Dodaj do ulubionych

Wyniki badań - prolaktyna z MCP?

IP: *.u.mcnet.pl 06.12.01, 10:14
Pani Doktor, czy mogfłaby mi Pani pomóc w rozszyfrowaniu wyników badań:
Prolaktyna - 156 mIU/ml
Prolaktyna po MCP - 2829 mIU/ml.
Normy laboratorium - 40-530 mIU/ml.

Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Monika Re: Wyniki badań - prolaktyna z MCP? IP: 213.77.91.* 06.12.01, 17:13
      drugi wynik badania to poziom prolaktyny po obciążeniu (Metroclopriamidem - lub
      coś koło tej nazwy) i nie powinien on przekraczać 5 krotności wyniku
      podstawowego. Zgłoś sie do lekarza, który zlecał Ci to badanie a na pewno powie
      Ci co dalej. Pozdrawiam Monika
      • edyta Re: Wyniki badań - prolaktyna z MCP? 06.12.01, 21:00
        Monika ma rację, coś za dużo wyszło. lekarz na pewno wdroży odpowiednie
        leczenie i za 3-4 miesiace pewnie sie wyrówna. powodzenia
        • Gość: m Re: Wyniki badań - prolaktyna z MCP? IP: *.u.mcnet.pl 07.12.01, 09:31
          • Gość: m Re: Wyniki badań - prolaktyna z MCP? IP: *.u.mcnet.pl 11.12.01, 12:38
          • Gość: Renika Re: Wyniki badań - prolaktyna z MCP? IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 13.12.01, 00:00
            Z jakiego miasta jesteś? Choruję od kilku lat - może będę potrafiła pomóc swoim
            doświadczeniem
            • Gość: M Re: do Reniki IP: *.unregistered.formus.pl 13.12.01, 09:17
              Mozesz powiedzieć coś wiecej na forum. Myślę że zainteresuje to więcej osób.
              Wiesz może dlaczego pierwszy wynik jest w normie, a drugi już nie? Jakie mogą
              być konsekwencję takiego stanu? Czy cieżko i długo się to leczy?
              Pozdrawiam
              • Gość: Karolina PROLAKTYNA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 15:26
                Mialam niedawno robione badania hormonalne i wynik byl taki:
                PROLAKTYNA: 25,6 ng/ml (norma laboratorium: 1,9-25,9). Moja pani ginekolog
                stwierdzila, ze mam bardzo dobre wyniki (bo faktycznie oprocz tego mialam
                badany poziom progesteronu i estradiolu i wyniki byly ok), ale wydaje mi sie,
                ze prolaktyna troszke za blisko gornej granicy, co absolutnie nie wzruszylo
                pani ginekolog ("Przecież jest w granicach normy!"). Nasza internetowa Pani
                Doktor M.A. potwierdziła moje spostrzeżenie na temat podwyższonej prolaktyny i
                poleciła ją kontrolować (pisała coś o tescie z metoklopramidem). Jak to
                wygląda, na co trzeba się przygotować? Czy mam wspomniec mojej pani ginekolog o
                tym? A jak się do mnie uprzedzi ("Jajko mądrzejsze od kury?!")?

Pozdrawiam serdecznie
                Karolina
    • monika.antepowicz Re: Wyniki badań - prolaktyna z MCP? 14.12.01, 08:16
      Bardzo dyskretnie jest podwyzszona prolaktyna w tescie z metoclopramidem, ale
      jesli nie ma Pani dolegliwosci i miesiączki sa prawidłówe, to nie ma sie czym
      przekjmować!AM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka