IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 04.01.05, 13:50
Mam pytanko: ostatnio nie dostawalam okresu przez prawie 2 m-ce i dostalam od
mojej ginekolog luteine. Bralam 10 dni i okres przyszedl. Ciekawi mnie tylko
teraz to czy teraz juz powinnam dostac normalnie okres? czy moze znow byc
opoznienie? jak ta luteina dziala-mam nadzieje ze nie jednorazowo i teraz juz
normalnie bede dostawala okres? moze troche zamotalam, ale bardzo prosze Was
o podpowiedz jak to jest z ta luteiną? Wasze cykle sie po niej uregulowaly?
dodam ze za jakis czas planuje zajsc w ciaze i boje sie o te moje
nieregularne cykle!sad pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: luteina 04.01.05, 15:08
      raczej wątpię, żeby teraz juz było wsyztsko w porządku, potrzebne są co najmniej
      ze 3 cykle, a potem kontynuacja
    • anna.trebska Re: luteina 04.01.05, 17:04
      powiedz, czy byl to normalny okres? jak dlugo trwal?
    • Gość: anka Re: luteina IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 04.01.05, 22:07
      Okres który dostalam po luteinie trwal 3 dni - krótko! jesli mozesz to poradz
      mi czy wedlug Ciebie moge juz normlnie dodtawac okresy? a jak znow mi sie tak
      bedzie opóźnialo to czy na wlasna reke moge znow zazyc luteine? czy nie bardzo
      mozna brac ja tak czesto?
      • Gość: iwa725 Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 09:50
        Ja rok temu przez ponad 1,5 miesiąca nie miałam okresu, zawsze był
        regularnie,więc zrobiłam test ciążowy , jednak ciąży nie było.Poszłam więc do
        ginekologa i po zrobieniu przez niego USg dopochwowego dostałam luteinę na
        wywołanie przez 5 dni 3*dziennie.Miesiączkę dostałam 3 dni po odstawieniu
        jej.Okres był normalny jak zawsze, jednak później co miesiąc już nie dostawałam
        samoistnej miesiączki i co jakieś 1,5 mies. szłam do gina po luteinę na
        wywołanie i tak przez pół roku.Do dziś nie mam samoistnej miesiączki, a od pół
        roku staram się o dziecko bezskutecznie bo okazało się ,że mam PCO.Przez 4
        miesiace starań brałam clo na wywołanie jajeczkowania i wtedy miesiączka
        przychodziła ,teraz jestem cykl bez niczego i jest to mój 41 dzień cyklu, a
        okresu nie ma więc znowu pewnie będzie Luteina.
        • mamalgosia iwo 05.01.05, 11:17
          Spróbuj zmienić luteinę na duphaston. Jest dużo droższy, ale warto
    • martas83 Re: luteina 05.01.05, 19:56
      Aniu! W żadnym wypadku nie bierz luteiny na własną rękę, pamiętaj, że to hormon, a z tym nie ma żartów.Moim zdaniem, wynikłym z osobistego doświadczenia, powinnaś poszukać ginekologa-endokrynologa i z nim skonsultować przyjmowanie luteiny. Brałam luteinę przez pół roku (moja lekarka nie zleciła mi wcześniej żadnych badań na poziom hormonów!!!), gdy zmieniłam lekarza ten złapał się za głowę (bo przecież tyle czasu brałam luteinę "w ciemno").W tej chwili mam problemy hormonalne i mogę sądzić, że są one związane z przyjmowaniem luteiny.Poradź się innego lekarza-pamiętaj,że chcesz mieć dzieci!!!! Pozdrawiam
      • Gość: karola Re: luteina IP: 80.53.167.* 05.01.05, 20:51
        A czy luteine mozna wziasc na 3 dni przed spodziewanym okresem? I czy dzieki
        temu mozna ten okres przesunac o kilka dni pozniej? Ile kosztuje luteina?
    • simona1 Re: luteina 06.01.05, 20:05
      luteina to inaczej progesteron i jeśli jest go niedostateczna ilość w drugiej
      fazie cyklu t dochodzi do zatrzymania miesiączki. Mój rekord to 94 dni (bo
      czekałam na wizytę u państwowego endokrynologa) W końcu wylądowałam prywatnie.
      Pomogła luteina. ALe w następnym cyklu miałam arobione dokładne badania i
      okazało się , że mam PCO. Lekarka ustaliła dawkowanie luteiny. Brałam jeszcze
      Bromergon bo miałam za dużo prolaktyny a on ateż hamuje jajeczkowanie. Po
      trzech miesiącach błam w upragnionej ciąży a luteinę profilaktycznie musiałam
      brać przez 16 tygodni ciąży. Mój synuś ma dziś 10 miesięcy. Dawkowanie luteiny
      co miesiąc w ciemno bez badań hormonalnych jest bez sensu. Poszukaj dobrego
      ginekologa - endokrynologa to cię ustawi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka