Dodaj do ulubionych

cykle bezowulacyjne

25.01.02, 13:10
Mam pytanie o moje wyniki badań hormonalnych. Wykonane były w drugiej połowie
cyklu: estradiol pg/ml 89.90 progesteron ng/ml 3.20 TSH mikrolU/ml 2.4 FT4
pmol/l 17.80 h - PRL 627. Mój ginekolog nie zauważył w tym nic podejrzanego, ja
natomiast dowiedziałam się że niski poziom progesteronu świadczy o cyklu
bezowulacyjnym lub niewydolności ciałka żółtego. Czy często się to zdarza? Czy
w jakiś sposób powinnam się tym zająć jeśli nie planuję w najbliższej
przyszłości mieć dzieci (mam 25 lat) i przyjmuję pigułki antykoncepcyjne? Może
powinnam zrobić jeszcze jakieś badania?

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące nadżerki. Stwierdzono, że zaczyna mi się
robić nadżerka, a badanie cytologiczne wykazało duży stan zapalny grupa I/II. W
ramach leczenia przepisano mi globulki. Co Pani sądzi o takim wyniku badania?
Mam wątpliwości bo spotkałam się już z rozbieżnymi opiniami.

Pozdrawiam i czekam na odpoiwedź
Obserwuj wątek
    • koralik27 Re: cykle bezowulacyjne 25.01.02, 13:36
      gatka_b napisał(a):

> Mam pytanie o moje wyniki badań hormonalnych. Wykonane były w drugiej połowie
      > cyklu: estradiol pg/ml 89.90 progesteron ng/ml 3.20 TSH mikrolU/ml 2.4 FT4
      > pmol/l 17.80 h - PRL 627. Mój ginekolog nie zauważył w tym nic podejrzanego, ja
      >
      > natomiast dowiedziałam się że niski poziom progesteronu świadczy o cyklu
      > bezowulacyjnym lub niewydolności ciałka żółtego. Czy często się to zdarza? Czy
      > w jakiś sposób powinnam się tym zająć jeśli nie planuję w najbliższej
      > przyszłości mieć dzieci (mam 25 lat) i przyjmuję pigułki antykoncepcyjne? Może
      > powinnam zrobić jeszcze jakieś badania?
      >
      > Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące nadżerki. Stwierdzono, że zaczyna mi się
      > robić nadżerka, a badanie cytologiczne wykazało duży stan zapalny grupa I/II. W
      >
      > ramach leczenia przepisano mi globulki. Co Pani sądzi o takim wyniku badania?
      > Mam wątpliwości bo spotkałam się już z rozbieżnymi opiniami.
      >
      > Pozdrawiam i czekam na odpoiwedź

Dziewczyno, jak przyjmujesz pigulki antykoncepcyjne, to masz zahamowana owulacje.
      Na tym polega przeciez ich dzialanie. Zamartwiasz sie, ze nie masz owulacji, a
      sama (chyba nieswiadomie?) sie jej pozbawiasz!!! Jesli lekarz przypisal Ci
      globulki na stan zapalny, to je stosuj, i martw sie dopiero wtedy, gdy Ci nie
      pomoga. Koralik
      • gatka_b Re: cykle bezowulacyjne 25.01.02, 13:45
        Prawda, nie dodałam, że badania były robione przed rozpoczęciem antykoncepcji.
        W przeciwnym razie nie było by sensu ich robić.
    • monika.antepowicz Re: cykle bezowulacyjne 30.01.02, 22:26
      gatka_b napisał(a):

> Mam pytanie o moje wyniki badań hormonalnych. Wykonane były w drugiej połowie
      > cyklu: estradiol pg/ml 89.90 progesteron ng/ml 3.20 TSH mikrolU/ml 2.4 FT4
      > pmol/l 17.80 h - PRL 627. Mój ginekolog nie zauważył w tym nic podejrzanego, ja
      >
      > natomiast dowiedziałam się że niski poziom progesteronu świadczy o cyklu
      > bezowulacyjnym lub niewydolności ciałka żółtego. Czy często się to zdarza? Czy
      > w jakiś sposób powinnam się tym zająć jeśli nie planuję w najbliższej
      > przyszłości mieć dzieci (mam 25 lat) i przyjmuję pigułki antykoncepcyjne? Może
      > powinnam zrobić jeszcze jakieś badania?
      >
      > Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące nadżerki. Stwierdzono, że zaczyna mi się
      > robić nadżerka, a badanie cytologiczne wykazało duży stan zapalny grupa I/II. W
      >
      > ramach leczenia przepisano mi globulki. Co Pani sądzi o takim wyniku badania?
      > Mam wątpliwości bo spotkałam się już z rozbieżnymi opiniami.
      >
      > Pozdrawiam i czekam na odpoiwedź

W jakich jednostkach była prolaktyna? Ja sprawdziłabym jeszcze jej poziom w
      tescie z metoclopramidem- i radziłabym wykonywac pomiar podstawowej temperatury
      ciła, aby uzyskac odpowiedx- czy doszłó do oewulacji(poziom progesteronu
      rzeczywiście niski, ale powinno sie go oceniac przynajmniej trzykrotnie w II
      połowie cyklu.
      Cytologia I/II to moze być wynik wsjkazujący na niewielki stan zapalny szyjki
      macicy, ale na pytanie czy ma Pani nadzerkę mozna odpowiedziec jedynie po
      obejrzeniu szyjki we wziernikach i w kolposkopie.Na temta nadzerko postarm się w
      najbliższym czasie napisac w nowuym obszernym wątku>MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka