Gość: LIlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:00 Czy to prawda, że im kobieta starsza tym większe niebezpieczeństwo powikłań? Jaki wiek jest optymalny na pierwsze dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theday Re: Ciąża a wiek 22.03.05, 11:02 ja slyszalam ze im mlodsza matka tym ciaza lepiej przebiega i latwiejszy porod- tzn oczywiscie do pewnej granicy- lekarka powiedziala ze optymalny wiek to ok 18-20 lat ; potem juz jest coraz trudniej i ciezej Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Ciąża a wiek 22.03.05, 12:29 optymalny wiek to 20-26 lat. po 35 roku życia zwiększa się ryzyko urodzenia dziecka z Zespołem Downa, po 40 - rośnie bardzo. co do przebiegu ciąży i porodu, to znam 22 latkę z długim, koszmarnym porodem i 33 latkę, która urodziła szybko. wydaje mi się, że kobiety w okilicach 30- stki sumienniej przygotowują się do ciąży (robią badania zamiast kombinować, że za chwilę matura, a mnie się chyba - upss - okres spóźnia), chodzą do szkoły rodzenia zamiast biegać na nauki przedmałżeńskie, bo dziecko nie może się urodzić przed ślubem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOROTA Re: Ciąża a wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:53 No coz 25-30 jest chyba najlepiej i wtedy tez odzywaja sie takie potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Ciąża a wiek IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.03.05, 10:59 u każdego odzywają się kiedy indziej - u mnie teraz - po 30!! a i inne czynniki wchodzą w grę - np. facet, czyli jego posiadanie!Sytuacja finansowa.Ja teraz się trochę decyduję (bo nie jestem na 100% pewna) pomimo tragicznej sytuacji finansowej a właściwie jej braku Odpowiedz Link Zgłoś