Dodaj do ulubionych

nieregularna miesiączka

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.06, 19:17
Witam wszystkich. Mam 22 lata i pewien proble. Moja miesiączka jest "troche
niereularna"ostatni cylk trwał29 dni, wcześniejszy natomiast 40dni, a jeszcze
wczesniejszy 33 dni. Przyznam że nigdy nie byłam wstanie dokładnie określić
kiedy nadzejdzie pierwszy dzień. Czy to jest normalne? Czy może dosyć poważna
sprawa. Czy są moze jakieś leki dostepne w aptece bez recepty na uregulowanie
cyklu? Błagam o pomoc. W niedługim czasie wybieram sie do ginekologa.
Przyznam się że jeszce nigdy nie byłam na takiej wizycie i starsznie się boje.
Obserwuj wątek
    • ida37 Re: nieregularna miesiączka 02.06.06, 19:29
      To nie jest normalne. Na pewno na bilogii uczyłaś się i wiesz ile powinien trwać
      cykl. To może być poważna sprawa i na pewno lekarz zleci badania. Ja bym nie
      zwlekała z wizytą u gina. Nie bój się wizyty - jesteś dorosłą kobietą i zdrowie
      powinno być na 1 miejscu. Pozdr. Jak długo tak masz?
    • Gość: lilka Re: nieregularna miesiączka IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.06, 21:25
      Być może taka jest twoja uroda. Warto by sprawdzić, czy to sa cykle owulacyjne
      i jak długa jest faza lutealna.
      • ida37 Re: nieregularna miesiączka 02.06.06, 22:15
        "Być może taka jest twoja uroda" - dobre
        • Gość: barhanek Re: nieregularna miesiączka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 23:57
          ja taki tekst usłyszałam od lekarki, że widocznie taka moja uroda...
          • Gość: lilka Re: nieregularna miesiączka IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.06, 15:27
            Dobre - i prawdziwe. Kobieta to nie zegarek.
            Ważne, czy cykle są owulacyjne i z prawidłową fazą lutealną. Regularność to
            miła cecha, ale nie pierwszoplanowa.
    • Gość: L Re: nieregularna miesiączka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.06, 21:48
      Poza problemami ginekologicznymi zaburzeniom cyklu moga sprzyjać: schorzenia
      przebiegajace ze znacznym osłabieniem organizmu, niedobory pokarmowe - diety,
      stres psychiczny, duży wysiłek fizyczny... a na wizytę u ginekologa i tak już
      pora. Bać się nie ma czego, poczytaj tu sobie na forum różne wątki o pierwszej
      wizycie.
    • Gość: Majka Re: nieregularna miesiączka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 01:19
      Ludzie, nie siejcie paniki. Ona ma dopiero 22 lata. Ja miałam nieregularne cykle
      prawie do 30stki. I wszystko mam ok. Miałam różnice do 10 dni pomiedzy cyklami o
      czym wiedział każdy ginekolog u którego byłam i żaden nie stwierdził
      nieprawidłowości. Teraz mam po 30stce i chodzę prawie jak w zegarku co 28/30.
      Organizm róznie dojrzewa.
      • ida37 Re: nieregularna miesiączka 03.06.06, 08:58
        ale nie była jeszcze u gina i nie wiadomo jaka jest przyczyna, kurka wodna
        • Gość: K Re: nieregularna miesiączka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 10:11
          Ja mialam nieregularne cykle do 21 roku życia, a mięsiączkowac zaczęłam w 13
          roku życia. I wszystko ok. do gina pierwszy raz poszłam, gdy mialam 22.
          • Gość: Majka Re: nieregularna miesiączka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 10:26
            To niech idzie do gina ale moim zdaniem nie ma co się martwić na zapas. Z tego
            co czytałam jesli nieregularność w cyklach nie ejst wieksza niż 15 dni to nie ma
            powodów do paniki. Dużo kobiet ma nieregularne cykle. Po prostu nieunormowane
            hormony. To można unormowac tylko tabletkami anty.
            • Gość: lilka Re: nieregularna miesiączka IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.06, 15:35

> Dużo kobiet ma nieregularne cykle. Po prostu nieunormowane
              > hormony. To można unormowac tylko tabletkami anty.

Jeśli jedyną bolączką są kilkudniowe nieregularności to po co tabletki? Cykle
              będą regularne przez okres brania tabletek a potem nieregularny wzorzec
              powróci.
              Co innego, gdy mamy do czynienia z jakąś patologią. Sama nieregularnośc nią nie
              jest.
    • Gość: Majka Re: nieregularna miesiączka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 10:37
      Link. Faktycznie nieregularne cykle uznaje się za nieprawidłowość ale u młodych
      dziewczyn jest często spotykana. To zaburzenia gospodarki hormonalnej, można po
      prostu zrobić badania na poziom hormonów (ale są drogie). Ja przez jakiś czas
      miałam cykle w porywach do 40 dni, ale potem do 35. Ostatecznie samo się unormowało.
      Idź w każdym razie do gina na pewno, nie tylko z cyklami ale po to aby się
      przebadać, kobieta musi chodzić do ginekologa i robić cytologię.

www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,118

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka