Dodaj do ulubionych

Kiedy instynkt macierzyński?

23.08.05, 22:33
Kiedy poczułyście, że to już czas na dziecko? Ja ogólnie dzieci lubię, tylko
nie swojesmile Mam 25 lat i jakoś nie wyobrażam sobie mieć w najbliższym (a
nawet w trochę dalszym) czasie dzieci. Te wyrzeczenia, odpowiedzialność,
poświęcenie, tony cierpliwości... to dla mnie dużo, za dużo. Mam
odpowiedniego kandydata na ojcasmile który już marzy o dziecku, a ja nie wiem
nawet czy przed 30. poczuję ten cholerny instynkt macierzyński? Opowiedzcie
jak to jest/było z wami?smile
Obserwuj wątek
    • Gość: sdfg Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.08.05, 22:42
      po prostu jeszcze do tego nie dojrzalas.
      • anula.a1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 22:43
        A jak dojrzeję w wieku 45 lat?
        • invicta1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 22:50
          to już bedzie po ptokach
          • anula.a1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 22:53
            no właśniesad to co trzeba zajść w ciążę i czekać a instynkt przyjcie w pakiecie
            z dzieckiem?
            • invicta1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 22:53
              tego nie wiem
              mi się odezwał w zeszłym roku
    • pszczolaasia Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 22:54
      mi dwa lata temu.
      • invicta1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 22:57
        z tymi antysygnaturami wygladamy teraz jak klony-trollicesmile
        • pszczolaasia Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:01
          eee tam klony big_grinDD pszecież widać, ze to czysty przypadekbig_grinDD
      • anula.a1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 22:59
        a w jakim to było wieku? I czy to tak nagle? Budzi się rano i myśli, że fajnie
        byłoby mieć dziecko? (A ja od razu myślę sobie, ze mając dziecko, to nawet bym
        się nie budziła, bo niby po czym, po nieprzespanej nocy? Ehhh, im dłuzej o tym
        myślę tym więcej minusów widzęsad
        • invicta1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:02
          u mnie instynkt odezwał sie natychmiast po informacji, ze bede miała problerm z
          zajściem w ciążę
          miałam 27 lat
        • pszczolaasia Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:03
          29, po 7 latach małżeństwa. nie nagle, tylko długo go tłamsiłam, z powodów
          czysto egoistycznych, kasa, chęć skończenia studiów, wyremontowania mieszkania.
          wiesz. stabilizacja Nam się marzyła. nie mogłam zrobić większego błędu, ale nie
          ma co płakać nad rozlanym mlekiemsmile)
          • anula.a1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:07
            hmm, invicta, pszczolasia, a macie już dzieci? A co do egoizmu to chyba to
            jest normalne, tzn. ja bym nie chciała być matką, która choć przez chwilę
            pomyślałaby że mogła zrobić karierę, coś osiągnąć, dorobić się, etc, a nie
            zrobiła tego bo zaszła w ciążę.
            • invicta1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:08
              niestety NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • invicta1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:12
                mi się wczesniej nie do końca "składało", ale zawsze troszkę chciałam, a teraz
                chce juz bardzo, ale mimo starań od blisko roku nie udało mi sie nigdy zajść, a
                nawet byłam leczona
            • pszczolaasia Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:09
              Anula niestety nie. dwie poronione. dlatego mówię, że byłam głupia. nie jestem
              starabig_grinDD ale kto wie..jakbym się wcześniej zdecydowała, to moze bym już jedno
              miała. kariera, tak. mieszkanie, tak, wszystko się zgadza. tyle, że wiesz co?
              to można połączyć. trzeba tylko chcieć, a nie szukać głupich argumentów. pisze
              jak najbardziej o sobie smile) pozdrawiam.
              • anula.a1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:16
                Invicta, Pszczolasia - bardzo mi przykrosad Pewnie jak tak czytacie to myślicie,
                że głupio myślę. Ale moze rzeczywiście warto sie zastanowić, czy nie warto
                wyprzedzić swoją psychikę i dostosować ją do mozliwości swojego ciała? Tylko
                mnie się wydaję, ze "zmuszając" sie do urodzenia dziecka wcześniej nie bedę
                umiała kochać go tak, jak wtedy kiedy byłabym może na to gotowa w późniejszym
                wieku...

Mam jeszcze do Was pytanie, czy stosowałyście pigułki antykoncepcyjne? Bo ja je
                stosuję od kilku lat (robię przerwy) i czasami boje się że to moze negatywnie
                wpłynąć na moją płodność w przysżłości?
                • invicta1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:19
                  ja miałam jakiś epizod może 3, 4 miesięczny z pigułkami, potem jeszcze raz też
                  ze 4 miesiące, ale to było dawno-ok 20 roku zycia
                  później nie brałam żadnych hormonów
                  nie myslisz głupio-fakt, że podchodzisz racjonalnie do sprawy świadczy o dojrzałości
                  zyczę Ci dziecka, kiedy go zechcesz
                • pszczolaasia Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:21
                  nie. nie myślę, ze głupio myślisz. twój wybórsmile) naprawdę. kimże jestem, żeby
                  swoje zdanie uważać za najważniejsze na świecie i jedynie słuszne?? Anula życze
                  powodzenia w tym co chcesz robić i jak chcesz robićsmile) zadałaś pytanie
                  odpowiedziałam i tylesmile
                  tabletki stosuje teraz. w celu odpoczynkowym. nie wiem czy mają wpływ na
                  płodność. dużo tu znajdziesz opinii na ten temat. ja nie jestem lekarzem się
                  nie wypowiadamsmile)) pozdrawiam i szczęścia życzęsmile))
                  Inviccie jak najbradziej równieżsmile)))
                  • anula.a1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:27
                    Dziewczyny, a ja Wam życzę tych upragnionych bobaskówsmile Ja ze swoim jeszcze
                    trochę zaczekam, ale chyba pomyślę, zeby były przed tą 30smileTrudno, nie będę
                    dziewczyną dorabiającą się, robiącą karierę, kształcącą się. Ale może będę
                    dorabiającą się, robiącą karierę, kształcącą się mamą? Podobno ma się taki
                    zastrzyk hormonów, ze można spać 3 h na dobę przez pierwsze 3 latka dzieckasmile
                    Na to liczęsmile Pozdrawiam Wassmile
                    • invicta1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:29
                      pozdrawiam i śpijcie spokojnie
                      pa
                      ze wsi teżsmile
                    • Gość: Też ze wsi Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: 195.205.6.* 23.08.05, 23:50
                      Śpijcie dobrze wszystkie o niewykształconym instynkcie macierzyńskim ale
                      martwiące się że go jeszcze nie mają .I to jest to .Teraz już tylko
                      czekać .Pozdrawiam smile
          • Gość: Też ze wsi Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: 195.205.6.* 23.08.05, 23:13
            Instynkt macierzyński to jest coś czego nie da się określić a zawiadomienie o
            tym ,że jest nie przyjdzie pocztą . Ja też kiedyś lubiłam tylko obce dzieci a
            teraz kocham swoje i lubię cudze.
            też mówiłam ,że nie mam instynktu ,że jeszcze za wcześnie,że jeszcze muszę
            skończyć studia i zdobyć zawód itp. Ale kiedy przekonałam się ,że jestem w
            ciąży stwierdziłam ,że to jest to i już .
            Kwalifikacji dla rodziców nie nada nam żadna uczelnia ale w większości ludzie
            zdają egzamin z rodzicielstwa.
            • pszczolaasia Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:15
              amen.
              • Gość: Też ze wsi. Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: 195.205.6.* 23.08.05, 23:20
                A słowo niech stanie się ciałem .Amen .
                • pszczolaasia Re: Kiedy instynkt macierzyński? 23.08.05, 23:22
                  i tak cały paciorek można przeleciećbig_grinDD pozdrawiamsmile))
                  • Gość: Też ze wsi Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: 195.205.6.* 23.08.05, 23:27
                    I w paciorkach należy zachować umiar . Umiarkowane pozdrowienia .smile
    • florencja29 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 24.08.05, 08:35
      Ja mam juz 31 lat i ciągle czekam, żeby poczuć, że juz chcę. Ale niestety nie
      czuję. Wiem też, że jeśli chcę mieć w ogóle dziecko to muszę chyba porzucić to
      czekanie na instynkt, bo ile można czekać?
      W życiu mam w miarę wszystko poukładane, no i na prawdę nie wiem, dlaczego
      jeszcze nie jestem gotowa.
      I zaczynam juz powoli słyszeć ciche tykanie....
    • lilith76 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 24.08.05, 09:53
      czasami wydaje mi się, że gdyby nie "wpadki" to niż demograficzny jeszcze by
      się pogłębił. jak włącza się rozum, racjonalizacja, to zaraz znajdzie się tyle
      argumentów za tym żeby poczekać.
      część kobiet ma ciśnienie na dziecko jeszcze przed zajściem w ciążę, u części
      instynkt budzi się w czasie ciąży, jeszcze u innych po porodzie (zaraz po, w
      kilka dni po).

jeśli piszesz takie słowa, to nie jesteś gotowa i możesz poczekać. wiele kobiet
      rodzi po trzydziestce. na takie wątki przyjdzie dla ciebie czas jeśli mimo 33
      lat nadal nie będziesz czuła potrzeby.
      • anula.a1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 24.08.05, 10:15
        Do 33 lat to chyba nie będę czekać. Nie chcę miec potem problemów zdrowotnych,
        związanych z wiekiem, tym bardziej, ze kandydat na ojcasmile jest starszy.
    • florencja29 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 24.08.05, 10:20
      Tak sobie myślę, że jeszcze trochę czasu sobie dam, przynajmniej do tej
      magicznej 33, bo i tak wiele sie u mnie zmieniło, bo kiedys było jeszcze gorzej.
      I mam nadzieję, że kiedy to poczuję to nie będzie za późno...
      • Gość: bezdzietna Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: *.org 24.08.05, 15:51
        ja mam 31 lat i nie czuję żadnego instynktu macierzyńskiegosad i niestety im
        jestem starsza, tym bardziej nie chcę mieć dzieckasadwięc ten instynkt nie
        zawsze przychodzi z wiekiem.
    • starlette Re: Kiedy instynkt macierzyński? 24.08.05, 11:13
      Ze mną jest podobnie, tyle ze ja juz ma 30 skończone, w ogóle nie czuje jeszcze
      potrzeby bycia matką, gdybym mogła to dopiero za jakieś pięć lat może...
      Z drugiej strony słyszałam od koleżanek że instynkt obudził sie u nich kiedy
      już zazły w ciążę. Hormony robia swoje.
    • marla.singer Re: Kiedy instynkt macierzyński? 24.08.05, 18:17
      mam skonczone 30 i nie odczuwam instynktu. nawet informacja lekarza, ze moge
      miec problemy z zajsciem i utrzymaniem ciazy go nie obudzila.
    • Gość: homeopatyczna Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: *.crowley.pl 24.08.05, 21:07
      hm...a u mnie to bylo tak....bardzo podobnie nawet gorzejsmile o dziecku ani mru
      mru..poprostu "nie" i basta..az tu masz ci los po osmiu latach niespodziewanie
      zaszlam w ciaze, zupelnie nieplanowanie no i teraz oczekuje z
      niecierpliwoscia . widzisz musialo sie stac, zeby instynkt zadzialal aha dodam
      ze jestem po trzydziestcesmile nic na silę pamietajsmile))pozdrówka
      • ola95015 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 25.08.05, 12:58
        Cześć Dziewczyny,
        jestem tu po raz pierwszy.
        Wiecie co , jak poczytałam Wasze posty to przypomniałam sobie siebie sprzed
        ciąży i sprzed "posiadania" dziecka
        Dziecko ? Nie ! Jeszcze nie teraz.Najlepiej nigdy. To takie nudne i uciążliwe.
        Myśl ta mnie przerażała. Dziecko to cieżar, ogranicznik i nie wiem co jeszcze.
        Nawet nie lubiłam dzieci zbytnio (tych cudzych).
        Zaszłam w ciaże i byłam przerażona, płakałam, co ja teraz zrobię, koniec mojego
        życia, kariery, rozwoju.
        Przez dwa tygodnie po urodzeniu nie czułam miłości do mojej córeczki, tylko
        wielki obowiązek.
        No, ale jak minęły dwa tygodnie, to EKSPLOZJA uczucia !
        Jest dla mnie wszystkim, uwielbiam być z nią.
        Teraz ma pięc lat. Ja w "międzyczasie" skończyłam studia podyplomowe. Fakt, jest
        to wysiłek większy niż bez dziecka. No ale trzeba dawać z siebie jak najwięcej.
        Pracuje - dzięki mojej mamci,która przejęła córcię po miom macierzyńskim.
        Dziewczyny - powiem Wam że nigdy nie byłam typem "kurki domowej", "mamuski"(nie
        chcę nikogo urazić !) i co tam jeszcze - ale teraz NIGDY, PRZENIGDY nie
        odczuwam posiadania dziecka jako ciężar, tylko wielki dar i szczęście.
        Nic lepszego nie mogło mi się w życiu wydarzyć.
        No i planuję drugie - choć już jestem "stara" (34 lata)- tak twierdzi mój gin.
        Coś ze zdrowiem gorzej.

Nad taką decyzją nie ma się co zastanawiać - bo "strach ma wielkie oczy" - a
        życie się ułoży smile

pozdrawiam serdecznie
        Ola
    • gocha221 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 25.08.05, 14:32
      Jestem w Twoim wiekusmile) i tez nie wyobrażam sobie dziecka. partnera
      odpowiedniego tez mam (tzn. faceta, którego kocham i z którym chce byc , razem
      od prawie 6 lat) tylko on na szczeście myśli jak ja, wiec nie ma żadnych naciskow.
      Mam PCO więc właściwie lepiej by było, zebym sie zdecydowała jak najwczesniej
      (już może być za późno),ale nie chce się zmuszać z tego powodu tylko.
      To nie jest dla mnie argument.
      Zreszta są inne sposoby, choćby adopcja.
      Jest tez opcja nieposiadania dzieci, w końcu takie pary zyja i pewnie częśc jest
      szczęśliwych.

Na serwisie gazeta.pl znalazłam też kiedys ciekawy artykuł, o tym czy cos
      takiego jak instynkt macierzyński w ogóle istnieje. Może uda mi się go wyszukać,
      podam linka.
      Pozdrawiam i nic na siłę.
      A argumenty, ze jak już sie zdarzy to wtedy sie ułoży i potoczy, dziecko pokocha
      itp tez do mnie nie przemawiają. Nie lubię jak mi się przydarzasmile))
      • gocha221 link do wywiadu 25.08.05, 14:34
        kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,65665,2699325.html
        • ola95015 Re: link do wywiadu 25.08.05, 15:46
          Gocha, jasne że nie każdy musi czy powinien mieć dziecko. To zupełnie normalne.
          Nie ma żadnego przymusu. Szanuję to. Nie chcę Cię przekonywać czy namawiać.
          Absolutnie !
          Chciałam Ci/Wam tylko powiedzieć, że potrzebę "posiadania" dziecka odczuwa się
          bardzo rzadko przed ciążą.
          To się dzieje samo.Później. Hormony robią swoje - i już masz cały świat
          wywrócony do góry nogami i jeszcze w dodatku nie wyobrażasz sobie że mogłoby
          być inaczej.
          Też lubię, a właściwie lubiłam do niedawna mieć wszystko poukładane, zaplanowane
          - ale wiesz tak się nie da.
          Macierzyństwa sobie nie wyobrazisz. Znasz je tylko z obserwacji otoczenia - a to
          naprawdę nie ma nic wspólnego z Tobą.

Artykuł taki sobie, szczerze mówiąc. Porównywanie macierzyństwa do zawodu, hobby
          czy pasji ? Nie, to nie tak.

serdecznie pozdr. smile
          Ola

• gocha221 Re: link do wywiadu 25.08.05, 15:53
            Piszesz ze instynkt do dziecka czuje się juz po porodzie, rzadko przed podjęciem
            decyzji.
            Ale jak wytłumaczysz te tysiace niekochanych dzieci??
            Nie piszę tu tylko o rodzinach/matkach patologicznych,ale tez o kobietach, które
            mają dziecko, opiekują sie nim, dziecko chodzi czysciutkie zadbane, ale nie do
            końca kochane.
            Więc, niestety nie ma reguły, że dziecko sie pokocha.
            Po drugie, znam wiele osób, które dziecka bardzo chciały, cieszyły się, że będa
            się starać, ze już nie mogą sie doczekać dziecka itd. Ja tego w ogóle nie czuje,
            a chciałabym, żeby moje dziecko było kochane i chciane od samego początku, a
            nawet jeszcze przedsmile)
            Nie chce zeby wiadomośc o ciązy wprawiła mnie w popłoch czy strach, a pewnie
            teraz tak by było.
            Pozdrawiamsmile
            • ola95015 Re: link do wywiadu 25.08.05, 16:17
              Gocha, masz rację jest wiele niekochanych dzieci. Niestety.
              Nie potrafię Ci powiedzieć dlaczego tak się dzieje. Nie wiem .
              Przepraszam ale nie potrafię sobie wyobrazić powodów innych niż niezdolnośc
              kochania.Może egoizm, może wychowanie, dom rodzinny. Nie wiem. Zdarza się. Choć
              trudno mi to zrozumieć.
              Ludzie są różni.

Wiesz co, myślę że chęć posiadania dziecka to też trochę kwestia "nastawienia się".

Ale, jak napisałaś nie wszyscy muszą mieć dzieci - nie ma przymusu, nie ma
              linczu za nieposiadanie. Twoje rozważanie świadczą o bardzo odpowiedzialnym
              podejściu do tematu, którego to niektórym niestety brak. A to jest ważne.

Nie chcę Cię przekonywać, chcę Ci tylko powiedzieć zupełnie nieobiektywnie że
              cudownie jest mieć dziecko. I nie konicznie trzeba odczuwac potrzebe jego
              posiadania wcześniej. To nie jest norma, że dziecko się planuje i wyczekuje -
              jest różnie.
              Jak to w życiu.

Lecę do domu.

pozdr.smile
              Ola
    • Gość: gość Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 15:16
      Instynkt macierzyński nie istnieje jako taki. Nie będziecie go czuły ani przed
      porodem ani w ciąży. Rozwija się razem z dzieckiem. Mam 27 lat i dwuletniego
      synka. Najpierw była wpadka, ciąża i poród. Chciałam dziecka jak się
      dowiedziałam, że jestem już mamą 8 tygodniowego płodu. Zaczęło mi zależeć. Ale
      to nie jest jeszcze instynkt! Ciąża była z powikłaniami, poród naturalny i
      szybki a dziecko zdrowe, żywe i donoszone... zaś w sercu i duszy wielka pustka!
      Tę pustkę nosiłam w sobie przez pierwsze 8 miesięcy życia dziecka... Potem
      zaczęłam odczuwać coś w rodzaju silnej więzi emocjonalnej lub miłości. To już
      można było nazwać instynktem choć do tej pory nie wiem czego chce i oczekuje
      moje dziecko a przecież kocham je najbardziej na świecie! A są matki, które od
      urodzenia potomstwa nadają z nim na tej samej fali. U mnie te fale biegły
      blisko siebie lecz nigdy po tej samej lini. Wnioskuje więc nieśmiało, że
      instynktu kobiety posiadające dzieci uczą sie z nimi przebywając i pielegnując
      czy wychowując! Ale każdy niech mówi za siebie. Ja tak mam i u mnie miłość do
      dziecka=instynktowi macierzyńskiemu.
      • anula.a1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 25.08.05, 15:36
        Pięknie napisałaś. Ale powiedz co przez te 8 miesięcy robić, kiedy czuje się tą
        pustkę? Ja chyba bym sie trochę załamała, ze muszę poświęcać sie dziecku, do
        którego nie określiłam jeszcze swoich uczuć, poza obowiązkiem i
        odpowiedzialnościąsad
    • Gość: natka110 Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 15:33
      Ja mam 26 lat, moj nie-mąż 33 z hakiem, i jakos nie ma na razie mejsc an
      dzieckow naszym życiu. Ja jestem ostatnia z moich bliższych i dalszych
      znajomych, która nie ma dzieci i nie jest mężątką. Niby zaglądam do wózków, ale
      wstawanie w nocy i niemożność robienia tego, na co mam ochotę po proacy, wcale
      a wcale mnie nie pociąga. Nie mam luksusu babci, u ktorej bym mogla takiego
      brzdąca zostawic, nie am tez ochoty pracowac, żeby z mojej pensji zaplacic
      opiekunce, a ti by pewnie wiekszosc poszla... wiec - nawet jak sie instynkt
      odzywa - a jakze, nawet całkiem wyraxnie - to ja go cholernika, w łeb i niech
      cicho siedzi... A moj tata, gin profesjonalista zaczyn anosem kręcić, ze stara
      pierwistka, ze blablabla, a ja mam generalnie /mialam?/ problemy z
      hiperandrogenizmem, bralam rozne piguly, teraz jestenm na harmonecie, i moze i
      dlatego ten moj tata tak zaczyna sie niespokojnie krecic. A moze po prostu chce
      wunkow???
    • ewa9616 Re: Kiedy instynkt macierzyński? 25.08.05, 16:32
      U mnie jest niestety odwrotnie. Mam 22 lata a już bardzo chciałabym mieć
      dziecko. Mam tak od kilku miesięcy. Aż trudno mi patrzeć na kobiety w
      ciąży,malutkie dzieci. Niestety nie mogę teraz zajść w ciążę,ponieważ nie
      jestem z nikim związana. Poza tym zupełnie inaczej sobie to wszystko
      wyobrażałam. Najpierw skończyć studia ( za rok),później mąż,a dopiero dzieci. I
      pewnie tak będzie,bo tak wygląda to najbardziej logicznie,ale ja już nie mogę
      dac rady. Logiczne myślenie w niczym nie pomaga. Moje odczucia są tak
      silne,chęc posiadania dziecka.Być może gdybym miała teraz partnera (męża)
      zdecydowałabym się na nie.Nie wiem już co robić. Jestem tym okropnie zmęczona.
      Może ktoraś z Was była w podobnej sytuaci? Jak sobie z tym poradziłyście?
      Bardzo proszę o radę,bo już nie mam siły. Pozdrawiam.
      • Gość: mariposa Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:39
        ja jestem w Twoim wieku ale tak jak poprzedniczki nie wyobrazam sobie na razie
        dziecka!ale moja mama miala tak jak TY!dla niej rodzina byla/jest
        najwazniejszym elementem!dzieci to podstawa!skonczyla swietne studia ma super
        prace i nassmile)i tak naprawde zawsze mi mowi ze praca i reszta to sprawy
        drugorzednesmiledla mnie niesmileja chce podrozowac i korzystac z zycia jak najwiecej!
        jestem straszna egoistak!ale moze za kilka lat to siezmieni!mam w sumie
        nadzieje!trzymam kciuki za poszukiwanie mezasmile
    • Gość: atra1 Re: Kiedy instynkt macierzyński? IP: *.kalisz.mm.pl 25.08.05, 18:30
      Hej Kobiełkismile
      Ja mam właśnie ciężki atak "pędu dzieciowego," włączył mi się niedawno jak się okazało, że mogą być problemy. No, a powoli pora chyba (26 lat).
      Ych, smuta mnie dopadłasad
      papa A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka