Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 20:22 Wiem, że jest forum na ten temat ale mała tam zbywalność zainteresowanych Czy ktoś może przeszedł operację zeza ?( oko " ucieka " do środka). Zastanawiam sie nad operacją. Niestety większość odradza.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzena604 Re: Zez.. 16.11.08, 20:37 Mam tylko wiadomość z drugiej ręki, bo koleżanka jak była dzieckiem miała bardzo dużego zeza. Przeszła operację jako dziecko i nie ma śladu. Wszystko jest ok. Ale szczegółów nie znam. Powodzenia Pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: Zez.. 17.11.08, 07:34 Mam wiele przypadków zeza w rodzinie. Wszystkie były operowane- babcia ok 1950r. Nie wiem na jakiej podstawie "większość odradza", to najczęściej wykonywane operacje okulistyczne, obarczone najmniejszym ryzykiem powikłań, choć oczywiście takie istnieje w przypadku każdego zabiegu operacyjnego. Potrzebujesz okulisty, który Cię poinformuje rzetelnie (możliwe powikłania, ośrodki wykonujące zabiegi)a nie "ludowych opinii". A zeza należy operować, z czasem następuje pogorszenie widzenia wynikające z faktu, że mózg "wyłącza" niesprawne oko. W przypadkach skrajnych "uciekające" oko przestaje widzieć w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Zez.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 12:15 Też słyszałam wiele opinii na temat operacji zeza. Ale to tylko z drugiej ręki więc nie mogę nic gwarantować. Taką operację (jeżeli już) powinno się przeprowadzić w wieku dziecięcym, poza tym okazuje się że wada może wrócić po jakimś czasie. Aha, mam jedną koleżankę która chodziła do okulistki, która miała...zeza. Skoro takie wspaniałe są te operacje, to czemu ona sobie tego nie zafundowała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Zez.. IP: 91.104.123.* 17.11.08, 13:09 A kto to jest ta "większość"? specjaliści czy doradcy z bożej łaski z kolejki w mięsnym? Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: Zez.. 17.11.08, 14:28 Ja przeszłam takie operacje. Jedną w wieku 8 lat (prawe i lewe oko) i drugą w wieku lat 18 (na jedno oko). Odpowiedz Link Zgłoś