lelieb 24.10.08, 16:12 Dziewczyny,chciałam Was zapytać jaką antykoncepcję stosowałyście po urodzeniu dziecka? Dla mnie jest to teraz temat na topie,ponieważ jestem młodą mamą.Za wszystkie odpowiedzi dziękuję,miłego popołudnia) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 16:21 ja brałam Cerazette. Przez kilka miesięcy było ok. Trzeba pamiętać, żeby brac je codziennie o tej samej godzinie. Niestety po kilku miesiącach zachorowałam na anginę i musiałam brac antybiotyk. Niestety lekarka nie powiedziała mi, że minimalny odstęp pomiedzy zażyciem antybiotyku a cerazette to 3 godziny. No i dostałam plamienia, które trwało ponad miesiąc... W końcu musiałam odstawić cerazette. ALe podczas samego brania nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych jak tycie, bóle głowy czy zmiany skórne na twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jola9932 Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 16:29 też brałam cerazette ale to było wyrzucanie pieniędzy w błoto libido było niemal zerowe, jak przestałam brać to wróciło Odpowiedz Link Zgłoś
lelieb Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 17:16 przed ciążą brałam pigułki,harmonet,a wczesniej microginon.Słyszałam o Cerezette,ale rózne opinie.Dodam,ze już nie karmię Odpowiedz Link Zgłoś
agusia79-dwa Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 17:27 ja przez ponad pół roku brałam yasmin- odstawiłam bo tyłam po nich. Teraz póki co prezerwatywa- zastanawiam się na wkładką Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 19:03 dopóki karmię -microval a później wkładka lub implant. Odpowiedz Link Zgłoś
biedro_neczka Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 19:38 już drugi raz spiralka, jak na razie niezawodna, tylko libido strasznie mi spadło, czy to może być przyczyną? Mój lekarz twierdzi, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tol.ka Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 19:42 nie seksować się stosuję z od roku z powodzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
lelieb Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 20:00 tol.ka- no napewno niezawodna ta Twoja metoda,ale nie do końca o to mi chodziło) Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia44 Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 20:19 Stosowałam zastrzyki ale nie polecam: zero libido, waga +15kg, problemy z zajściem w drugą ciążę itp. Ale było to b. wygodne. Teraz, gdyby w Polsce była taka możliwość to spróbowałabym z implantem. Póki co - prezerwatywa. Tabletki nie, bo nie jestem systematyczna a wkładki nosić w sobie przez cały czas jakoś nie wyobrażam niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
tol.ka Re: tolka 24.10.08, 22:37 jakoś nie mam ochoty, z mężem nie mogę się dogadać, a nie umiem? nic z tym zrobić my się nawetnie przytulamy Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 21:30 cezarette i mam nadzieję,że dzialają...biorę je 2 miesiąc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Antykoncepcja po porodzie... IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.08, 12:13 Od kilku miesięcy jest "konkurencja" dla Cerazette - tabletki nazywają się Azalia i są ponad 10 zł tańsze - a jest to dokładnie to samo, tylko inny producent (ten od Novynette i Regulonu). Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Antykoncepcja po porodzie... 24.10.08, 21:39 Skoro już nie karmisz to przecież możesz wrócić do "swoich" tabletek i nie bawić się w Cerazette czy DepoProverę ? Póki karmiłam to właśnie Cerazette, ale jakoś mnie płoszyła informacja z ulotki, że "zazwyczaj" hamuje owulację Potem zastrzyk (Depo), który zniosłam super, ale ponoć różne są reakcje, a potem to już skończyłam karmić i wróciłam w objęcia Microgynonu Odpowiedz Link Zgłoś
kasulka79 Re: Antykoncepcja po porodzie... 25.10.08, 13:39 Dopóki karmię - gumka, ale już się nie mogę doczekać powrotu do "moich" sprzed ciąży (jasmin), wracam do nich jak tylko skończę karmić Odpowiedz Link Zgłoś
lelieb Re: Antykoncepcja po porodzie... 25.10.08, 18:44 Dzięki dziewczyny No cóż;wkładka i spirala odpadają,do piguł narazie nie chce wracać,a gumce choćby najlepszej nie ufam tak na 100% A może to jest kurcze jakaś blokada...Może strach.Miałam ciężki poród,narazie nie planuję rodzeństwa dla Małej. Ma któraś z Was taki DUŻY STRACH przed ciążą??? Odpowiedz Link Zgłoś
tol.ka Re: Antykoncepcja po porodzie... 25.10.08, 18:49 no ja może nie ciąży, bo było w porządku ale obawiam się tego, że nie podołam na razie ani fizycznie ani finansowo Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Antykoncepcja po porodzie... 27.10.08, 10:51 najpierw była wstrzemięxliwość, potem prezerwatywa a jak już można było to po konsultacji z ginekologiem zastrzyki Depo Provera co trzy miesiące. Gdyby nie jakiś cień myśli o kolejnym dziecku pewnie ciągnęłabym te zastrzyki do dzisiaj, a tak po zakończeniu karmienia przeszłam jednak na pigółki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konarys Re: Antykoncepcja po porodzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 10:53 Jestem 5 miesięcy po porodzie, tak bardzo boję się ciąży, że nawet nie chcę myśleć o seksie, ale wiem że na dłuższą metę tak się nie da. Mam receptę na tabletki antykoncepcyjne, zacznę je brać od następnego cyklu. Rozumiem doskonale Twój lęk, bo ja poprostu schizuję. Co dopiero skończyłam karmić i narazie myślę o zażywaniu Meridii aby schudnąć, może od jutra,ale też się boję tego cholerstwa... I tu mam problem, mianowicie nie chcę wprowadzać razem Meridii i tabletek antykoncepcyjnych ( skutki uboczne), a z drugiej strony wiem jakie skutki może mieć Meridia na przypadkową ciążę. i co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
lelieb Re: Antykoncepcja po porodzie... 27.10.08, 12:40 Kochana,nie wiem co ci poradzić!U mnie to jest tak,ze myślę o drugim dziecku,ale za kilka lat...Mam 25lat,marzyłam,żeby mieć dziecko zaraz po ślubie,no i udało się w pierwszym cyklu starań Dziś moja panna ma 3,5 miesiąca.Kocham ją nad życie,ale czuję,że na razie wystarczy mi jeden maluszekKarmiłam krótko,bo tylko 2 miesiące.Do seksu wróciłam nawet wcześniej.Wiadomo,początki bez rewelacji ,ale teraz jest już super.Tylko...gdzieś pod skóra jest ten lękPigułek nie chcę już brać,gumce nie wierze w 100% i mam mętlik w głowie. Pan Mąż twierdzi,ze takie zabezpieczenie wystarcza i jest pewne,a ja się dalej dygam...a może trzeba znalezć sposób na pozbycie się tego strachu? Tylko jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedziemek Re: Antykoncepcja po porodzie... 27.10.08, 12:42 ja zdecydowałam się na wkładkę wewnątrzmaciczną hormonalną stosując tabletki zaszłam w ciążę, zatem wkładkę uznałam za najlepszy wybór, na razie jestem zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś