Dodaj do ulubionych

co za lekarze? samo zniknie,doradzcie

IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 05.07.07, 21:37
Mieszkam za granica ponad pol roku temu bylam u ginekologa za kontroli ten
pobral wymaz i za tydzien zadzownil z odpowiedzia ze cos tam jest na szyjce
macicy jakies zmiany ,ale zebym przyszla za pol roku bo moze SAME ZNIKNA a
jesli nie znikna to trzeba bedzie sie za to zabrac ! I ja glupia czekalam to
pol roku i poszlam niedawno zrobili mi badania i wymaz i mam to nadal ale
teraz juz beda to leczyc ...jakies zmiany ktore moge sie przeobrazic w
nowotwora .... nic nie rozumiem i mam stracha
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: co za lekarze? samo zniknie,doradzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 21:41
      my tez nie rozumiemy, ale znamy wypowiedz tylko jednej strony
    • Gość: ola Re: co za lekarze? samo zniknie,doradzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 21:47
      Co to znaczy, że w wymazie wyszły zmiany na szyjce?
      • Gość: kama Re: co za lekarze? samo zniknie,doradzcie IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 05.07.07, 21:57
        wynik badania wykazal ze sa jakies zmiany na szyjce , ale dziwi mnie dlaczego
        daja pol roku na to ze moze samo zaniknie ??? ktos slyszal o takich przypadkach
        co samo zanika? bez leczenia bo ja nie sad
        • dorotus76 Re: co za lekarze? samo zniknie,doradzcie 05.07.07, 23:45
          Tak, polipy "same znikają". Mówię o polipach na szyjce macicy.
        • Gość: zaraz_zaraz Re: co za lekarze? samo zniknie,doradzcie IP: 62.121.129.* 06.07.07, 07:35
          Mnóstwo zmian ustępuje samoistnie. Za przykład niech Ci posłuży
          samoograniczający się nieżyt nosa czyli banalny katar. Mnie nie mieści się w
          głowie, że można być dwukrotnie u lekarza i nie wiedzieć jakie konkretnie
          badanie Ci wykonano i jakie są jego wyniki. O to wszystko należy pytać i lekarz
          ma obowiązek udzielania informacji. Bardzo możliwe, że po prostu w cytologii
          znaleziono cechy infekcji HPV i postąpiono jak najbardziej słusznie, bo jest to
          w większości przypadków infekcja samoograniczająca się i nie ma na nią lekarstwa
          - leczy się dopiero zmiany, które w bardzo niewielkim procencie przypadków
          wywołuje (a i to nie zawsze, bo te zmiany także mogą się spontanicznie cofnąć).
          Naczelną zasadą jest częsta obserwacja.

Teraz mi powiedz, co to za człowiek, który nie wie co się dzieje, a wyciąga
          wnioski na temat czyjegoś postępowania?
    • Gość: kama Re: co za lekarze? samo zniknie,doradzcie IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 06.07.07, 22:33
      Dzis dzwonilam do lekarza raz jeszcze . I dowiedzialam sie ze za miesiac bede
      miala badanie z ktorego zostanie pobrany wymaz i wtedy po wyniku dowiem sie co
      dalej . Chodzi o konizacje , ale jednego nie rozumiem bo powiedziano mi ze
      najpierw zrobia mi badanie na podstawie ktorego stwierdza co dalej a przeciez
      konizacja to wyciecie stozka z szyjki macicy po zlym wyniku cytoligicznym ,tak?
      Wie ktos moze ? Czy to grozne ...
      • Gość: zaraz_zaraz Re: co za lekarze? samo zniknie,doradzcie IP: 62.121.129.* 07.07.07, 01:02
        Poczytaj o kolposkopii i diagnostyce HPV.
        • Gość: zaraz_zaraz Re: co za lekarze? samo zniknie,doradzcie IP: 62.121.129.* 07.07.07, 01:03
          www.hpv.pl/
    • Gość: kama Re: do zaraz zaraz IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 07.07.07, 01:11
      Dziekuje ze odpisalas czy Twoim zdaniem bede miala ten zabieg przeprowadzany ?
      Czy jesli juz mam skierowanie na ten zabieg czy oznacza ze moge miec wynik
      pozytywny czyli moze okazac sie ze to rak szyjki macicy,jestem tak zamieszana
      tym wszystkim sad
      • Gość: zaraz_zaraz Re: do zaraz zaraz IP: 62.121.129.* 07.07.07, 01:49
        Kamo, powinnaś naprawdę sporo poczytać o wirusie HPV i profilaktyce raka szyjki
        macicy, bo nie do końca wiesz jakie badania czy zabiegi są w Twoim przypadku
        planowane i wykonywane i w związku z tym ciężko też wnioskować co się dzieje
        osobie, która bazuje na Twojej relacji.
        Generalnie procedura wygląda mniej więcej tak - w ramach profilaktyki
        przeprowadza się badanie cytologiczne (coś co Ty nazywasz "wymazem" - ang. Pap
        smear). Jeżeli wynik wyjdzie nieprawidłowy - w zależności od stopnia
        nieprawidłowości albo przeprowadza się powtórne badanie cytologiczne za jakiś
        czas, albo przeprowadza się kolposkopię z pobraniem wycinka do oceny
        histopatologicznej (czyli, powiedzmy, oceny mikroskopowej). Jeże4li w wycinku
        znajduje się nieprawidłowości - zmiany dysplastyczne CIN, to znowu w zależności
        od ich zaawansowania (stadia CIN I-III) albo zmianę się obserwuje (bo mają one
        tendencje do spontanicznego cofania się, nawet CIN III), albo usuwa (przez
        konizację).
        Poczytaj na spokojnie stronę, do której link Ci podałam, bo na niej na pewno
        znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Jeśli chcesz podłapać
        terminologię anglojęzyczną, poczytaj też:
        www.cdc.gov/std/HPV/STDFact-HPV.htm
        www.cancer.gov/cancertopics/pdq/treatment/cervical/patient
        A jak już poczytasz, przed następną wizytą u lekarza wynotuj sobie na karteczce
        pytania, które chciałabyś zadać i dowiedz się jakie konkretnie badania się w
        Twoim przypadku wykonuje i jakie są ich wyniki.
        • Gość: kama Re: do zaraz zaraz IP: *.dsl.dynamic.simnet.is 07.07.07, 19:59
          Zaraz zaraz ) bardzo Ci dziekuje za tak szczegolowa odpowiedz . Poczytalam link
          do strony ktory podalas i wniosek z tego taki ze jak i ja tak i wiekszosc
          kobiet ktore musza przez te badania przechodzic to dzieki naszym panom i
          kontaktami seksualnymi z nimi ,bo stad ten virus .
          Ja tak naprawde mam stalego faceta od 5 lat wiec nie wiem skad ten virus moglby
          sie przyplatc . Zreszta nie wiem czy go mam . Bo klinika jest zamknieta przez
          miesiac i dopiero na poczatku sierpnia bede miala to badanie od ktorego zalezy
          co dalej . Ta kobieta mowila mi ze po tym badaniu dostane odpowiedz po
          tygodniu ,moze niecalym tygodniu.
          A moze ona mowila ze mam ten virus ale jej nie zrozumialam bo rozmawialysmy
          przez telefon w jezyku angielskim a ja bylam tak zestresowana ze malo z tego co
          pamietam . Teraz musze czekac miesiac czasu . Spytalam czy to moze poczekac
          miesiac i odpwiedzieli ze tak i lepiej kontynuowac to w tym miejscu gdzie
          zaczelam (klinika specjalizuje sie nowotworami )
          • Gość: zaraz_zaraz Re: do zaraz zaraz IP: 62.121.129.* 08.07.07, 01:10
            bardzo Ci dziekuje za tak szczegolowa odpowiedz .

Nie ma za co.

wniosek z tego taki ze jak i ja tak i wiekszosc
            > kobiet ktore musza przez te badania przechodzic to dzieki naszym panom i
            > kontaktami seksualnymi z nimi ,bo stad ten virus .

Cóż, mężczyźni też się od kogoś zarażają. Jeśli wierzyć statystykom, w
            przeważającej ilości przypadków od kobiet. I wirus też bywa dla nich groźny,
            chociaż sporadycznie. A nawet gdyby nie był - chyba trudno mieć do nich
            pretensje, że nie chorują.

> Ja tak naprawde mam stalego faceta od 5 lat wiec nie wiem skad ten virus moglby
            >
            > sie przyplatc .

Niewykluczone, że od niego - zakażenie może nastąpić po którymś kolejnym
            kontakcie, może też trwać niewykryte parę lat, może to któryś z poprzednich
            partnerów. Ale czy to ma w gruncie rzeczy większe znaczenie?
            A jeżeli spodziewasz się, że w stresującej sytuacji możesz nie zrozumieć czegoś,
            co mówi do Ciebie lekarz, może możesz zabrać ze sobą drugą osobę, której ufasz i
            która pomoże Ci się porozumieć. Sądzę, że to bardzo ważne, żeby wiedzieć, co się
            w sprawie Twojego zdrowia robi i z jakim skutkiem.
            Powodzenia i zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka