halka4 10.07.03, 16:36 Czy są jakieś, poza laparoskopią, sposoby wykrycia ognisk endometriozy. Chodzi mi o ustalenie czy wogóle to mam. Czy endometrioza może powstać w trakcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia.j Re: Endometrioza 10.07.03, 17:30 halka4 napisała: > Czy są jakieś, poza laparoskopią, sposoby wykrycia ognisk endometriozy. > Chodzi mi o ustalenie czy wogóle to mam. > Czy endometrioza może powstać w trakcie stosowania tabletek antykoncepcyjnych. > Pozdrawiam Potwierdzić endometriozę może tylko laparoskopia, albo laparotomia - reszta to tylko podejrzenia. Endometriozę mogą sugerować np. torbiele tzw. gęste w jajnikach, ale potwierdzić diagnozę może tylko operacja, czyli zobaczenie na własne (chirurga) oczy, co się dzieje w środku. Moim zdaniem (NIE jestem lekarzem - jedynie walczę z endo) tabletki anty nie powinny powodować rozwoju choroby, wręcz przeciwnie, lżejsze jej postacie leczy się właśnie tabletkami. Odpowiedz Link Zgłoś
halka4 Re: Endometrioza 11.07.03, 12:06 Droga Misiu, dziękuję za odpowiedż. Bardzo Cię proszę napisz jakie objawy dawała u Ciebie endometrioza, jak ją wykryto i jak ją leczysz. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Endometrioza 11.07.03, 15:23 Raczej endometrioza nie pojawia sie w czasie stosowania pigułek antykoncepcyjnych, z drugiej strony pigułki nie leczą ensdometriozy chociaż łagodza jej objawy ( bóle w trakcie i przed miesiączką Odpowiedz Link Zgłoś