Dodaj do ulubionych

cytologia a inne choroby

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 10:58
Witam, mam pytanie czy wynik badania cytologicznego w grupie I
wyklucza inne choroby typu grzybice czy chlymydie?
Obserwuj wątek
    • nglka Re: cytologia a inne choroby 13.03.08, 11:02
      Cytologia nie wykryje Chlamydi.
      • Gość: pilotka Re: cytologia a inne choroby IP: *.streamcn.pl 13.03.08, 12:07
        Mi wykryła cytologia chlamydię tylko że ja miałam III grupe.Po
        zrobieniu posiewu z pochwy wyszedł wynik ujemny.To niewiem czy ona
        była czy nie bo zostałam przeleczona 10 dni doksycykliną!
        • nglka Re: cytologia a inne choroby 13.03.08, 12:28
          To nie jest możliwe. Cytologia nie określa rodzaju bakterii, grzyba czy wirusa.
          Po samej cyto można tylko stwierdzić czym charakteryzuje się infekcja ale
          leczenie bez wymazu na chlamydię to taki trochę "chybił - trafił".Jeśli badanie
          cytologiczne wykonuje sama Pani Ginekolog (a nie wysyła, na przykład) to
          możliwe, że po zaobserwowaniu zaawansowanych zmian - poszerzyła diagnostykę o
          określenie rodzaju bakterii (korzystając z pobranej od Ciebie próbki) - ale
          wtedy nie można już tego nazwać samą cytologią, lub, że to cytologia wykryła
          Chlamydię.

"BADANIE CYTOLOGICZNE nie wykrywa zakażenia chlamydiami!"
          źródło: www.evi-med.pl/?main=rekl&id=3
          • Gość: fjdkfjdk Re: cytologia a inne choroby IP: *.euro-net.pl 16.03.08, 11:58
            czyli sama cytologia nie wystarcz, żeby stwierdzić, że wszystko jest
            w porządku? jej dobry wyniki, nie oznacza wykluczenia innych chorób,
            rozumiem, że konieczne jest jeszcze zrobienie innych bdań, np.
            określenie stopnia czystości, czy badań na chlamydie?
            • Gość: wiosna ach to Ty Re: cytologia a inne choroby IP: *.resetnet.pl 16.03.08, 14:58
              dla mnie jest to trochę bez sensu - grupa I (czyli brak odczynu
              zapalnego) i jednocześnie ta chlamydia
              gdyby wyszła Ci gr II czy III to rozumiem ale tak... no chyba że ta
              jedynka to już po przeleczeniu tej chlamydii?
              • Gość: jfkjg Re: cytologia a inne choroby IP: *.euro-net.pl 16.03.08, 21:27
                nie zrozumiano mnie, zastanawiam się czy przy I grupie powinnam
                jeszcze robić jakieś badania, czy już mogę byc pewna, że jest
                wszystko ok, mam zrobiona tylko cytologię, nic poza tym, czy to
                oznacza, że już nie trzeba robic żadnych innych badań, wszystko jest
                w porządku?
                • Gość: zuza Re: cytologia a inne choroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 21:41
                  gdybyś miala grzybice, to zdecydowanie byś to poczuła
                  • Gość: ewka Re: cytologia a inne choroby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 22:28
                    Nie szukaj choroby tam gdzie jej niema!!@!!!Cytologia odpowiada gł. za stan
                    szyjki macicy. Nie powie ci natomiast czy masz torbiele bądź cystę na jajnikach,
                    co dzieje sie w samej macicy tez nie będziesz wiedzieć. Właściwie to o co ci
                    chodzi??? Zapewne gdybys miała jakis stan zapalny lub grzybice to zdecydowanie
                    bys to czuła. Cytologia nie wyklucza chorób innch narządów rodnych np. jajników.
                    A tak w ogóle I gr. to powód do radości a nie szukania dziury w całym!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka