04.12.04, 21:36
Ostatnio rozmawialam z koleżanką,której lekarz niedawno założył spiralę.I
właśnie,założył normalnie podczas okresu i uprzedził,że czasem jest tak,że ta
spirala wypadnie (ja w szoku,bo już mam pół roku ale o tym nie wiedziałam-
niedouczona jestem!!),ale to jeden przypadek na iles tam.
I za pare dni ,pod koniec okresu wyleciała jej ta spirala!!
Dziewczyny,czy można "nie zauważyć" spirali,która wypadnie??Ciut m,nie to
szczerze mówiąc przeraziło.
A poza tym,czy przy spirali jest normalnie owulacja i "płodny śluz" ?
Obserwuj wątek
    • wierzgalska Re: Spirala.. 04.12.04, 22:57
      Jest to spaoradycznie możliwe (wypadnięcie), szczególnie przez pierwsze trzy
      cykle, kiedy organizm jeszcze przyzwyczaja się do ciała obcego (teoretycznie
      chciałby się go pozbyć), najsilniej podczas miesiączki bo 1/skurcze macicy w
      tym czasie najsilniejsze 2/ szyjka macicy jest otwarta, co wszystko jest
      naturalnym mechanizmem pozbywania się krwii menstruacyjnej.
      Rzadko sie to zdarza (wypadnięcie wkładki przy tej okazji), twoja koleżanka
      miała wybitne szczęście.

A dla doinformowania przesyłam podstawowe informacje o wkładce (cytuję,ze
      źródłem, bo nie mam linku) - Ostrzeżenie DŁUGI TEKST (można przeskoczyć wstępy)
      (bo owulacja, oczywita, jest, a płodny śluz może być trochę zmieniony)
      Cytuję artykuł:

Magazyn medyczny dla kobiet.

Adres redakcji: ul. Grażyny 13, 02-548 Warszawa.
      Telefony: (0-22) 845 42 54, (0-22) 845 32 41 w. 322
      Fax: (0-22) 845 42 16
      e-mail: redakcja@quadronet.pl
      wydawca: Grupa Medialna QUADRO
      Pismo ukazuje się cyklicznie.

Antykoncepcja z wkładk±
      artykuł dr. n. med. Katarzyny Skórzewskiej

Wkładka wewn±trzmaciczna jest skuteczn± metod± antykoncepcji. Statystycznie w
      ci±gu roku tylko jedna na sto kobiet stosuj±cych tę metodę zajdzie w ci±żę.

Już starożytni...

Historia stosowania antykoncepcji domacicznej sięga starożytno¶ci. Już ponad
      2500 lat temu Hipokrates umieszczał w macicy kr±żki z różnych materiałów:
      drewna, szkła, ko¶ci słoniowej czy złota, w ¶redniowieczu za¶ Avicenna
      proponował w celach antykoncepcyjnych wkładki z miedzi, korzeni mandragory i z
      o¶miornicy. Pierwsza z nowoczesnych wkładek wewn±trzmacicznych została wykonana
      w Niemczech w 1909 roku przez Richtera i składała się z pier¶cienia wykonanego
      z jedwabnej nici lub katgutu. Za ojca antykoncepcji domacicznej jest uważany
      jednakże Ernst Grafenberg, który w latach 1928-30 poł±czył jedwabn± nić ze
      srebrnym lub złotym drutem, tworz±c tzw. pier¶cienie (gwiazdy) Grafenberga. Nie
      znalazły one powszechnego uznania, ponieważ zaczęły pojawiać się doniesienia o
      zakażeniach, które miały one powodować. Dopiero od lat 60., kiedy to zaczęto
      stosować tworzywa sztuczne, nast±pił wzrost zainteresowania wkładk± domaciczn±,
      a jako metoda antykoncepcyjna została zatwierdzona przez ¶rodowisko lekarskie w
      1962 roku.

Jak wygl±da wkładka

Wkładka wewn±trzmaciczna to plastikowa kształtka, któr± zakłada się do jamy
      macicy, aby zapobiec niepoż±danej ci±ży. Jako ¶rodek antykoncepcyjny działa
      przez 5-7 lat (okres ten jest podany na ulotce).

Produkuje się różne rodzaje wkładek. Najczę¶ciej s± one wykonane z polichlorku
      winylu lub innych obojętnych dla organizmu ludzkiego tworzyw sztucznych o dużej
      elastyczno¶ci, a jednocze¶nie zdolno¶ci zachowania nadanego kształtu
      przypominaj±cego zwykle literę T. W celu zwiększenia skuteczno¶ci
      antykoncepcyjnej wkładki zawieraj± dodatkowo jony metali: miedzi, srebra, złota
      i platyny.

W ostatnich latach opracowano wkładkę wewn±trzmaciczn± hormonalnie czynn±
      zawieraj±c± syntetyczn± pochodn± progesteronu, hormonu produkowanego przez
      ciałko żółte jajnika po owulacji - lewonorgestrel: Mirena. Z kapsułki
      stanowi±cej ramię podłużne wkładki uwalnia się codziennie hormon, który
      wzmacnia jej działanie antykoncepcyjne przez powodowanie zmian zanikowych w
      błonie ¶luzowej macicy (endometrium) i znaczne zwiększenie gęsto¶ci ¶luzu
      szyjkowego, a jednocze¶nie zmniejsza działania niepoż±dane i powikłania.

Przyszło¶ci± wkładek wewn±trzmacicznych s± wkładki typu Flexi Gard, zbudowane
      na innej zasadzie, w których nitka jest wszczepiona w dno macicy, a na niej s±
      zawieszone pojemniczki uwalniaj±ce miedĽ. Brak ramion poprzecznych w tego
      rodzaju wkładce zmniejsza bóle, krwawienia i skurcze macicy.

Uniemożliwić zapłodnienie

Uważa się, że głównym mechanizmem działania wkładki wewn±trzmacicznej jest
      uniemożliwienie zapłodnienia w wyniku współdziałania kilku czynników. Wkładka
      umieszczona w jamie macicy stwarza bowiem liczne przeszkody na drodze plemnika
      do komórki jajowej, jak też w transporcie i zagnieżdżeniu się zarodka. Pierwsz±
      trudno¶ci± do pokonania jest wzrost gęsto¶ci ¶luzu szyjkowego wywołany nie
      tylko drażni±cym działaniem samej wkładki, ale również jonów miedzi i hormonów
      na gruczoły szyjki macicy produkuj±ce ¶luz. Oprócz tego jako reakcja na ciało
      obce pojawiaj± się w ¶luzie krwinki białe, czyli leukocyty, których zadaniem
      jest niszczenie bakterii i wirusów, a w tym przypadku plemników.

Kolejnymi przeszkodami s± upo¶ledzenie ruchliwo¶ci plemników w wyniku działania
      plemnikobójczego jonów miedzi oraz uniemożliwienie plemnikom wej¶cia do
      jajowodów, gdyż ramiona poprzeczne wkładki stanowi± w tym wypadku barierę
      mechaniczn±.

Wkładka wewn±trzmaciczna powoduje też zmiany w endometrium przypominaj±ce stan
      zapalny utrudniaj±ce zagnieżdżenie zarodka. W wyniku reakcji obronnej na ciało
      obce pojawiaj± się leukocyty, makrofagi (komórki pochłaniaj±ce i niszcz±ce
      bakterie) i limfocyty (komórki stanu zapalnego), które powoduj± zmianę
      struktury endometrium uniemożliwiaj±c± zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki
      jajowej.

W pocz±tkowej fazie po założeniu wkładki możliwe jest jej działanie
      wczesnoporonne, kiedy z powodu niedostatecznego jeszcze wykształcenia opisanych
      czynników może doj¶ć do zagnieżdżenia zarodka. Wówczas jednak drażni±ce
      działanie samej wkładki, będ±cej ciałem obcym w macicy, jak również zwiększona
      produkcja prostaglandyn (czynników wywołuj±cych m.in. skurcze) oraz toksyczne
      działanie jonów miedzi na zapłodnion± komórkę jajow± i ciałko żółte, powoduj±
      zwiększon± kurczliwo¶ć jajowodów i mię¶niówki macicy, doprowadzaj±c do
      wydalenia obumarłego zarodka.

Dodatkowym mechanizmem działania wkładki jest działanie "ratunkowe" po stosunku
      bez zabezpieczenia, którego efektem mogła być ci±ża: założenie wkładki do
      pięciu dni po owulacji, niezależnie od liczby stosunków płciowych w danym cyklu
      miesi±czkowym, powoduje obumarcie zapłodnionej komórki jajowej przed jej
      zagnieżdżeniem (działanie jonów miedzi) oraz jej wydalenie wskutek silnych
      skurczów mię¶niówki macicy.

Dla kogo wkładka

Na ¦wiecie ten rodzaj antykoncepcji stosuje obecnie okoŁo 5% kobiet w wieku
      rozrodczym, z tej liczby prawie 75% przypada na mieszkanki Chin.

W Polsce jeszcze do niedawna wkładkę wybierało około 8% decyduj±cych się na
      antykoncepcję kobiet, jednakże w ostatnich latach ich odsetek zmniejszył się do
      5-6%.

Przed założeniem wkładki wewn±trzmacicznej przeprowadza się dokładny wywiad z
      pacjentk± oraz wykonuje pełne badanie ginekologiczne, ł±cznie z pobraniem
      materiału do badania cytologicznego i czysto¶ci pochwy, a także USG
      przezpochwowe narz±du rodnego. Pozwala to na wykluczenie bezwzględnych
      przeciwwskazań.

Antykoncepcję za pomoc± wkładki wewn±trzmacicznej mog± stosować przede
      wszystkim te kobiety, które skończyły 30 lat, już rodziły, nie maj± zaburzeń
      miesi±czkowania i bolesnych miesi±czek i s± w stałym zwi±zku. Nie zaleca się
      jej kobietom młodym, które jeszcze nie maj± potomstwa i stałego partnera.

Zakłada j± lekarz ginekolog w 3-4 dniu krwawienia miesięcznego, gdy uj¶cie
      wewnętrzne szyjki macicy jest rozwarte i nie ma konieczno¶ci jego
      • wierzgalska Re: Spirala..cd 04.12.04, 23:00
        rozszerzania. Jednocze¶nie kurczliwo¶ć macicy i krwawienie nie s± już na tyle
        silne, aby doszło do wydalenia wkładki z jamy macicy. Oczywi¶cie, jak każdy
        zabieg ginekologiczny, tak i ten musi odbywać się z zachowaniem wszelkich zasad
        aseptyki i antyseptyki, w warunkach sterylnych. Nitki wkładki lekarz przycina
        tak, aby kobieta mogła sama co miesi±c po krwawieniu miesi±czkowym stwierdzić
        ich obecno¶ć i zauważyć ewentualne zmiany w długo¶ci czy też położeniu
        ¶wiadcz±ce o przemieszczeniu wkładki i zmniejszeniu się jej skuteczno¶ci
        antykoncepcyjnej. Nitki zbyt krótkie oprócz problemów z kontrol± wkładki mog±
        dodatkowo powodować ból u partnera podczas stosunku. Usunięcie wkładki po
        zakończeniu okresu jej działania jest zabiegiem prostym i bezbolesnym, który
        wykonuje się podczas miesi±czki.

Możliwe komplikacje

Po założeniu wkładki przez 1-3 miesi±ce mog± przej¶ciowo występować bóle
        podbrzusza i okolicy krzyżowej, obfitsze miesi±czki i plamienia
        międzymiesi±czkowe jako reakcja macicy na ciało obce. Rzadszymi powikłaniami
        s±: przebicie macicy podczas zakładania, przemieszczenie wkładki i ewentualne
        przedostanie się jej do jamy otrzewnej, zapalenie narz±dów miednicy mniejszej
        (jajowodów, jajników) oraz ci±ża pozamaciczna. Na pierwsz± wizytę kontroln±
        należy zgłosić się po dwóch tygodniach od założenia wkładki, a kolejne badania
        powinny odbywać się dwa razy w roku. Jeżeli jednak kobieta odczuwa silne bóle w
        dole brzucha, ma upławy lub gor±czkę, powinna natychmiast udać się do
        ginekologa.

Wkładka a ci±ża

Czy wkładka powinna być usunięta po stwierdzeniu ci±ży? Z praktyki wynika, że
        pozostawienie wkładki w jamie macicy, aby przy jej usuwaniu nie spowodować
        poronienia, powoduje ponad 50% poronień, często z towarzysz±cymi obfitymi
        krwawieniami i uogólnionym stanem zapalnym. Natomiast jej usunięcie we wczesnej
        ci±ży zmniejsza ten odsetek do 20. Obecnie uważa się, że przed podjęciem
        decyzji co do sposobu postępowania w takich przypadkach należy najpierw wykonać
        USG przezpochwowe narz±du rodnego, aby dokładnie okre¶lić położenie zarodka w
        stosunku do wkładki. Jeżeli wkładka jest położona prawidłowo, a zarodek rozwija
        się poniżej ramion poprzecznych, można j± pozostawić. Jeżeli jednak doszło do
        obniżenia położenia wkładki i rozwoju płodu powyżej niej, najrozs±dniejsze
        będzie usunięcie wkładki, co pozwoli unikn±ć powikłań (po nitkach wkładki,
        poprzez rozwierane przez ni± uj¶cie wewnętrzne do jamy macicy dostaj± się
        patologiczne drobnoustroje, które mog± spowodować wewn±trzmaciczne zakażenie
        płodu i jego obumarcie).

Bezwzględne przeciwwskazania do założenia wkładki

podejrzenie ci±ży
        zakażenia w obrębie narz±du rodnego (pochwy, szyjki macicy, przydatków)
        przebyta ci±ża pozamaciczna
        krwawienia z dróg rodnych oraz przedłużaj±ce się obfite krwawienia miesi±czkowe
        o nie wyja¶nionej przyczynie
        mię¶niaki macicy
        guzy przydatków (torbiele, stany zapalne, nowotwory)
        wady anatomiczne macicy (np. macica dwurożna)
        leczenie immunosupresyjne po przeszczepach, zakażenie wirusem HIV lub
        pełnoobjawowy AIDS
        uczulenie na miedĽ, choroba Wilsona - przy wkładkach zawieraj±cych jony miedzi
        wady anatomiczne zastawek serca lub stan po wszczepieniu zastawek z ryzykiem
        wyst±pienia bakteryjnego zapalenia wsierdzia.
        ¦rodek wczesnoporonny?

W medycynie o ci±ży mówimy dopiero od momentu implantacji, czyli zagnieżdżenia
        się zarodka w błonie ¶luzowej macicy, a nie od chwili poł±czenia się komórki
        jajowej z plemnikiem (zapłodnienia). W około 80% fizjologicznych cykli
        miesi±czkowych u zdrowych, dojrzałych kobiet nie dochodzi do zagnieżdżenia
        zarodka mimo dokonanego zapłodnienia - jeżeli więc natura tak rozrzutnie
        obchodzi się z materiałem genetycznym, działania wkładki wewn±trzmacicznej nie
        można uznać za poronne. Jeżeli czyja¶ religia czy też przekonania s± inne, nie
        powinien stosować tej metody antykoncepcji. Zadaniem lekarza jest wyja¶nienie
        kobiecie zasad działania wkładki, natomiast decyzja co do wyboru metody
        zapobiegania niepoż±danej ci±ży należy do kobiety i jej partnera.

Zalety i wady wkładki hormonalnie czynnej

Tak

wysoka skuteczno¶ć antykoncepcyjna (jedna na tysi±c kobiet w ci±gu roku zajdzie
        w ci±żę)
        bardzo niski odsetek ci±ż pozamacicznych
        zmniejszanie krwawień miesięcznych, nawet do wtórnego braku krwawienia
        ustępowanie bólów miesi±czkowych
        prawdopodobnie zmniejszenie odsetka zapaleń przydatków
        Ale

kłopoty z zakładaniem u nieródek z powodu szerokiego aplikatora
        częstsze plamienia międzymiesi±czkowe utrzymuj±ce się nawet przez 6 cykli
        brak miesi±czki u około 10-15% kobiet
        wchłanianie się do krwiobiegu czę¶ci hormonu, co może powodować wyst±pienie
        tr±dziku i nadmiernego owłosienia
        częstsze o ok. 10-12% występowanie torbieli czynno¶ciowych jajników.
        Wkładki wewn±trzmaciczne zawieraj± jony:
        miedzi (Cu++) - najczę¶ciej stosowane:
        Nova T (Leiras), Gyne-T (Janssen Cilag), Cooper T (Schering), Multiload(Organon)

srebra (Ag+)

złota (Au++)

platyny (Pt+)

"Klinika ffx" 11 (listopad) 1999

powrót do góry

Numer bież±cy
        Numery archiwalne
        Raporty
        Warto wiedzieć
        Listy
        "Żyjmy dłużej"
        Serwis RES MEDICA

Magazyn medyczny dla kobiet.

Adres redakcji: ul. Grażyny 13, 02-548 Warszawa.
        Telefony: (0-22) 845 42 54, (0-22) 845 32 41 w. 322
        Fax: (0-22) 845 42 16
        e-mail: redakcja@quadronet.pl
        wydawca: Grupa Medialna QUADRO
        Pismo ukazuje się cyklicznie.

Pozdr.
        Zadowolona z wkładki smile
        • klubaanna Re: Spirala..cd 04.12.04, 23:08
          Dzięki bardzo,ale mam nadzieję,że mi nie wypadnie jak mam ja juz od maja?
    • Gość: wierzgalska Re: Spirala.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 09:45
      Generalnie rzecz biorąc, podziwiam twoje niedinformowanie... Nie wiem czy to Ty
      nie czytasz ulotek (powinnaś chyba zanim się zdecydowalaś na ta metodę!- w
      razie czego, żeby wiedzieć jak reagować na również inne symptomy...), czy to
      taki mało kompetentny lekarz, który uznaje doinformowanie pacjentek za
      niepotrzebny gest?
      Pół roku... to trochę zaskakujące o co pytałaś.
      Tak przy okazji, jeśli mogę spytać, ile wizyt miałaś po założeniu wkładki?
      Dlaczego zdecydowałaś sie na te metodę?
      Pytam, bo sama sie do niej b. pozytywnie przekonałam.

smile Pozdr.
      • klubaanna Re: Spirala.. 05.12.04, 09:57
        Po prostu nie mogę brać żadnych tabletek antykoncepcyjnych.Powodowały u mnie
        ciągłe krwawienia,między opakowaniami tabletek i podczass brania ich,a brałam
        różne.Byłam już wykończona.
        Z wkładki jestem (odpukać) bardzo zadowolona.
        Jestem wystarczająco poinformowana,jednak po tej wieści ,szczerze mówiąc
        zgłupiałam i na gorąco pisałam-w tej chwili napewno by tak juz nie było-
        ochłonęłam wink
        Po załozeniu wkładki byłam już 2 razy u ginekologa,w styczniu kolejny raz.
        pozdr wink)
        • wierzgalska Re: Spirala.. 08.12.04, 22:25
          Ja mam trochę częściej wizyty (co 3-ce), przynajmniej na początku miałam. USG kontrolne miałam 1/ w m-c po założeniu, a drugą po 6-m-cach (co drugą wizytę). Ciekawa jestem jak inne wkładkowiczki są kontrolowane - czekam na podzielenie się doświadczeniami, dziewczyny!

P.S. do klubaanna Napisz w styczniu po wizycie czy miałaś USG (na pocztę gazetową np.). Napisz też, proszę jakiej marki masz wkładkę a jaką miała ta koleżanka, której wypadła. proponuję mały ranking, które wkładki są najmniej problemowe, co wy na to?
          Osobiście mam Multiload 375, bezproblemowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka