alex1608 08.08.08, 18:56 Czasem zycie sie tak ułozy ze nie udało sie urodzic dziecka przed 30 a Ile z was kobietki urodzila dziecko po 30 ? i czy byly jakies wieksze problemy ?.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absit Re: Dziecko po 30 .... 08.08.08, 18:59 problemy mogą się zacząc ( ale niekoniecznie ) po 40-tce a nie po 30-tce jeśli twój organizm przyjmie bez problemu ciążę - nie ma żadnych przeciwwskazań. W dzisiejszych czasach wiele kobiet decyduje się na dziecko dopiero po 30-tce w pogoni za stabilizacją zawodową, finansową i osobistą.Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Dziecko po 30 .... IP: *.in-addr.btopenworld.com 08.08.08, 21:05 Moja mama urodziła mnie po 30-tce i wszystko ok, moje dwie koleżanki urodziły po 30-tce, kuzynka po 40-tce i wszystko też ok. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: pierwsze urodzilam w wieku 32 lat:) 08.08.08, 23:25 nie bylo zadnych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
alex1608 Re: Dziecko po 30 .... 09.08.08, 00:53 uff pocieszylyscie mnie troszke, oczywiscie mialam na mysli pierwsze dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Dziecko po 30 .... 09.08.08, 02:47 alex1608 napisała: > Czasem zycie sie tak ułozy ze nie udało sie urodzic dziecka przed 30 a Ile z wa > s kobietki urodzila dziecko po 30 ? i czy byly jakies wieksze problemy ?.Pozdra > wiam > Zero problemow - 43 lata. I wszystkim zyczylabym takiej ciazy i takiego porodu (oraz tak zdrowego dziecka, odpukac !). Choc musze przyznac, ze nigdy nie zdecydowalabym sie na taki numer w PL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rilanja_body. Re: Dziecko po 30 .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 09:37 Znajoma mojej mamy urodziła w wieku 47 lat. Powodzenia, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona335 Re: Dziecko po 30 .... 20.08.08, 14:55 Trzy lata temu urodziłam śliczną córeczkę, miałam wtedy 34 lata. Na początku byłam zaskoczona, szczęśliwa i jednocześnie przerażona. W ciąży czułam się rewelacyjnie, tryskałam energią do samego porodu, a na dodatek niewiele przytyłam, bo tylko 8,5kg. Ciążę wspominam jako najlepszy okres w życiu, odpoczywałam, spotykałam się z koleżankami, robiłam to na co nigdy nie miałam czasu. Poród trwał 4 godziny, a pilęgniarki parzyły przerażone jak jeszcze tego samego dnia, dosłownie kilkanaście godzin po porodzie sama biegłam pod prysznic. Po porodzie szybko doszłam do siebie, mało tego wróciłam do wagi z czasów studiów i jakby mi przy małej lat ubyło, bo to dziecko wyczekiwane i jak mówi moja przyjaciółka wymodlone. Przy niej czuję się jak młoda mama, tyle rzeczy jeszcze muszę małej pokazac, tyle ją nauczyc. Moja sąsiadka urodziła córeczkę w wieku 41lat, gdy jej synowie kończyli gimnazjum i z małą też wszystko w porządku. Myślę że na bycie mamą nigdy nie jest za późno, ale nie warto zwlekac, to naprawdę cudowne doświadczenie! Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamy po 30!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: Dziecko po 30 .... 28.08.08, 17:23 wona335 napisała: > Trzy lata temu urodziłam śliczną córeczkę, miałam wtedy 34 lata. Na > początku byłam zaskoczona, szczęśliwa i jednocześnie przerażona. W > ciąży czułam się rewelacyjnie, tryskałam energią do samego porodu, a > na dodatek niewiele przytyłam, bo tylko 8,5kg. Ciążę wspominam jako > najlepszy okres w życiu, odpoczywałam, spotykałam się z koleżankami, > robiłam to na co nigdy nie miałam czasu. Poród trwał 4 godziny, a > pilęgniarki parzyły przerażone jak jeszcze tego samego dnia, > dosłownie kilkanaście godzin po porodzie sama biegłam pod prysznic. > Po porodzie szybko doszłam do siebie, mało tego wróciłam do wagi z > czasów studiów i jakby mi przy małej lat ubyło, bo to dziecko > wyczekiwane i jak mówi moja przyjaciółka wymodlone. Przy niej czuję > się jak młoda mama, tyle rzeczy jeszcze muszę małej pokazac, tyle ją nauczyc brzmi jak bajka Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Dziecko po 30 .... 21.08.08, 05:04 Podobnie jak osmanthus mieszkam w Australii i tutaj wsrod kobiet, ktore planuja dzieci (w odroznieniu od tych, ktorym sie dzieci zdarzaja )), malo ktore robia to przed 30tka. Ja co prawda swoje pierwsze dziecko urodzilam majac 29 lat, ale jak chodzilam do szkoly rodzenia, to bylam najmlodsza kusantka, a jedna z pan miala 44 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamelia Re: Dziecko po 30 .... IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.08, 09:37 Ja mam skończone 34 i dopiero staram się o pierwsze dziecko. Dla mnie samej nie wydaje się to bardzo późno, jestem nareszcie w pełni przygotowana na dziecko, ale presja otoczenia robi swoje, tym bardziej że mam problemy ze zdrowiem ... Czasem boję się, że nic już z tego nie wyjdzie i wpadam w poważnego doła. Jednak mam sporo znajomych, które po 30-tce urodziły dziecko i większość nie miała z zajściem w ciążę żadnego problemu, a dzieci są zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajaba Re: Dziecko po 30 .... IP: 217.153.178.* 27.08.08, 16:57 Ja nie miałam najmniejszych problemów (miałam 31 lat rodząc córeczkę) w trakcie trwania ciąży ani jednego dnia na zwolnieniu lekarski), żadnych nudności itp. Urodziłam szybko, nie znam pojęcia płaczącego w nocy dziecka (moja nigdy nie płakała, nie miała kolek itp). Teraz ma 9 lat a dla mnie to ostatni dzwonek na drugie dziecko tylko trudno jest się zdecydować. Z prespektywy dziewczyn w naszej firmie widzę, ze te, które zachodziły w ciążę po 30-tce nie miały problemów a te, które miały dwadzieścia parę lat od razu zwolnienie lekarskie, bo ciąża zagrożona. Odpowiedz Link Zgłoś
saninka Re: Dziecko po 30 .... 28.08.08, 16:09 W listopadzie skończę 30 lat i idę na kolejne studia, zajmą 3 lata, a potem dziecko,więc nie będziesz 1 mamą po 30, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Dziecko po 30 .... 28.08.08, 21:18 34 lata. byly olbrzymie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicola Re: Dziecko po 30 .... IP: *.aster.pl 29.08.08, 12:20 Od trzech lat żyję sobię w wolnym związku. Mam 30 lat... mój facet 9 lat ode mnie starszy namawia mnie na dziecko. A ja się najzwyczajniej w życiu boję: zdrowiem nie tryskam, od kilku lat nie mam stałej pracy(zlecenie albo na czarno) więc i świadczeń nie będzie, finansowo się nie przelewa, instynktu macierzyńskiego chyba także nie za wiele mam. I tak sobie mnożę wymówki a latka lecą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunia Re: Dziecko po 30 .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 23:02 mam troje dzieci najmłodsze urodziłam gdy miałam 30 lat wszystkie są zdrowe,ciąże przebiegały bez większych komplikacji porody bolesne-jak zazwyczaj ale przeżyłam i dzieci też teraz patrzę jak rosną i się rozwijają codziennie zaskakują jakimiś postępami cieszę sie,że są mimo,że to trud i często kosztuje bardzo dużo wysiłku i cierpliwości jeśli czujesz,że bardzo tego pragniesz,a nie że "tak wypada" to życzę powodzenia i spróbuj tego szczęścia... Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Dziecko po 30 .... 02.09.08, 09:24 Moja Mama mnie urodzila majac 37 lat. Ja rodzilam ( wprawdzie drugie dziecko ) majac lat 30 . Moja siostra urodzila majac lat 35. To u nas chyba rodzinne, ze po 30-stce myslimy o dzieciach Jesli kobieta czuje, ze chce miec dziecko, jest na to gotowa ( a pracy przy dziecku jest ojojoj i jeszcze troche, ale to mila "praca" dajaca duzo satysfakcji ) to dlaczego ma sobie odmawiac tego cudownego doswiadczenia? Nie ma co sie przejmowac gadaniem ludzi, bo po 30-stce a to beda problemy bla bla bla. W szkole rodzenia razem ze mna byla kobieta po 40-stce i nie przejmowala sie niczym Dziecko to nasze szczescie, a inni moga sobie tylko gadac bo co im innego zostalo Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzinka1 Re: Dziecko po 30 .... 02.09.08, 12:50 Wiesz ja tak sobie myślę że teraz jakoś nie ma znaczenia kiedy się urodzi dziecko. Mam dwójkę dzieci i 29 lat ale sama mając 26 lat poroniłam. Byłam w szpitalu gdzie masę młodych nie spełna 30 letnich dziewczyn miało problemy z donoszeniem ciązy. moja mama urodziła w wieku 47 lat 15 lat temu. bezproblemowo. Mam brata wyższego już od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Dziecko po 30 .... 02.09.08, 14:57 Moja Babcia zawsze w zartach mowila, ze te mlode kobiety to takie z innej gliny ulepione i im trudniej w zyciu niz tym starszym. Zart zartem ale jakies ziarno prawdy w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zana22 Re: Dziecko po 30 .... IP: 217.96.126.* 03.09.08, 15:44 ja też urodziłam dwójkę dzieci po 30-stce,mając 32 i 33 lata obydwie ciaze beproblemowe, dzieci zdrowiusieńkie, żadnych zbednych kilogramów po ciazach Polecam rodzenie po 30-stce Odpowiedz Link Zgłoś