanianie się żelaza. Jem naprawdę zdrowo.Mam przepisany Sorbifer i boję się o żołądek. Lekarka twierdzi że mam brać żelazo 2xdziennie a Controloc wieczorem. Szukać specjalisty czy spróbować?
Obserwuj wątek
    • gmbh1 Re: hematolog? 25.03.14, 11:14
      spokojnie
      przyjmuj sorbifer i po 2 mcach zrob morfologie
      ja biore hemofer + wit. C + wit.B6 + kwas foliowy
      sa to pomocniki przy przyswajaniu zelaza
      • nigolla Re: hematolog? 15.11.14, 19:50
        mnie lekarz też zalecił wit B6 i C przy żelazie smile
        • patria5 Re: hematolog? 17.11.14, 08:42
          ze swojego dośw. wiem że Sorbifer czy Biofer slabo się wchłaniają, u mnie lepiej się sprawdziło zelazo Puritans Pride dostępne na znanym portalu na A.
    • Gość: Tina Re: hematolog? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.11.14, 18:45
      Witaj
      Także brałam i sporadycznie biorę controloc 40.Zażywa się go 1 x na dobę.Mnie przepisał lekarz tę dawkę rano na czczo.Rzeczywiście po pewnym czasie po wykonaniu wyników ,wyszedł niedobór żelaza. Sorbifer zażywam,tylko trzeba wtedy kontrolować co się je i ile,ponieważ po tym leku jest niesamowity apetyt. Controloc na pewno powoduje neutralizację kwasu zołądkowego, w końcu to inhibitor pompy protonowej,więc nie może być inaczej,blokadę wchłaniania czy powoduje.Z tego wynika,że tak.Moim zdaniem z lekami trzeba ostrożnie,bo na jedno pomagają a na co innego szkodzą.Controloc 40 z tego co wyczytałam,to trzeba po zużyciu opakowania zrobić przerwę.Kup sobie w trakcie przerwy mleczko Alugastrin,jest mniej inwazyjne,bo inaczej zgaga Cię zamęczy.Sprawdź tarczycę,zrób: USG i TSH,oraz FT 3, FT 4. i przeciwciała.Objawy niedoboru żelaza mogą być przyczyną problemów z tarczycą.Pozdrawiam
    • superzielona120 Re: hematolog? 17.11.14, 18:57
      może poproś lekarkę o jakieś mocniejsze żelazo, najlepiej w dawce nawet 100 razem z kwasem foliowym i witaminą C! Nie rezygnuj z żelaza bo wyniki masz słabiutkie! Może poproś właśnie o zmianę controlocemu na coś innego jeśli ci szkodzi! Białych krwinek też masz malutko! Zrób sobie jeszcze te inne badania które radzi jedna z odpowiadających osób. I wiesz co ci radzę: Zrób sobie poziom FERRYTYNY bo w utajonym niedoborze żelaza masz wszystko w normie a ferrytyna już zaczyna spadać, a ty masz takie wyniki jakby to był już Jawny niedobór żelaza z niedokrwistością! Ferrytyna pokaże ci czy masz jakieś jeszcze rezerwy żelaza w organizmie czy już wszystko zostało utracone, fajne badanie a nikt nie robi go, a dużo wnosi. Pozdrawiam cieplutko. Pogadaj z lekarzem o tym co cię martwi, niech cię wyleczy dobrze, a jak nie to skonsultuj się z innym dla pewności!!!!
      • evee1 Re: hematolog? 18.11.14, 06:40
        Przepraszam, ze sie wcinam w watek, ale czy mozesz mi wytlumaczyc jak to jest z ta ferrytyna? Ja zawsze ja badam i zawsze wychodzi mi strasznie niska (transferyne mam w normie), ale jednoczesnie zelazo i hemoglobine mam bardzo ladne. Dodam, ze czesto czuje sie bardzo zmeczona, ale nie wiem czy to efekt jakichs brakow czy starzenia sie wink.
        • superzielona120 Re: hematolog? 18.11.14, 21:22
          szczerze mówiąc w takim wypadku to nie za bardzo wiem jak pomóc, ale powiem to co wiem: chodzi o to, że transferryna pokazuje ile jest zapasu żelaza w organizmie, jeśli zaczynają ci się niedobory żelaza to początkowo krwinki i hemoglobina będa w normie bo zaczniesz zurzywać żelazo ze swoich magazynów w wątrobie i właśnie zacznie spadać ferrytyna, przy czym transferryna która transportuje i wychwytuje żelazo raczej też będzie w normie, na logikę wydaje mi się, że ostatecznie mogła by być nieco podwyższona, ale nie mam pewności co do transferryny w tym wypadku. Jeśli nadal będziesz mieć niedobory żelaza to w końcu zurzyjesz cały swój zapas czyli ferrytyna będzie niziutka i już nie będzie z czego czerpać żelaza, wtedy stopniowo zacznie spadać również twoja hemoglobina i parametry krwinkowe: krwinki będa mniejsze( MCV spada) i niedobarwliwe. W tym przypadku kiedy już nie ma zapasów wzrasta transferryna bo organizm za wszelką cenę chce wychwytywać żelazo, więc "zwiększa poszukiwania" bo transferryna wiąże żelazo. Jeśli masz niską ferrytynę to: może dostarczasz sobie za mało żelaza w pożywieniu, być może masz zaburzenia wchłaniania żelaza i mimo, że jesz ono się nie wchłania i musisz korzystać z dawno zgromadzonych rezerw, być może masz zwiększone zapotrzebowanie np. ciąża, może masz jakies choroby przewlekłe - które powodują stałe procesy zapalne w organizmie. A poziom samego żelaza we krwi masz jaki? Norma czy zwiększony? To nie powód do paniki, ale pokazuje że masz małe magazyny i warto by było uzupełnić wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka