19.11.05, 14:00
Moja siostra ma depresję. Jak jej pomóc? Gadać ze mną wogóle nie chce.
Obserwuj wątek
    • adams_wawa Re: Depresja 19.11.05, 16:51
      niestety musisz zrobic wszystko zeby spotkala sie z psychiatra - ludzie w
      depresji nie sa w stanie sobie samemu pomoc ... z jakiego miasta jesteś ?? jak
      z wawy damci namiar :]

PS głowa do góry
      • zaga25 Re: Depresja 19.11.05, 17:18
        Niestety jest z Legnicy. Próbowałam pogadać z nią żeby poszła do lekarza, nawet
        ją zapisałam na środę ale ona nie chce o tym słyszeć. Ma chore dziecko, mąż
        cały dzień w pracy i nie ma jak się zwolnić. Już przed porodem miała silną
        nerwicę a teraz jeszcze doszło to. Nie wiecie czy można taką wizytę zamówić do
        domu. Może jak by lekarz przyszedł to nie wyrzuciła by go za drzwi.
        • adams_wawa Re: Depresja 19.11.05, 17:30
          Powiem Ci tak - poszukaj w legnicy psychiatry który przyjmuje prywatnie -
          koniecznie doswiadczonego (z duzym stażem pracy - wiem co mówię) zaproponuj że
          zapłacisz więcej za wizytę - powiedz co się dzieje z siostrą i że nie ma szans
          żeby przyszła sama - i że dodatkowo zapłacisz za taksówke w obie strony. Nie
          przerażaj sie kosztami - za zdrowie nie ma ceny - jeżeli nie masz kasy - daj mi
          znać może jakoś Cię wspomogę. Jeszcze raz mówię - jak ugadasz jakiegoś młodego
          leszcza bez doświadczenia - który przyjdzie i będzie robić jakieś testy pisemne
          etc - to skutek tej wizyty będzie odwrotn od zamierzonego !! tylko doświadczeni
          lekarze !! powodzenia
          • b.bujak Re: Depresja 19.11.05, 17:42
            z psychiatrami trzeba ostroznie, kiedys trafilam do takiego doswiadczonego i
            jedyne, co zrobil, to przepisal mi prochy, wiec trzeba popytac, jakie ma metody
            i skutecznosc leczenia; mi pomogla pewna pani psychiatra z Wrocławia, jesli
            bedziesz miala klopoty ze znalezieniem psychiatry w Legnicy, to napisz do mnie
            na priv, sprobuje sie cos dowiedziec ( moja kolezanka jest psychiatra, niestety
            mlodym ), napisz cos wiecej, skad wiadomo, ze siostra ma depresje, jakie sa
            objawy?
          • agula602 Re: Depresja 20.11.05, 17:52
            czy możesz podać namiar na psychiatrę w warszawie?
            • adams_wawa Re: Depresja 20.11.05, 19:47
              Pani Izabella Kojecka - tel: 628 80 35

pozdrawiam
              • adams_wawa Re: Depresja 20.11.05, 19:51
                przepraszam podałem zły numer telefonu ... eh - prawidłowy to: 603 254 816

pozdrawiam
        • lirio Re: Depresja 19.11.05, 17:35
          Z psychiatrą to raczej jest kiepsko, bo jest ich mało i wątpię, żeby przyszedł
          do domu, ale może być psycholog, z pewnością znajdziesz takiego, który
          zdecyduje się na wizytę. Najlepsza chyba by była jakaś młoda babka.
          Z panoramy firm jest taka oferta:
          Bartkowiak Grażyna Psycholog
          Legnica, ul. Marsa 17 m. 7, tel. (076) 856258

Błądek Krystyna Gabinet Psychologiczny
          Legnica, ul. Wybickiego 3 m. 5, tel. (076) 723835

Dąbrowska Bożena Psychiatra
          Legnica, ul. Kominka 9 pok. 201, tel. (076) 8664505

Puchalska-Antosik Dorota Gabinet Psychologiczny
          Legnica, ul. Kominka 3 pok. 201, tel. 0606636980

"Superumysł" Psycholog Danuta Piotrowska-Pich
          Legnica, ul. Krucza 4, tel. (076) 8547014

• lirio Re: Depresja 19.11.05, 17:38
            Oczywiście to cała oferta w Legnicy w ty dziale i nie wiem nic o ich wieku i
            doświadczeniu.
          • adams_wawa Re: Depresja 19.11.05, 17:39
            tyle ze wiesz psychiatra wie konkretnie jak pomoc (jezeli chodzi o depresje) -
            natomiast psycholog ... w sumie moze pokierowac dalej - najwazniejsze jest
            jednak dzialanie - bo z depresja etc trzeba mozliwie najszybciej zaczac walczyc
            • zaga25 Re: Depresja 19.11.05, 18:37
              Rany, dziewczyny wielkie dzieki. To od początku. Pieniądze mam ale dziękuję.
              Nawet nie sądziłam, że może ktoś zaproponować coś takiego. Skąd wiem, że to
              depresja? Tak podejrzewam. Siostra nie wychodzi z domu, nie ma ochoty się
              ubrać, uczesać, cały czas jest zmęczona chociaż w nocy do dziecka wstaje jej
              mąż. Cały wieczór mąż zajmuje się dzieckiem i wtedy ona ma czas dla siebie ale
              nie ma tam takich dobrych znajomych, żeby z kimś pogadać, cały wieczór siedzi
              przed telewizorem. Ja nie mieszkam blisko niej ale jak to tylko możliwe staram
              się jak najczęściej do niej jeździć. Niestety nie jest zbyt często możliwe gdyż
              jej dzidziuś jest po operacji i nie można za często ich odwiedzać. Dziękuję za
              namiary na lekarzy. Jutro moja mama pojedzie do niej na kilka dni(nie może
              dłużej bo pracuje) to pochodzi po lekarzach i spróbujemy załatwić wizytę domową.
              • adams_wawa Re: Depresja 19.11.05, 19:24
                cyt.: "rany dziewczyny" - hehehe weź pod uwagę że jestem facetem a
                forum "Niemowle" nie jest tylko dla KOBIET !! ;]

powodzenia i wytrwałości ... bo będzie wam potrzebna :]

• ada1106 Re: Depresja 20.11.05, 19:48
                wiem z dosiwdczenia (moja mama miala/ma depresje) ze psycholog to moze byc
                troche za malo. Zwykle trzeba jednak podeprzec sie lekami, bo chora nie ma
                sily sama z tego wyjsc. rodzina w takich chiwlach jest bardzo potrzebna ale
                musi byc tez fachowa pomoc.
                • adams_wawa Re: Depresja 20.11.05, 19:51
                  > wiem z dosiwdczenia (moja mama miala/ma depresje) ze psycholog to moze byc
                  > troche za malo. Zwykle trzeba jednak podeprzec sie lekami, bo chora nie ma
                  > sily sama z tego wyjsc. rodzina w takich chiwlach jest bardzo potrzebna ale
                  > musi byc tez fachowa pomoc.

amen
                  • lirio Re: Depresja 20.11.05, 20:06
                    Legnica to nie Londyn, jak tam jest ze 3 psychiatrów, to siedzą w gabinetach i
                    mają full pracy bez potrzeby prywatnych wizyt. Pewnie, że byłoby lepiej do
                    pscyhiatry, ważne jednak, żeby ktokolwiek ruszył sprawę do przodu. Samej chorej
                    czasami łatwiej "wcisnąć" psychologa, bo co do psychiatrów funkcjonują u nas
                    niestety stereotypy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka