IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:21
Chciałam użyc tampon po raz pierwszy ale nie wiem jak. Czy trzeba go wlożyc
całego czy kawałek wystarczy? Jakiej firmy kupic dla początkujących? Czy są
bezpieczne bo jestem dziewicą? Pomóżcie bo idę na basen i potrzebuję się
zabezpieczyc. Czy go bardzo czuc i czy boli jak się go nosi?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaaa Re: tampon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:23
      > Chciałam użyc tampon po raz pierwszy ale nie wiem jak. Czy trzeba go wlożyc
      > całego czy kawałek wystarczy?

bardzo smiesznesmile jak wyobrazasz sobie wlozyc kawalek???
      • Gość: mariolka Re: tampon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:27
        właśnie się pytam jak się go wkłada
        • anias05 Re: tampon 04.01.06, 20:32
          Przeczytaj instrukcję obsługi smile
          Serio tam dobrze tłumaczą.
        • ela696 Re: tampon 04.01.06, 20:33
          Kup najmiejjszy rozmiar, możesz wybrać z aplikatorem. Włóż do końca tzn tak abyś
          go nie czuła przy chodzeniu. Jak byś miała problem z włożeniem po raz pierwszy
          to połóż się. Włożysz go wtedy łatwiej, a potem to już wyczujesz jak to robić. smile
        • Gość: martta Re: tampon IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 04.01.06, 20:34
          Gość portalu: mariolka napisał(a):

> właśnie się pytam jak się go wkłada

kup sobie najmniejszy rozmiar np OB mini, potem sciągasz otoczke, ja potem
          zawsze ciągne za ten sznurek tak na wszelki wypadekwink przy zakładaniu stoje i
          jedną nogę opieram o krzesło albo wanne i po prostu go wkładam a tampon ma
          wejść cały i palec którym go wkładasz też. Tylko się rozlużnij i skieruj tampon
          lekko w strone kręgosłupa (nie wkladaj na wprost bo poczujesz opór) i gładko
          pójdziesmile
    • Gość: K Re: tampon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:04
      Kup Tampaxy compact i przeczytaj instrukcje obsługi.
    • lilith76 Re: tampon 05.01.06, 09:06
      tampon wsuwasz cały i to najlepiej na głębokość palca. na początek spróbuj
      znaleźć takie z aplikatorem.
      w moim przypadku, 2-3 pierwsze tampony czułam, bo jeszcze nieporadnie je
      zakładałam, przekręcały się, ustawiały w poprzek. potem są tak nie do odczucia,
      że mam w komórce przypomnienie, żeby go wymienić, bo boję, że zapomnę.
      • Gość: zittto Re: tampon IP: 195.136.246.* 05.01.06, 23:51
        Nie ma sie co śmiać...ile ja łez straciłam zeby we wsadzić prawidłowo hohoho
        I nawet pierwszy raz wsadziłam do do połowy =))) i tak poszłam do
        szkoły...dalszy bieg zdarzen znacie...cóż
        Teraz spokojnie wchodzi bez oporu i ciało daje mi sygały =) ze dokładnie wiem
        kiedy go usunąc.
        Nie martw sie,wszystkiego sie nauczysz.
        • f_emmefatale Re: tampon 06.01.06, 00:07
          Kiedy pierwszy raz dostalam okres....bezczelnie powiedzialam mamie takie slowa:

'Mamo..ja prowadze intensywny tryb życia i żaden okres nie bedzie mnie
          ograniczal,tak wiec zaczne stosowac tampony'.

Mama sie przerazila...ja powiedzialam to w drugi dzien pierwszej miesiaczki.
          Potem..pare miesiecy pozniej mialam szkolna impreze i poprosilam jej by dala mi
          jeden tampon i nie bala sie o mnie. Wytlumaczyla mi jak mam go
          zalorzyc...tylko,ze (chyba w obawie o moje malutkie i chudziutkie cialko-mialam
          150cm i wazylam 32kg) powiedziala,ze musze go wlorzyc do polowy-tak by obcieral
          mi majtki....sami wiecie,ze oczywiscie przemokl. Nie wiem jak moja mama do tego
          podeszla-to byl najwiekszy rozmiar i moze obawala sie o mnie...ale pamietam,ze
          jak siedzialam w autobusie jadac na impreze...to jak autobus
          podskakiwal..heheh..przyjemnie bylo wink
          • Gość: Ona Re: tampon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 08:42
            Jezuuuu, skąd Twoja Mama miała takie pomysły??
            Rozumiem, niedoświadczona nastolatka, ale dorosła kobieta??
            Na Twoim miejscu bym się nie chwaliła tekstami Mamy...
            • f_emmefatale :) 07.01.06, 21:37
              Mysle,ze pomysl mojej mamy wynikal z tego,ze bala sie,ze jej 15 letnia coreczka
              moze sobie zrobic krzywde <czyt. utracic dziewidztwo> wkladajac go za gleboko.
    • f_emmefatale Re: tampon 06.01.06, 00:08
      Co do przypomnienia w komorce...czemu ja na to nie wpadlam??!!

Jestes genialna!
      • Gość: anna_deszczowa Re: tampon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 12:31
        ja zawsze uzywam tylko tych najmniejszych - mam skape okresy, ale i tak jak
        uzywam tamponu to czesciej chse mi sie siusiu smile normalne? suspicious
        • glanka15 Tampax Compact 06.01.06, 13:41
          Tampony Tampax nie są najlepsze na pierwszy raz. mam na myśli osoby w dość
          młodym wieku. te tampony mają aplikator, a wiemy, że on jednak jest duży (
          widziałam tampony mini... eh... szkoda gadać.) natomiast później są świetne,
          łatwo sie je wkłada

Pozdro
          • agatka_to_ja Re: Tampax Compact 06.01.06, 14:08
            a ja uwazam, ze TAMPAXY sa NAJLEPSZE na "pierwszy raz z tamponami" - dzieki
            aplikatorowi wprowadza sie je pod odpowiednim kątek i na odpowiednią głębokość!

Szczerze polecam... od wielu lat nie uzywam innych smile
            • f_emmefatale Re: Tampax Compact 06.01.06, 14:10
              Bo ten aplikator..sie potem oddziela od tamponu...a nie wklada razem z nim big_grin
              • wendidad Re: Tampax Compact 07.01.06, 21:12
                W takim razie jakie tampony polecacie? smile
                • agatka_to_ja Re: Tampax Compact 07.01.06, 21:15
                  Tampax z aplikatorem - nie uzywam innych smile jak dla mnie - najlepsze!

aplikacja zdecydowanie bardziej higieniczna i nie mam (jak przy tych bez
                  aplikatora) problemów z wsadzeniem ich smile
                  • wendidad Re: Tampax Compact 07.01.06, 21:17
                    A jaki rozmiar (jeśli coś takiego jest)? big_grin Wybacz pytania, ale ja nowicjuszka
                    jestem i mam zerowe pojęcie na temat tamponów i ich użytkowania. smile
                    • agatka_to_ja Re: Tampax Compact 07.01.06, 21:31
                      ja uzywam tylko tych "średnich" czyli compak.. ale dlatego, ze mam średnie
                      krwawienie.. są jeszcze mini i maxi..
                      uzywam tamponów tylko w dzien i tylko jak mam gdzies "wyjscie".. jak siedze w
                      domu i w nocy - tylko podpaski... sa zdrowsze smile
                      • wendidad Re: Tampax Compact 07.01.06, 21:44
                        To tak - innej opcji nie ma. wink Po prostu prowadzę bardzo aktywny tryb życia i
                        dojrzałam do stwierdzenia, że jednak z tamponem łatwiej by się ćwiczyło przez te
                        kilka godzin. smile A na początek od razu startować z tamponami dopasowanymi do
                        krwawienia czy lepiej zacząć od najmniejszych? smile
                        • f_emmefatale Re: Tampax Compact 07.01.06, 21:52
                          Ja zaczelam od najmniejszych..ale te pare milimetrow roznicy pomiedfzy nimi
                          naprawde nie gra roli-tylko jesli chodzi o chlonnosc,a cwiczenia przy malych
                          tamponach i obfitym miesiaczkowaniu moga grozic przeciekaniem. Co do rozmiaru
                          nei ma sie wiec co obawiac.

Jesli chodzi o aplikator...jak kto woli..Agatka zawsze z , ja zawsze bez-i tez
                          problemow nie mam i nie mialam. Najwygodniej stanac i polozyc noge,np na
                          toalecie,wannie, i wepchnac,az poczuje sie opor..poczatkowo czuje sie
                          suchosc,ale potem juz ok.

A..jesli Ci aplikacja nie wyjdzie-uwiera Cie..to ocziwscie mogesz go wyciagnac i
                          wlorzyc jeszcze raz (pisze tu o momencie aplikacji-bron Boze o jakims przedziale
                          czasowym).
                          To bardzo wygodne,ale niesie za soba ryzyko 9jak prawie wszystko),tak wiec dbaj
                          o higiene,wymieniaj czesto,a na noc radze podpaski. Ja rowniez kiedy siedze w
                          domu je stosuje...'to zdrowsze'. wink
                        • agatka_to_ja Re: Tampax Compact 07.01.06, 22:02
                          ja zaczelam od srednich tampaxów i praktycznie tylko ich uzywam smile

ale wszystko jest kwestia prób i wyboru najlepszego sposobu smile

acha... i uzywalam ich jeszcze jako dziewica.. pamietam pierwsza aplikacje -
                          pomoglam sobie w "celowaniu" lusterkiem - zreszta w tampaksach jest bardzo
                          dobra instrukcja "obslugi" smile
                          • f_emmefatale Re: Tampax Compact 07.01.06, 22:07
                            Jak w kazdych chyba...hehe az sobie przypomnialam kiedy po ostrej zabawie z Moim
                            Ukochanym, z ktorym rozmawiam o wszystkim i ktory stwierdzil,ze jego niepokoji
                            jedna rzecz w ciele kobiety gdy ekhm........wyczul ja palcami...pokazalam mu
                            wtedy na ulotce od tamponow,ze to co wyczul i o czego istetnieniu dobrze
                            wiedzial to wlasnie szyjka macicy big_grin

taka mala dygresja z mojej strony tongue_out
    • f_emmefatale Re: tampon 07.01.06, 21:54
      Zapomnialam napisac,ze ja zaczelam od tamponow Belli,potem przezucilam sie na
      OB.(maja jedwabna powloczke big_grin ),a teraz kupuje w aptece firmy Medica i to tez
      sa Belli(nie ma pomiedzy nimi roznicy).
      • wendidad Re: tampon 07.01.06, 22:05
        Dziękuję bardzo za rady i pomoc! big_grin
        • Gość: mariolka Re: tampon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 19:14
          Dziękuję za pomoc, próbowałam z najmniejszymi. Tylko mam pewien problem bo
          niewiem czy nie wkładam go za płytko bo wychodzi mi jak chodzę a także w
          toalecie, przy większym wysiłku. Trochę dziwnie się z nim czuję.
          • f_emmefatale Re: tampon 09.01.06, 19:32
            Na poczatku jest dziwnie-mnie dlugo obcieraly,bo nieumiejetnie zakladalam 9moja
            przyjaciolke na poczatku tez).
            Wlorz go tak gleboko az poczujesz opor,ale wkladaj go kierujac ku dolowi-siedzi
            on sobie wtedy grzecznie w pochwie,a gdy wkladasz centralnie,to opor czujesz
            szybciej,bo szyjka macicy go blokuje. Moze to jest powodem,sprobuj kierowac go
            ku dolowi. podczas wysilku,czy toalety powinno byc wszystko ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka