Dodaj do ulubionych

czy zrezygnowac z tabletek i przejść na prezerwaty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:38
Dziewczyny, biore tabletki antykoncepcyjne 6 lat, mam 25 lat, zastanawiam sie
nad tym czy zrezygnowac z tabletek i dac odpoczac mojemu organizmowi od tej
chemii. Nie mam ostatnio w ogole ochoty na sex, podejrzewam ze to przez
tabletki. Chcialabym je odstawic i przejsc na prezerwatywy ale nigdy nie
stosowalismy prezerwatyw i nie wiem jak to bedzie, nie sa one tak skuteczne
jak tabletki i boje sie ze bede za kazdym razem martwic sie czy nie jestem w
ciazy, teraz jak mam 25 lat to ciaza nie bedzie juz dla mnie jakims dramatem,
bo nie mam 17 lat i jestem mezatka ale mimo to chcialabym jeszcze poczekac z
dzieckiem, czy ufacie prezerwatywom? Co mi doradzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.acn.waw.pl 10.07.05, 18:43
      ja ufam gumkom,tylko Durexy,od 6 nie zawiodły
    • funia79 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 10.07.05, 18:47
      jeśli czujesz taką potrzebę to powinnaś na jakiś czas odstwić tabletki, wtedy
      zobaczysz czy twój organizm poczuje się lepiej. Ja tak zrobiłam, odstawiłam
      tabletki na dwa lata, przez ten czas stosowaliśmy tylko prezerwatywy. Też mam
      26 lat, męża i jeszcze nie chcemy mieć dziecka więc skuteczność antykoncepcyjna
      prezerwatyw była dla nas bardzo, bardzo ważna. Jeśli będziecie używać
      prezerwatyw zgodnie z instrukcją to na pewno nic się nie stanie. Pilnujcie żeby
      się nie zsunęła, jęśli twoj facet jest 'bogato obdarzony przez naturę' to
      kupujcie prezerwatywy XXL albo wzmocnione, też takie są. My używaliśmy durexów
      extra safe-mają dodatkowe zabezpieczenie, ponieważ są pokryte środkiem
      plemnikobójczym. Niestety mój mąż nie lubi stosować prezerwatyw bo twierdzi,
      że 'tłumią doznania'
      pozdrawiam
      • Gość: kasia Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.cable.casema.nl 10.07.05, 20:08
        mialam te same obawy w grudniu, kiedy po 10 latach brania tabletek poczulam, ze
        mam tego dosc i przestalam brac. Balam sie o mase rzeczy: 1. o bezpieczenstwo i
        to, ze bede schizowac na punkcie ew. ciazy- nic takiego nie ma miejsca,
        prezerwatywy na razie nie zawodzawink 2. o okres, ze beda przeboje- od stycznia
        wszystko jak w zegarku 3. o cere- troche sie pogorszyla: pryszcze,
        przetluszczanie sie, rowniez wlosow, ale cos za cos.
        Czuje sie jakos lepiej. Powrotu libido szalonego nie notuje, ale seks sprawia
        mi i tak duzo wiecej przyjemnosci.
        Jesli wiec czujesz, ze sie trujesz i wiele objawow na to wskazuje, rzuc
        tabletki i zaufaj prezerwatywom. Tez uzywamy Durexow.
        Pozdrawiam!
      • Gość: xs Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:25
        Durex extra safe nie są już ze środkiem plemnikobójczym. Są tylko nieco grubsze
        od clasic'ów.
      • enaka Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 12.07.05, 12:30
        durex extra-safe juz nie sa powlekane srodkiem plemnikobojczym
        przeczytaj dokladnie (bo jest to slabo widoczne na niemal zupelnie
        niezmienionym opakowaniu)
    • maggnolia Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 11.07.05, 12:21
      ja też rzuciłam pigulki i uzywamy dureksów na razie nie zawiodły smile)
      ja widzę straszliwą różnicę jeśli chodzi o libido - brałam cilest i libido było
      coraz słabsze. teraz jest super i nie mam za bardzo ochoty na powrót do
      tabletek.tylko jedno ale - niestety prezerwatywa jednak nie daje takiego samego
      komfortu psychicznego jeśli chodzi o zabezpieczenie sie przed ciąza sad
      no ale coż widocznie coś za coś.
      pozdrawiam!!
    • nuluska Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 11.07.05, 12:49
      Iga,
      dokładnie jekbym czytała o sobie. Ja brałam tabletki przez 5 lat i też poczułam
      że mam dość. Teraz stosujemy prezerwatywy.Za rok bierzemy ślub i kończymy
      studia więc też bardzo nam zależy na sukteczności tego rodzaju antykoncepcji.
      Jeśli będziecie używali prezerwatyw zgodnie z instrukcją i będziecie pilnować
      żeby się nie zsunęła to wszystko będzie ok. My używamy unimili xxl. Przez
      durexy zaczęłam brać tabletki bo pękły 3 razy pod rząd smile
      aha i libido zaczyna wracać smile)
      • Gość: mb Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.monki.sdi.tpnet.pl 11.07.05, 14:13
        fajnie byloby stosowac gumki tylko ze nie jest to takie samo uczucie jak bez
        gumek tabletki biore od 3 lat i na azie ne moge przestac bo dopiero jestem w
        plowie nauki i nie mam stalej pracy tylkop na czas okreslony
    • Gość: emilia Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 14:38
      Po odstawieniu tabletek przez rok stosowaliśmy prezerwatywy i żadna nie pękła
      (durex), ale mimo wszystko nie nabrałam do nich zaufania.
      Poza tym jednak woleliśmy bez prezerwtywy... to przez przyzwyczajnie do
      tabletek.
      To mnie zmusiło do poszukania informacji o metodzie objawowo-termicznej i
      stosuję ją od 4 miesięcy. Od razu zaznaczam, że nie trzeba mieć do tego
      regularnych cykli i że skuteczność jest ponad 99%, po rzetelnej nauce,
      oczywiście. Dobre opisy metody objawowo-termicznej, tu na stronach z linkowni:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906
      • Gość: starsza pani Re: czy zrezygnowac z tabletek -tak! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.07.05, 17:07
        jestescie młode ,wasze organizmy tolerują hormony nie dając dolegliwosci w tej
        chwili ale pamietajcie że za 10-15 lat też trzeba bedzie żyć i zapobiegać ciąży
        ale wtedy może okazać się że wasza np.watroba nie toleruje hormonów (właśnie to
        mam) i nie pozostaje nic tylko metody objawowe bo w moim przypadku o termicznej
        to nie ma co myśleć .
        Tak , pomyscie dzisiaj czy warto męczyc organizm lekami -warto nauczyć się
        zapobiegania tz.met.naturalnymi, -co prawda moja nauka jest "okupiona"
        dzieckiem w wieku 37 lat bo cos juz zaczęło się w moim organiźmie zmieniac a ja
        nie zinterpretowałam tego właściwie,
        (dodam że zaczęły się wydłuzac cykle w zwiazku z początkiem przekwitania no i
        stało się -ale ciąża na jakiś czas wyrównała moje hormony ,proces starzenia
        organizmu tez się zatrzymał a nawet poprawiło sie moje samopoczucie ,wygląd
        skóry itp)
        Napewno lepiej jest juz kiedy przynajmniej jeden poród ma się za sobą i chyba
        jesteśmy zdane na to że zyjemy od miesiączki do miesiaczki -
        Prezerwatywa to jest dobre rozwiązanie ale nie na codzień nie każda-y to znosi
        ,ja zawsze na wszelki wypadek trzymałam Postinor ale bez naduzywania ,bo to
        przeciez mega dawka tego czego chciałam uniknąć ,
        • moniak7 Do starszej Pani 18.08.05, 15:27
          Jak zdrowa kobieta moze miec objawy przekwitania w wieku 37-miu lat? To jakas
          straszna bzdura, albo powazne zaburzenie. Wtedy w te pedy do lekarza. 37-mio
          letnie kobiety nie maja prawa miec objawow przekwitania. Pozdrawiam

O Gość portalu: starsza pani napisał(a):

> jestescie młode ,wasze organizmy tolerują hormony nie dając dolegliwosci w tej
          > chwili ale pamietajcie że za 10-15 lat też trzeba bedzie żyć i zapobiegać
          ciąży
          > ale wtedy może okazać się że wasza np.watroba nie toleruje hormonów (właśnie
          to
          > mam) i nie pozostaje nic tylko metody objawowe bo w moim przypadku o
          termicznej
          > to nie ma co myśleć .
          > Tak , pomyscie dzisiaj czy warto męczyc organizm lekami -warto nauczyć się
          > zapobiegania tz.met.naturalnymi, -co prawda moja nauka jest "okupiona"
          > dzieckiem w wieku 37 lat bo cos juz zaczęło się w moim organiźmie zmieniac a
          ja
          > nie zinterpretowałam tego właściwie,
          > (dodam że zaczęły się wydłuzac cykle w zwiazku z początkiem przekwitania no i
          > stało się -ale ciąża na jakiś czas wyrównała moje hormony ,proces starzenia
          > organizmu tez się zatrzymał a nawet poprawiło sie moje samopoczucie ,wygląd
          > skóry itp)
          > Napewno lepiej jest juz kiedy przynajmniej jeden poród ma się za sobą i chyba
          > jesteśmy zdane na to że zyjemy od miesiączki do miesiaczki -
          > Prezerwatywa to jest dobre rozwiązanie ale nie na codzień nie każda-y to znosi
          > ,ja zawsze na wszelki wypadek trzymałam Postinor ale bez naduzywania ,bo to
          > przeciez mega dawka tego czego chciałam uniknąć ,
          >
          • zosiasamosia6 Re: Do starszej Pani 19.08.05, 01:06
            Okres menopauzy

Okres menopauzy można podzielić na kilka "podokresów":

* premenopauzę, około 40. roku życia, kiedy nie ma jeszcze ewidentnych
            objawów zaburzeń hormonalnych, ale w badaniach stwierdza się podwyższenie
            poziomu FSH i wczesną owulację w cyklu miesięcznym.

www.resmedica.pl/menopauza.html
    • Gość: asia Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 12.07.05, 11:31
      czesc, ze mna bylo podobnie. doradzam trzymanie w domu postinoru chocby dla
      komfortu psychicznego. Ja po polrocznej przewie od tabletek i 3 peknietych
      prezerwatywach (dwa razy postinor- bardzo zle tolerowany) wrocilam do pigulek,
      pozdrawiam
      • Gość: starlette Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.acn.waw.pl 12.07.05, 11:59
        Przez pół roku pękły wam aż trzy gumki? niesamowite!
        • Gość: xs Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:28
          zależy od częstotlliwości współżyciasmile i umiejętności zakładania.
          • lilith76 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 12.07.05, 12:35
            oraz ich wielkości...
            nie rozumiem dlaczego - z uporem maniaka - na polski rynek produkowane są
            prezerwatywy przy krótkie i wąskawe. stąd tyle pęknięć.

kiedy byliśmy z moim facetem w Hiszpanii kupiliśmy te same prezerwatywy co
            zawsze - Durex Classic - i w jakim byliśmy szoku gdy się okazało, że są nieco
            dłuższe, luźniejsze, a co za tym idzie zakłada się je super i nie ma się
            wrażenia, że eksplodują na facecie jeszcze przed seksem.

---
            Któż jednak wie, czego mężczyźni szukają naprawdę? Może właśnie tego co
            znajdują. Może sami nie wiedzą, czego pragną póki nie mają tego przed oczyma.
            Henry James "Portret damy"
            • kociak19 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 12.07.05, 12:43
              Durex wypuścił na rynek hiszpański gumki dostosowane do wielkości przyrodzenia Hiszpanów... tongue_outtongue_outtongue_out a w Polsce ... - tiaaa... wink

A może Twój facet ma coś z Hiszpana?? wink
              • lilith76 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 12.07.05, 13:05
                > Durex wypuścił na rynek hiszpański gumki dostosowane do wielkości
                przyrodzenia
                > Hiszpanów... tongue_outtongue_outtongue_out a w Polsce ... - tiaaa... wink
                >

domyślam się smile
                tylko coś mi się wydaje - jak się czyta te posty o pękniętych prezerwatywach -
                że producenci nie doceniają Polaków.

> A może Twój facet ma coś z Hiszpana?? wink

jest kłótliwy i wybuchowy jak Włoch smile
                • ama5 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 12.07.05, 14:59
                  o z Wlochem to jeszcze gorzej, z moim ciagle nam trzaskaly gumki wink)
                  • testardo Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 16.08.05, 22:02
                    A na mojego wszytskie za male. W jednej wloskiej aptece nam sie udalo kupic
                    dopiero. Tez sie boje tego braku komfortu, ochota na sex mi wroci po odstawieniu
                    pigulek,ale zmaleje ze stresu przed zawiedzeniem gumki. O matko jak sobie tylko
                    przypomne sex z gumka to juz nie moge.....
            • barbara15 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 12.07.05, 12:46
              Witam Was.
              ja także zastanawiam się czy nie zmienić tabletek na prezerwatywy.. Biorę
              Cilest od 6 lat i właściwie poza bólami głowy ( czasami są to bardzo silne
              bóle) i skurczami nóg czuję się bardzo dobrze. Jednak coraz częściej zaczynam
              myśleć o zmianie. Może Wasze wypowiedzi jakoś pomogą mi w podjęciu decyzji.
              Dodam, że mam 32 lata i nie nie planuję więcej dzieci.
            • zosiasamosia6 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 05.09.05, 21:33
              w Polsce wszystko jest w rozmiarze średnim -ja żeby się ubrać muszę się nieźle
              nachodzić ,za spodniami i butami najbardziej a teraz szukam sukienki z jeansu w
              rozmiarze XXL raczej firmowej i niestety nie mogę znaleźć ,rozmiar w sklepie to
              36-44 ,nie rozumiem dlaczego jestem niepotrzebna jako klient .

w sklepach z odzieżą w duzych rozmiarach niestety nic nie mogę znaleźć w
              odpowiednim fasonie .
    • violla7 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 12.07.05, 13:02
      ja od 3 lat stosuję prezerwatywy -w dni niepłodności przedowulacyjnej oraz w
      czasie dni płodnych(bo nie umiem sobie odmówić przyjemności z seksu w te dni;po
      owulacji to już nie to samo).Ani razu nie było żadnej niespodzianki typu
      pęknięcie czy zsunięcie się i jak na razie 100% skuteczności.
      Chociaż muszę przyznać ,że komfort psychiczny był większy podczas łykania
      pigułek,ale coś za coś.Mimo to nie narzekam.
    • cirri18 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 12.07.05, 18:22
      Hej dziewczyny!
      ja bralam najpierw przez 7 lat tabletkim na poczatku Diane, pozniej Belare i
      Yasmin, w koncu wyladowalam na plastrach, ponad 2 miesiace temu odstawilam
      hormony i czekam na okres i czekam... jak przestawialam sie z tabletek na
      plastry, tez zrobilam sobie przerwe i okres dostalam po 6ciu tygodniach, teraz
      minely juz 2 miesiace i nic ( w ciazy nie jestem)... jak dlugo wy musialyscie
      czekac?

Pozdrawiam
      cirri
    • amarta Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 16.07.05, 23:09
      Ja brałam tabletki przez 7 lat. W zeszłym roku zaczęłam się źle czuć, traciłam
      zainteresowanie seksem. Odstawiłam tabletki i jestem zadowolona. cera
      pogorszyła się, to prawda. Miesiączki powróciły do stanu przed tabletkami.
      Wydłuzyły się do 30- 32 dni i są bardziej dolegliwe (ból i czas trwania). Ja
      również miałam przeświadczenie, że zamęczam mój oraganizm sztucznymi
      substancjami. Teraz jestem zadowolona. Nie obawiam się ciąży. Używamy durexów i
      jest ok. Nie wrócę do hormonów.pozdrawiam
    • mucuk Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 17.08.05, 10:53
      szczerze mowiac to ja mam podobny problem. Tym gorzej ze moj organizm nie
      toleruje tabletek antykoncepcyjnych, po kilku miesiecznej przerwie znowu
      zaczelam brac tebaletki, ale o jest naprawde trucie sie! Jesli boisz sie
      prezerwatywy to sprobuj na razie stosowac jedno i drugie, jak sie przyzwyczaisz
      to nabierzesz wiekszego zaufania do gumki smile
      Szczerze mowiac ja ufam prezerwatywie pod wieloma wzgledami o wiele bardziej
      niz tabletkom
      • Gość: ja Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 20:00
        Witajcie biorę tabletki od 6mc.i moje libido spadło do 0-era.muszę je brać ze
        względu na mój rozlegurowany okres, ponoć po tabletkach ma mi się unormować,to
        się okarze a co do przezerwatyw to mam zaufanie ponieważ używaliśmy je przez
        10lat i tylko pękła nam raz to na samym początku.Dodam że jestem w stałym
        związku od 11lat.mam już córcię 17mc.ale ona była planowanasmile)))))
        • Gość: neith Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:35
          Stosowałam hormony przez 5 lat, różne rodzaje pigułek (jedno i trójfazowych),
          zaliczyłam 2 zastrzyki Depo Provera oraz Evrę przez ponad pół roku. Rok temu
          rzuciłam horrormony w cholerę, bo:
          -libido utrzymywało się na poziomie 0
          -ciśnienie krwi na poziomie 160/90
          -dni z plamieniami ok. 14 każdego miesiąca, co w połączeniu z okresem trwającym
          8 dni wyłączyło mnie ze współżycia na ponad 3 tygodnie każdego miesiąca.
          Niewesoło.
          Hormony rzuciłam i stosujemy Durex'y, kiedyś Ultra Thin, bo w tych było
          wygodnie mojemu dużemu panu, teraz Elite, bo naszych ulubionych już nie ma w
          Polsce. Prezerwatywa nigdy nas nie zawiodła, jednak dla świętego spokoju mam w
          domu 2 opakowania Postinoru Duo. Mój pan pewnie woli bez gumki, ale nie chcemy
          mieć dzieci, więc dzielnie niesie swój krzyżsmile.
          Neith
          P.S. Libido hula, zwłaszcza w czasie owulacji. Warto było rzucić hormony....
    • kathryn_26 Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 18.08.05, 16:04
      musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy bardziej zalezy Ci na pewnosci
      ze nie zajdziesz w ciaze czy na poczuciu ze nie trujesz swojego
      organizmu. kazda sytuacja jest inna. jestem zdania ze zdrowie najwazniejsze
      ale poki nie chcialam miec dziecka i studiowalam bralam pigulki
      bo uwazalam ze ewentualna ciaza bedzie dla mnie zbyt duzym obciazeniem
      i ze na wszystko jest w zyciu czas. przestalam brac pigulki kiedy poczulam sie gotowa na dziecko. co prawda przez 5 lat brania pigulek zrobilam sobie 6 mies.
      przerwe i uzywalismy wtedy prezerwatyw ale stresowalam sie i przyjemnosci z seksu nie bylo. przyznam ze jak przestalam brac antyki to libido wzroslo
      ogromnie ale wtedy jednoczesnie zaczelismy sie starac o dziecko wiec
      nie stresowalam sie niczym bo chcialam byc w ciazy.
      wybor jest Twoj
    • Gość: ania Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.05, 18:43
      jest jeszcze jeden problem z tymi tabletkami-otoz zdarza sie czesto że
      rozregulują tak hormonki, że potem trudno zajść w ciążę pomimo starań. Ja
      właśnie walczę z niepłodnością. Pozdrawiam. Ania
    • metaxxa Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze 18.08.05, 21:39
      Tak.. ja nie biore tabletek od 6 lat, po 5 latach przyjmowania. Kiedy je
      odstawiłam - czekałam na okres 4 miesiące sad organizm tak się rozleniwił, że nie
      chciało mu się produkować hormonów, które dostawał w tabletkach. Dwa miesiące
      brałam leki na to, żeby znów miec okres!!
      Stosuję metode objawowo-prezerwatwową: kiedy jest "płodnie" to siup w gumkę, a
      kiedy biust boli mnie tak, że mało nie pęknie, co oznacza, że już po owulacji -
      szalejemy bez gumki smile i jakoś sie udaje od 6 lat... smile
      • Gość: Gość - maciejka Re: czy zrezygnowac z tabletek i przejść na preze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 13:56
        Ja biorąć tabletki przez 6 lat doprowadziłam się do ciągłych stanów zapalnych -
        zminiła sie flora baktryjna pochwy, ponadto miałam dośc częto doły, seks mógł
        nie istnieć . Po odstawieniu poczułam sie o wiele lepiej, a seks znowu mnie
        kręci - tak jakbym te 6 lat dosłownie przespała.
        Teraz jedziemy na prezerwatywach i dodatkowo łączę metody objawową i termiczną -
        dzięki temu znam swój organizm i dokłądnie wiem kiedy mam owulację

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka