Dodaj do ulubionych

Cholestaza wątrobowa

IP: 212.244.110.* 21.09.01, 14:16
Pod koniec ciąży tj. w 37 tygodniu stwierdzono u mnie tzw. cholestazę
wątrobową. W tym też tygodniu urodziłam dziecko. Chciałam się dowiedzieć, czy
właśnie w wyniku cholestazy urodziłam wcześniej córkę? Czy mogło to być
przyczyną tego , że dziecko urodziło się w zamartwicy, z 2 pkt. oceną w skali
Apgar? Czy istnieje duże prawdopodobieństwo, że w kolejnych ciążach może
powtórzyć się ta choroba?
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Cholestaza wątrobowa 22.09.01, 23:15
      Cholestaza ciężarnych jest związana wadliwym metabolizmem estrogenów - po
      porodzie wszelkie objawy ustepują. Może być przyczyną porodu przedwczesnego i
      oddania dsmółki przez dziecko jeszcze w brzuchu matki - i to może sie stac
      przyczyną zamartwicy, Moze sie powtórzyc w kolejnej ciąży, nie powinna tez Pani
      nigdy przyjmowac dwuskładnikowych estrogenno- progestgennych pigułek
      antykoncepcyjnych>MA
    • Gość: Magna Re: Cholestaza wątrobowa IP: 202.67.205.* 23.09.01, 09:15
      ja tez mialam ten problem ale dostalam Ursofalk (Actigall) czyli
      ursodeoxycholic acid 16mg/kg/dzien i pomogl na wielu frontach - zredukowal
      swedzenie i unormowal wyniki badan watroby. Polecam.
      • Gość: l Re: Cholestaza wątrobowa IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.09.01, 01:12
        Gość portalu: Magna napisał(a):

> ja tez mialam ten problem ale dostalam Ursofalk (Actigall) czyli
        > ursodeoxycholic acid 16mg/kg/dzien i pomogl na wielu frontach - zredukowal
        > swedzenie i unormowal wyniki badan watroby. Polecam.

Miałaś szczęście do dobrego lekarza. Ja nic nie dostałam, chociaż z powodu
        wysokich enzymów wątrobowych odesłali mnie do szpitala, gdzie przeleżałam
        tydzień. Nic to nie pomoglo. Nie skonczylo sie to dobrze.
        Pani Doktor czy Tri-regol jest właśnie dwuskładnikową estrogenno- progestgennych
        pigułką? Bo właśnie Tri-regol łykam od dwóch lat...
        • Gość: Magna Re: Cholestaza wątrobowa IP: 202.67.199.* 24.09.01, 07:22
          nie bardzo z tym szczesciem. w pierwszej ciazy chodzilam po scianach ze wzgledu
          na OKROPNE swedzenie. Nikt sie nie poznal co to i dlaczego ale dziecko bylo OK.
          ponad rok po ciazy mialam "dziwne" wyniki badan watroby i tez wiekszosc lekarzy
          ignorowalo. wiec z uporem chodzilam az znalazlam specjaliste od watroby ktory
          zaskoczyl i skojarzyl i "wstecznie" zdiagnozowal cholestaze mowiac ze w
          nastepnej ciazy jest 80% szansa ze bede ja takze miec, prawdopodobnie w
          ostrzejszej formie i zacznie sie wczesniej (ok. 28-30 tygodnia). Jak powiedzial
          tak sie stalo ale on juz mial wtedy "bron" pod reka i od razu dostalam ten
          Ursofalk, ktory jest kwasem naturalnie produkowanym przez organizm wiec nie
          jest zagrozeniem ani dla dziecka ani dla matki. jeszcze raz polecam.
          • monika.antepowicz Re: Cholestaza wątrobowa 25.09.01, 17:34
            Bardzo dobry jest tez Biliepar. Natomiast wszystkie leki zwierające estrogeny
            sa przeciwskazane!MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka