Dodaj do ulubionych

Ratunku wszy ! ! !

IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 23:07
Jeja jestem załamana w tych czasach,żeby wszów dostac w dobie tak wielu
środków czystości?Skąd sie one biorą.Tesciowa mówi ,że dzieci ze szkoły
musiały przynieśc .Poprosiłam w aptece o skuteczny środek to sprzedała mi
szampon który 10 min na głowie sie trzyma i płyn trzyma sie go 3 godz (szok)
Na drugi dzień poszłam i kupiłam jeszcze 1 podobno bardzo skuteczny szampon
dosc drogi .Miał zabijac i gnidy,a ty cały czas wyczesujemy żywe wylęgające
sie RATUNKU ! !Nie znacie jakiegos skutecznego środka???????
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: 213.241.34.* 14.12.05, 23:29
      leczenie objęło wszystkich domowników?
      czy w szkole inne dzieci maja wyleczoną wszawicę (czy też może od np. jednego
      niewyleczonego dziecka ciągle inni łapią wszy na nowo)?
      • eszi jakieś 2 lata temu mialam ten sam problem 15.12.05, 08:35
        tez myślałam, że to tragedia w tym wieku - wszy??? ae jak poszłam do apteki
        okazalo się że jakaś epidemia - nie ma środków... znalazłam w końcu jakieś dla
        dziecka i dla nas - no i seria powtórek - codzienne przeglądanie włosów i jakoś
        poszło - choć musze przyznać, że do dziś mi został strach i jak tylko zaswędzi
        mnie głowa - to odrazu zastanawiam się czy znowu nie mam jakiś lokatorów -
        blleee obrzydlistwo..... ale dasz radę... tylka pamiętaj - systematycznie i
        powtórki wskazane..
        • Gość: kaśka85 Re: jakieś 2 lata temu mialam ten sam problem IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 10:07
          No właśnie dzisiaj idę znowu po nowy środek do apteki choc jeszcze nie minął
          tydzień bo wskazana dopiero po tygodniu następna kuracja.Wstydzę się zapytac
          nauczycielki czy panuje wszawica.A najgorsze jest to,że moje dziecko
          powiedziało,że pielęgniarka nie dawno sprawdzała im głowy i nic nie widziała u
          mojego dziecka,a ono całą głowę zawszawiona ma.Jeśli ona taka ślepa to nic
          tylko epidemia wszawicy może się zacząc .Od jakiegoś czasu dziecko skarżyło
          się,że swędzi,ale mi nawet do głowy nie przyszło.Codziennie wyczesuję po kilka
          lub kilkanaście wszów rano i wieczorem ,Szok ! ! !
          • Gość: eszi poszław wtedy do przedszkola i powiedzialam IP: *.ktm.net.pl 19.12.05, 13:46
            co sie dzieje.. przyszła higienistka, sprawdziła główki i okazało się że nikt
            nie ma... hmm... moja mała też , choć ja wieczorkiem jeszcze kilka wyszcesałam -
            więc raczej nie wierze w to, że wszyscy mają czysciuktkie głowy - raczej
            pielęgniarka ma kłopoty ze wzrokiem..
    • Gość: Benita Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 13:58
      Kasiu, koniecznie ale to koniecznie musisz porozmawiać z nauczycielką albo z
      pielęgniarką. Jeżeli tylko jedno dziecko w klasie ma wszy beda miały wszystkie.
      Dziecko w czasie leczenia nie powinno chodzić do szkoły, przedszkola, nie
      powinno miec kontaktow z innymi dziecmi. Twoje dziecko w szkole "częstuje" inne
      swoimi, zanim inni rodzice się zorientują to te wszy wrócą na już czystą głowę
      Twojego dziecka. Tak bedzie w nieskończoność. Ja wiem, że to może głupio tak
      iść i powiedzieć ale musisz to zrobić. Gorzej się poczujesz jak nie zareagujesz
      a powie Ci o tym pani. Wtedy będzie, że nie dbasz o dziecko. Na szczęście nie
      jest to taka straszna przypadłość i większość z nas przez to przechodziła.
      Swoją drogą powinien wrócić zwyczaj przynajmniej raz w tygodniu przeglądania
      włosów a w każdym domu powinien być gęsty grzebień i w zapasie jakiś skuteczny
      środek.
      • venus22 Re: Ratunku wszy ! ! ! 16.12.05, 10:42
        >>Wstydzę się zapytac
        nauczycielki czy panuje wszawica<<

A czego ty sie wstydzisz? jeszcze mozesz zrobic awanture ze ci szkola
        zawszawila dziecko smile
        zarty zartami ale rzeczywscie zastanow sie - teraz twoje dziecko zawszawia.
        poza tym nie pytaj tylko poinformuj bo ze wszawica juz jest, to oczywiste...

Kuracje plynami trzeba powtorzyc po tygodniu do 10 dni bo z nie zabitych gnid
        wylegaja sie nowe wszy.
        Zdarza sie ze dwa razy. tzn powtorka...

Venus
        • Gość: liw Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: *.wroclaw.czk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 11:48

> A czego ty sie wstydzisz? jeszcze mozesz zrobic awanture ze ci szkola
          > zawszawila dziecko
          w mojej szkole juz na poczatku roku było kompleksowae badanie głów ale na to
          trzeba zgody rodziców i niestety przez to ze nie wszystkie dzieci objete sa
          badaniem wszy sobie wedruja z jednej głowy na drugą .
          Dlatego zakupiłam srodek NIX saszetka +żel który działa na dłuzej osłonowo
          chroniac przed ew.zarazeniem bo mam już dość walki ze zwierzatkami ,bardzo
          złośliwymi i ruchliwymi ,a
          a leczenie jest długie i naprawdę płyny typu delacet niszczą włosy i skóre
          głowy .
          • Gość: kaśka 85 Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 19:48
            Dziewczyny dziękuje za rady w poniedziałek pójdę chyba do pielęgniarki napomnę
            ją,żeby lepiej głowy sprawdzała i nauczycielce też powiem.Pozdrawiam wassmile
            • venus22 Re: Ratunku wszy ! ! ! 16.12.05, 21:52
              >>w mojej szkole juz na poczatku roku było kompleksowae badanie głów ale na to
              trzeba zgody rodziców i niestety przez to ze nie wszystkie dzieci objete sa
              badaniem wszy sobie wedruja z jednej głowy na drugą <<

no to to jest bardzo glupie szkola powinan sie bronic i wydac polise ze jak
              pojawi sie jedno dziecko z wszami to wszystkie sa badane.

Gorzej co prawda z wyegzekwowaniem aby rodzice dziecko odwszawili ale i na to
              mozna znalezc metody np odeslac do domu dopoki nie pozbedzie sie zyjatek.

Srodki p/ko wszom istotnie nie sa takie obojetne dla zdrowia np nie poleca sie
              ich dla dzieci ponizej 2 r.z ale chyba lepiej pozbyc sie wszy i troche
              zniszczyc wlosy, ktore i tak odrastaja, niz weszki zostawic??

Venus

• Gość: Benita Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 14:25
      Moja koleżanka - szkolna pielęgniarka ma pod opieką dziecko, z którego wszami
      walczy od kilku już lat. Rodzice nie reagują ani na sankcje ani na protesty
      innych, zrozpaczonych rodziców. Moja koleżanka w szkole tępi wszy u tego
      dziecka, czyści mu włosy, jest dwa dni spokoju i dziecko przynosi nowe wszy od
      młodszego rodzeństwa - przedszkolaków. Myślę, że w ekstremalnych sytuacjach
      powinien wkraczać nawet SANEPiD.
      • Gość: majka Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: *.21.pl / *.21.pl 17.12.05, 14:34
        Jesli rodzice tak zaniedbuja dziecko i wspólpraca z nimi jest utrudniona to
        powinnien wkroczyć pedagog szkolny, który ewentualnie jeśli rozezna sytaucję w
        domu dziecka i stwierdzi czy nie dochodzi zaniedbań także w innych kwestiach
        może napisac pismo do sądu rodzinnego i wtedy rodziną zainteresuje się kurator
        rodzinny i inne służby np. pracownicy pomocy społecznej. Bo byc moze dziecko
        wychowuje się w nieprawidłowo funkcjionującej rodzinie i jest zaniedbywane.
    • Gość: kaśka 85 Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 11:23
      dzisiaj powiedziałam nauczycielce i pielęgniarce.W klasie u córki jest
      dziewczynka,której mama głowy nie czyści bo mówi,że to łupież.W szkole jest 20
      dzieci z wszami,a przecież wszystkich klas nie sprawdzała,więc napewno jest ich
      więcej
      • Gość: gość:)))) Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: *.csk.pl 19.12.05, 15:04
        Kiedyś w szkole średniej pracowałam jako wolontariuszka w pogotowiu opiekuńczym
        i ciągle miałam ten problem. Starałam się nie dotykać głową dzieci, ale co robić
        jak dziecko klei się do ciebie.
        Pomogła mi mama. Kazała głowę smarować naftą. Oczywiście wyczesywać włosy gęstym
        grzebieniem. Pozbyłam się insektów a i włosy jakieś ładniejsze się zrobiły.
        Dodam że to była zwykła nafta, ale chyba taka kosmetyczna z apteki też może być.
        • Gość: Ala Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.11.13, 04:54
          Tyle czasu minęło, a problem nie zniknął. Wiecie może co teraz jest dobre na wszy?
          • Gość: mikolajana Re: Ratunku wszy ! ! ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.14, 11:03
            Spróbuj umyc włosy octem. Niedawno tez gdzieś czytałam, że pomaga jak na włsy nałożysz duża ilośc odżywki, wtedy one ponoć zaczynają się dusić i trzeba je wyczesać. Nie próbowałam tej metody, także nie wiem, czy jest skuteczna.
    • lula5-0 Re: Ratunku wszy ! ! ! 08.01.16, 09:30
      U nas w przedszkolu ostatnio 5 dzieci złapało wszy. Zaczęło się od jednej dziewczynki, która przyniosła i pani dyrektor kazała rodzicom zabrać córkę i zastosować jakiś preparat na wszy. Następnego dnia przyprowadzili ją do przedszkola ale panie zauważyły, że na jej głowie dalej są żywe wszy, więc znowu wezwały rodziców. Ojciec przyjechał i powiedział, że przecież umyli córce włosy szamponem, po co zaraz jakieś specjalne specyfiki. Umyli jej włosy zwykłym szamponem!!!! W między czasie oczywiście wszy się rozprzestrzeniły i musieli zamknąć przedszkole, wszystko uprać i odkazić. Oczywiście są skuteczne i bardzo wygodne środki, które działają już po 15 min i nie trzeba powtarzać kuracji ale trzeba pamiętać, że wszyscy domownicy muszą taką kurację przejść. Trzeba tez uprać w wysokiej temperaturze poduszki pościel, ubrania wierzchnie, czapki, etc. Wszystko czego nie da się uprać trzeba zapakować szczelnie do worków foliowych na 10 dni (po tym czasie jest pewność, że wszystkie wszy są martwe). Oczywiście nawet jeśli 99% rodziców i dzieci w przedszkolu się do tego zastosuje a tylko jedno nie, to mamy znowu wszy....smile
    • violetta821 Re: Ratunku wszy ! ! ! 08.01.16, 15:19
      najlepszy jest Linicin Lotion 15minut. cena około 30zł, w zestawie plyn i grzebyk do wyczesywania. Bardzo skuteczny. 15 minut i po robactwie. Sprawdzony, więc polecam
    • jolkur1 Re: Ratunku wszy ! ! ! 10.01.16, 07:51
      Rozbawiła mnie rada by w szczelnym worku na 10 dni schować rzeczy. Gnidy bez ciepła ludzkiego ciała giną po 48 godzinach. Jak jest mróz to można wszystkie zabawki wywalić na balkon na dwa dni. Pranie min 60 C, specjalny szampon (mało komfortowy bo strasznie tłusty i codziennie ma się tłuste włosy i trza myć zwykłym szamponem) efekt jest natychmiastowy po 7-10 dniach powtarza się bo jednak jakaś gniada mogła przeżyć i się wykluc. Nie ma sensu nie posłać dziecka przez te 10 dni do szkoły czy do przedszkola (dziecko głowę ma już czysta) trzeba codziennie sprawdzać i... obowiązkowo zgłosić nauczycielowi ze były wszy. Acha! Kuracje przechodzą WSZYSCY domownicy. WSZYSTKO sie pierze (czapki posciel) jak się nie da w 60C to po praniu nie używamy min przez 48 godzin. Za 10 dni powtórka i z szamponem i praniem wszystkiego. Po normalnym myciu głowy do ostatniego płukania roztwór octu lub kilka kropel nafty. Nic więcej nie trzeba. Profilaktycznie myć włosy 2 x w tygodniu zwykłym szamponem. Jak włosy są czyste to są śliskie i ciężko się zwierzowi utrzymać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka