rahamin 07.06.09, 19:45 czy można zarazić sie nią od człowieka, ktory ma bliski kontakt ze zwierzętami, często się nimi zajmuje i nie myje rąk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotakatarzyna Re: toksoplazmoza 07.06.09, 23:43 Można - w przypadku, gdy ręce owej osoby, ubrudzone kałem kota chorego na toksoplazmozę - znajdą się w twoich ustach. Czy jest to możliwe, osądź sam(a). Odpowiedz Link Zgłoś
fabiankaa Re: toksoplazmoza 08.06.09, 13:48 Toksoplazmoza nie znajduje sie tylko w kale kota !!!!!!! A do autorki watku: www.google.pl/search?hl=pl&q=toksoplazmoza&lr=&aq=f&oq= Odpowiedz Link Zgłoś
princessofketchup Re: toksoplazmoza 08.06.09, 01:20 Tak, jeśli zjesz człowieka chorego na toksoplazmozę na surowo Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: toksoplazmoza 08.06.09, 16:19 zakażenie toxo człowieka od człowieka jest raczej nie realne. Jeśli już to tylko przez krew. Wiem bo takie samo pytanie zadałam dr kiedy u mnie wykryto toxo, z racji wykonywanej pracy ( pracuję z dziećmi) bałam się. Dr mnie uspokoiła, kazała uważać na skaleczenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: toksoplazmoza 08.06.09, 16:27 Pasożyta można spokojnie przenieśc na brudnych rękach,dotykając zwierzaka, który go ma, więc jeśli ten ktoś ma daleko do umywalki, bądź ostrożna i ty bardzo dbaj o higienę rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: toksoplazmoza 08.06.09, 19:53 Prawdopodobieństwo istnieje, ale jest tak znikome, ze nie warto sobie nim zaprzątać głowy. Myśląc w ten sposób nabawisz się co najwyżej porządnej nerwicy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marylin.monroe77 Re: toksoplazmoza 09.06.09, 16:10 a nie wiecie, czy mozna zarazić się od zakażonego człowieka przez ślinę, np. pocałunek lub picie z jednego kubka? nie mogę doszukać się tego w informacjach Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: toksoplazmoza 09.06.09, 20:20 marylin.monroe77 napisała: > a nie wiecie, czy mozna zarazić się od zakażonego człowieka przez > ślinę, np. pocałunek lub picie z jednego kubka? nie mogę doszukać > się tego w informacjach z całą pewnością nie! Odpowiedz Link Zgłoś