jolantas 16.12.02, 13:57 mam pytanie dt wkładki vel spirali. jakie jest niebezpieczeństwo niepłodności badz tez bezpłodności, ewentualnych powikłań w przypadku kobiet nierodzacych jeszcze a noszacych wkładke. dziękuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beemka1 Re: wkładka 16.12.02, 14:20 Nie jestem ekspertem, tym bardziej, ze nigdy nie stosowalam takiej formy antykoncepcji, ale wiem, ze lekarze sa niechetni zakladania spirali kobietom, ktore jeszcze nie rodzily. Spirala jest srodkiem wczesnoporonnym, czyli zachodzi do zaplodnienia i wydalenia zarodka (nie jestem pewna, czy w tak wczsnym stadiu nazywa sie to zarodek)z organizmu. Najlepiej poczekac na opinie Pani Doktor. Odpowiedz Link Zgłoś
kotmanka Re: wkładka 17.12.02, 14:11 juz bez przesady, dzialanie spirali nie opiera sie w zalozeniu na wywolywaniu poronien, zwlaszcza przy mirenie nie jest to mozliwe. poza tym takie "wczesne poronienia" wystepuja i to wcale nierzadko nawet przy metodach naturalnych Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: wkładka 17.12.02, 04:41 To ryzyko jest związane z samą ibnsercją wkładki- można awlec bakterire z pochwy i spowodować zapalenie przydatków. Odpowiedz Link Zgłoś