effi23 15.11.03, 09:49 mam 24 lata panicznie boje sie raka piersi czy moge w tym wieku robic mammografie? a moze lepiej usg piersi? Nie umiem sie badac sama, wole zrobic badania. Czy jest jakies kryterium wiekowe jesli chodzi o mammografie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiulek10 Re: mammografia 15.11.03, 10:25 Jeśli chodzi o mammografię ona nic nie wykaże w Twoim wieku bo masz za dużo gruczołów w piersiach. Powinnaś co 2-3 lata robić USG. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: mammografia 15.11.03, 15:23 Mammografię wykonuje sie powyżej 35 roku życia, dla młodych kobiet badaniem bardziej miarodajnym jest usg Odpowiedz Link Zgłoś
mea38 Re: mammografia 18.11.03, 16:00 Ja jakiś czas temu wykryłam u siebie mały guzek na lewej piersi,ginekolog u której z tym byłam,oszacowała jego wielkość na około 4 mm,uspokoiła, że jej zdaniem to nic groźnego, ale dała skierowanie na USG.Jak to możliwe, że wyczuwalny pod palcami guzek nie był widoczny na USG? Czy badanie było źle wykonane? Może powinnam je powtórzyć u innego lekarza albo poprosić o skierowanie na mammografię (mam 28 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek10 Re: mammografia 18.11.03, 21:54 mea28, USG nie zawsze wykazuje zmiany. NIe jest badaniem idealnym. Szczególnie dokładne sa te aparaty, które mają specjalną głowicę, kiedyś mi to lekarz tłumaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
api3 Re: mammografia 19.11.03, 17:24 mea38 napisała: > Ja jakiś czas temu wykryłam u siebie mały guzek na lewej piersi,ginekolog u > której z tym byłam,oszacowała jego wielkość na około 4 mm,uspokoiła, że jej > zdaniem to nic groźnego, ale dała skierowanie na USG.Jak to możliwe, że > wyczuwalny pod palcami guzek nie był widoczny na USG? Czy badanie było źle > wykonane? Może powinnam je powtórzyć u innego lekarza albo poprosić o > skierowanie na mammografię (mam 28 lat). To mogła być torbielka, która u młodych osób w pewnym sensie jest fizjologią, to że w USG nie została wykryta ,to może znaczyć że się wchłonęła,zniknęła. W takiej sytuacji polecam ponowne badanie usg piersi za 3 do 6 miesięcy . Jesli jesteś bardzo zaniepokojona i palpacyjnie nadal wymacujesz guzek to powtórz badanie usg u kompetemtnego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mea38 Re: mammografia 20.11.03, 15:22 ten guzek mam juz od paru lat niezmienionej formie, jednak caly czas jest wyczuwalny, raz bardziej raz mniej, ale nie zanika całkiem ani tez nie pojawiają się inne.Może faktycznie warto skonsultować to jeszcze z innym lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś