Dodaj do ulubionych

Microgynon - poradzcie!!!!!

13.08.02, 14:15
Niedawno bylam u ginekologa w Polsce, zapisal mi Femoden. Biore juz drugie
opakowanie. Dzis bylam u pani ginekolog w Niemczech i powiedziala ze ona nie
przepisuje Femodenu, bo zbyt duze ryzyko chorob zakrzepowych (czy cos
takiego, chodzi o zyly). Wiec zapisala mi Microgynon firmy Schering (tez jest
dostepny w Polsce z tego co wiem). To juz by byly moje trzecie tabletki w
ciagu ostatniego pol roku! (jeszcze wczesniej bralam inne niemieckie, tez
tylko 2 opakowania). Moje pytanie: czy warto znow sie przestawiac, skoro
Femoden dosyc dobrze toleruje? Mam 25 lat. Z drugiej strony ona mowila ze po
stosowaniu Femodenu przez rok jest bardzo wysokie ryzyko zylakow! No wiec
kogo mam sluchac - polskich czy niemieckich lekarzy?? Blagam, doradzcie cos!!
Moze Pani Doktor tez mi odpowie.......
Obserwuj wątek
    • aduska Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 13.08.02, 16:41
      U mnie żylaki zaczęły się po Diane35. Trafiłam do świetnego lekarza (leczę PCO)
      i po kilku próbach (m.in. Logest) dostałam Femoden. On doskonale wie o moich
      problemach i nie ma więkjszych przeciwskazań. Nie ma co się łudzić - pigułki
      często poowdują takie dolegliwości. Kiedyś już pytałam P.Doktor o to samo.
      Femoden nie zaszkodzi bardziej niż inne.
      PS Jesteśmy w tym samym wieku
      • zsofia Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 13.08.02, 17:03
        A po jakim czasie stosowania Diane pojawily Ci sie zylaki? w tak mlodym wieku
        tez sie moze to pojawic? A moze chodzi o pekajace naczynka, takie pajaczki?
        Masz genetyczne sklonnosci do zylakow? Bo ja raczej tak, i wlasnie takim osobom
        podobno nie zapisuje sie Femodenu. A jak dlugo stosujesz Femoden? Jakies skutki
        uboczne?
        • aduska Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 13.08.02, 17:08
          Było już wiele wątków na ten temat i nawet młodsze ode mnie osoby miały już
          operację żylaków. Problemy zylne zaczęły się już po miesiącu Diane35 i zostały
          pogłębione Cilestem. to już trwa 4 lata, a leki muszę brać, zrobię tylko
          przerwę na operację. Femoden nie różni się od innych pigułek pod względem
          powodowania żylaków. Najlepiej poczytaj wątek 'Komu zaszkodziły tabletki
          antykoncepcyjne'. I odpowiedż pani Doktor na mój 'Logest a Femoden'.
          W razie pytań pisz. NA razie jestem on-line
          • zsofia Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 13.08.02, 18:17
            Tak, czytalam to wszystko kiedys. Z tego co pamietam, P. Doktor napisala tam ze
            Femoden to jeden z dwoch najlepiej tolerowanych lekow. Wiem, ze Femoden ma
            gestoden 3. generacji, a ten Microgynon drugiej. Nie wiem tylko o co chodzi z
            tymi generacjami. Skoro trzecia, to chyba powinien byc lepszy. Na internecie
            nic szczegolowego na ten temat nie znalazlam. A ta z Niemiec mi mowi ze druga
            generacja lepsza. I kto ma racje?....
            • aduska Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 13.08.02, 18:50
              Porównaj po prostu zawartość estrogenów. Znajdziesz na opakowaniu smile lub w
              Internecie. Mniej niekorzystne dla żył, gdy estranodiolu jest mniej
              • zsofia Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 13.08.02, 18:55
                Wlasnie w tym problem, ze jesli estrogeny sa roznej generacji to nie mozna
                porownac ich ilosci. Bo to sa zupelnie rozne skladniki.
        • picia3 Re: Microgynon - ODPOWIEM 17.08.02, 01:48
          DZIEWCZYNY PISZCIE DO MNIE ODPOWIEM WAM NA WSZYSTKIE PYTANIA
    • picia3 Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 17.08.02, 01:36
      MICROGYNON JEST LEKIEM STARSZEJ GENERACJI,STARY ALE JARY,FEMODEN JEST
      PREPARATEM PRZEJŚCIOWYM, POLECANY KOBIETĄ, KTÓRE MIAŁY PRZERWĘ,JEŻELI CHCESZ
      WIĘCEJ SIĘ DOWIEDZIEĆ BARDZO PROSZĘ PISZ MAM W TYM TEMACIE SPORO WIEDZY
      POZDRAWIAM
    • nadia3108 Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 19.08.02, 00:03
      Popatrz na wątek niżej, odnośnie microgynonu. ja uzywam go juz od dwoch lat i
      swietnie sie czuje, w przeciwienstwie do kilku innych tabletek. Pozdrawiam!
      • zsofia Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 19.08.02, 18:26
        Nadia, a uzywalas wczesniej Femoden? Bo ja go dobrze toleruje, wiec nie wiem
        czy jest sens przestawiac sie na microgynon. A jak jest z libido?
        • nadia3108 Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 20.08.02, 08:07
          Wczesniej nie uzywalam tego leku. Mialam Cilest. Mercilion i inne, ale tylko
          Microgynon mi pasuje. Jesli sie dobrze czujesz po Femodenie, to ...hmmm...Nie
          znam tego leku i nie jestem lekarzem, wiec trudno mi cos doradzic. W kazdym
          razie u mnie z Microgynonem jest wszystko ok, pod kazdym wzgledem. Kilka moich
          znajomych kolezanek tez go bierze, i tez jest ok. Pozdrawiam!!!
    • monika.antepowicz Re: Microgynon - poradzcie!!!!! 20.08.02, 12:27
      Rzeczywiscie były badania , które sugerowały,że gestageny II generacji sa
      bezpieczniejsze, ale obecnie uznano,że badania te nie są miarodajne i nie były
      przeprowadzone rzetelnie. Ryzyko zmian zakrzepowych jest wyższe u osób z
      obciażonym wywiadem rodzinnym , na pewno po 35 roku zycia , w ciąży i w połogu
      ( znacznie wyższe ryzyko niż podczas stosowania pigułek).W tej sytuacji jeśli
      niejest Pani dziedzicznie obciazona ja jednajk zaleciłabym kontynuację Femodenu
    • delfinek0 Re: Microgynon - recepta 25.09.02, 10:06
      Dziewczyny!czy ktoras z Was ma zbedna recepte na Microgynon 21,konczy mi sie 7
      dniowa przerwa a moj ginekolog jest na urlopie a inni to chyba sie na mnie
      obrazilisad,wiec bardzo prosze o kontakt ze mna na @smile(moze ktoras z Was mi
      przesle?),kiedys i ja sie odwdzieczesmiledziekuje bardzo z gorysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka