justysia981 16.09.03, 08:04 mam pytanko po jakim czasie mniej wiecej moga wystapic mdlosci bo z tego co wiem nie kazda kobieta w ciazy je ma Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danulka Re: Ciaza 16.09.03, 11:43 U mnie pierwsze mdłości pojawiły się po pierwszym m-cu i trwały do połowy czwartego m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
superkurczaczek Re: Ciaza 16.09.03, 14:54 mdlosci w ogole moga nie wystepowac,wierz mi Odpowiedz Link Zgłoś
wandak2 Re: Ciaza 17.09.03, 16:42 ja też mdlości nie miałam i raczej mieć juz nie będę (jestem w 21 tygodniu). I poza niesamowitą sennością w pierwszych tygodniach ciąży nie miałam żadnych typowych objawów. pozdrawiam K Odpowiedz Link Zgłoś
bea975 Re: Ciaza 18.09.03, 10:18 Wklejam odpowiedź eksperta z serwisu BABA: Pyt.W którym tygodniu ciąży pojawiają się nudności, wymioty itp.? Nie jest to objaw stały, chociaż częsty. U wielu kobiet pojawia się już kilka dni po dacie spodziewanej miesiączki. Nudności, rzadziej wymioty utrzymują się zwykle do 12- 15 tygodnia ciąży. Później zwykle ustępują (niestety nie zawsze). Zaliczane są do domyślnych objawów wczesnej ciąży i stanowią reakcję organizmu na zmiany hormonalne. Wymioty najczęściej nie powodują poważniejszych zaburzeń metabolicznych lecz u kilku procent ciężarnych przybierają postać tzw. niepowściągliwych wymiotów, które mogą doprowadzić do odwodnienia i zaburzeń elektrolitowych. W pojedynczych przypadkach stan taki możliwy jest do opanowania tylko w warunkach szpitalnych. Zwykle zwiększenie częstotliwości przy ograniczeniu objętości posiłków, odpowiednia dieta (ograniczenie przypraw, unikanie potraw wzdymających, ciężkostrawnych) lub krótkotrwałe leczenie środkami przeciwwymiotnymi, np. Torecan) przynosi dobre efekty. Polecam tą stronkę (www.baba.org.pl/). Niestety nie można zadawać nowych pytań, ale archiwum to prawdziwa kopalnia wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś