Dodaj do ulubionych

zmiana tabletek na słabsze a 7-dniowa przerwa

01.06.05, 23:24
witam,
wiem, że temat jest wałkowany co jakiś czas na forum, ale nie znajduję
jednoznacznych odpowiedzi na niektóre pytania.

zmienilam cilest na harmonet, zgodnie z zaleceniem lekarza zrobiłam 7-dniową
przerwę, jak zwykle poza kończeniu opakowania cilestu

tymczasem na opakowaniu harmonetu mowa jest o tym, że po zmianie pierwszą
tabletkę powinno się wziąć w pierwszym dniu krwawienia (u mnie to 4ty dzień
przerwy)

Najważniejsze pytanie: czy ochrona mogla być slabsza w przypadku gdy wziełam
harmonet po 7 dniach? a jeśli tak, to przez jak długi czas? Przez pierwszy
miesiac używaliśmy dodatkowo gumki, ale raz, na początku trzeciego tygodnia
brania tabletek gumek nie było pod ręką...

Proszę o wypowiedzi z Waszego doświadczenia i opinii lekarzy.
Obserwuj wątek
    • nataliaa19 Re: zmiana tabletek na słabsze a 7-dniowa przerwa 02.06.05, 15:48
      no dobra, nie uzyskałam, żadnej odpowiedzi, ale...

moja sprawa ma już nowy aspekt, właśnie jestem w trakcie przerwy po pierwszym
      opakowaniu harmonetu i krwawienie pojawiło się dzień później niż to było w
      przypadku cilestu (wtedy - 4ty dzień, teraz - 5ty). To mnie nie niepokoi, w
      końcu inne tabletki - mogą działać inaczej. Ale czy to krwawienie po 1
      opakowaniu, pomimo poprzednich wątpliwości oznacza, że an pewno nie jestem w
      ciąży?
      • Gość: majka Re: zmiana tabletek na słabsze a 7-dniowa przerwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:40
        czesc, ja zmienilam z jeanine na mercilon, tez zrobilam 7dniowa przerwe,
        (pozniej dowiedzialam sie ze powinnam wziasc tabletke w 1dniu miesiaczki:/) w 1
        tyg kochalam sie z chlopakiem bez dodatkowego zabezpieczenia.. teraz czekam na
        okres.. powinien byc za 5dni...zobaczymy.
        • nataliaa19 Re: zmiana tabletek na słabsze a 7-dniowa przerwa 02.06.05, 22:12
          No to mam nadzieję, że u Ciebie też przyjdzie, ale ... właściwie nadal nie wiem
          czy nadejście krwawienia daje już pewność, że nie jest się w ciąży. Przecież to
          krwawienie w 7dniowej przerwie to nie jest taki normalny okres jak w cyklu gdy
          nie bierze się tabletek...
          • Gość: natalka Re: zmiana tabletek na słabsze a 7-dniowa przerwa IP: *.devs.futuro.pl 03.06.05, 09:19
            1. Jeśli zmieniamy na słabsze (z mniejszą zawartością hormonów) nigdy nie
            czekamy 7 dni! Nowe opakowanie rozpoczynamy bez robienia przerwy, albo wraz z
            pojawieniem się krwawienia.
            2. Nawet jeśli zrobiłaś tą 7-dniową przerwę to stosunek bez dodatkowego
            zabezpieczenia w 3 tyg. brania opakowania możesz już uznać za bezpieczny
            3. Inne tabletki to i krwawienie z odstawienia w innym termini, w inny dzień.
            Nie robiłabym problemu tak gdzie go nie ma.
            • kaajaa mercilon - z ulotki 03.06.05, 22:21
              dawkowanie:

jezeli pacjentka przyjmowala inny zlozony srodek antykoncepcyjny:
              Mozna rozpoczac przyjmowanie tabletek preparatu Mercilon nastepnego dnia po
              przyjeciu ostatniej tabletki poprzedego opakowania (bez robienia 7dniowej
              przerwy).
              Mozna rowniez pozniej przyjac pierwsza tabletke preparatu Mercilon, nie pozniej
              jednak niz w dniu nastepujacym po dniach wolnych od przyjmowania tbletek
              obecnie przyjmowanego preparatu (lub nastepny dzien po ostatniej nieaktywnej
              tabletce przyjmowanego preparatu)

czyli: bierzemy 1 dnia okresu lub po 7 dniowej przerwie. Ulotka informacyjna
              chyba nie jest po to zeby wprowadzac w blad..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka