IP: *.blueyonder.co.uk 11.02.04, 20:59
moze ktos z was mial podobny problem i moze poradzic co robic. Od jakiegos
roku cierpie na bol w klatce piersiowej w okolicy serca, kolotanie serca i
zawroty glowy. Wciaz jestem oslabiona. Bylam w szoitalu na badaniach i
lekarze po zrobieniu ekg, zbadaniu krwi i rtg stwierdzili, ze jestem zdrowa.
Sama juz nie wiem co robic i jak zyc???
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sasknet.sk.ca 11.02.04, 21:07
      Za malo danych. A robiono ci zapis 24 godzinny pracy serca. Bo moze to
      napadowe migotanie przedsionkow? Robiono ci ultrasongrafie serca?

Ale to moze byc cokolwiek. Moze nawet reakcja na jakis lek, ktory bierzesz albo
      niedawno bralas.

W szpialu ci wykluczyli najgorsze wiec jak chcesz to mozesz sobie teraz zrobic
      ambulatoryjnie te badania, ktorych nie zrobiono w szpitalu.
      • Gość: aga Re: SERCE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 21:29
        A może to po prostu reakcja Twojego organizmu na stres?
    • nieco_sopran Re: SERCE 11.02.04, 21:36
      Przepraszam za to pytanie, ale ile masz lat?
      Może powinnaś sobie zbadać hormony: estradiol
      i progesteron, a także hormony tarczycy.
      Piszę w "ciemno" - jeżeli nie trafiłam z wiekiem -
      wybacz.
      • Gość: zrozpaczona Re: SERCE IP: *.blueyonder.co.uk 12.02.04, 16:51
        lat mam 27 , moge zbadac hormony ale czy one maja wplyw na bol w klatce
        piersiowej???
        dzieki i pozdrowienia
        • felinecaline Re: SERCE 12.02.04, 23:15
          Wlasnie zbadanie poziomu TSH, T3 i T4 byloby moim zdaniem najbardziej celowe.
    • Gość: Andrzej Re: SERCE IP: *.chello.pl 12.02.04, 08:00
      Generalnie jestem przeciwny stawianiu diagnozy na odległość, ale może będę Ci
      mógł cos zaproponować jesli dostanę więcej danych. Jestem kardiologiem.
      • Gość: do Andrzeja wada zastawkowa? IP: *.crowley.pl 12.02.04, 11:34
        Witam, mam pytanie, podepnę się pod autorkę wątku.
        Czy to naturalne, jesli po infekcjach grypowych, bakteryjnych, zwiększają się
        dolegliwosci sercowe? Mam wadę zastawki mitrialnej (lekka niedomykalność) i
        serce hiperkinetyczne czy coś tam takiego (echo sto lat temu) i długo po
        chorobie mam dolegliwości typu "podskoki serca", zawroty głowy, poczucie,że
        zemdleję etc. Czy wspomagać sie jakimś aspartamem czy czymś innym, czy nie
        zawracać sobie głowy? A może jakieś ćwiczenia usprawniające?
        Pozdrawiam kardiologię sercu bliską:))
        M
      • Gość: zrozpaczona Re: SERCE IP: *.blueyonder.co.uk 12.02.04, 16:48
        drogi Andrzeju z checia i to wielka czekam na pomoc.Moje problemy trwaja od
        jakiegos roku , fakt, ze rok temu mialam dosc stresujacy okres w zyciu, ale czy
        moze to wytlumaczyc do dzis powtarzajace sie bole i oslabienie??? Mam 27 lat i
        od wielu miesiecy zyje jak osoba ciezko chora, fakt ze pracuje i jakos staram
        sie funkcjonowac, ale wciaz jestem slaba i ciagle chce mi sie spac. Nawet, gdy
        wstaje rano z lozka ... doszlo do tego , ze zaczynam sie bac wyjsc na ulice, bo
        moze mi sie cos stac i kto mi wtedy pomoze? paranoja. Dodam tylko ze nikt w
        rodzinie nie ma i nie mial klopotow z sercem.
        Myslalam juz nad wszelkimi opcjami co to moze byc? A moze to od zaladka? ale to
        serce wali a nie zalodek! zreszta nie mam z nim problemow.
        NIe wiem co jeszcze moze Cie zainteresowac? jesli masz jakies pyt z checia odp
        bowiem zalezy mi na kazdej opinii a zwlaszcza fachowca,sama nie mam pojecia jak
        sobie pomoc.
        Wielkie dzieki.

• Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 12.02.04, 16:50
          Gość portalu: zrozpaczona napisał(a):

ale wciaz jestem slaba i ciagle chce mi sie spac. Nawet, gdy
          > wstaje rano z lozka ... doszlo do tego , ze zaczynam sie bac wyjsc na ulice,
          bo
          >
          > moze mi sie cos stac i kto mi wtedy pomoze?

Bezdech nocny???????
          • Gość: zrozpaczona Re: SERCE IP: *.blueyonder.co.uk 12.02.04, 16:55
            hej hej nie wiem co to bezdech nocny ale mysle ze tego nie mam, spie jak
            kamien, ale zdaza sie ze budze sie w nocy bo mnie boli serduszko , z oddechem
            jest ok
            pozdrawiam
            • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 12.02.04, 17:04
              Widzialem juz dziesiatki chorych ze sleep apnea, ktorzy twierdzili, ze spali
              jak kamien. Wybudzenia spowodowane bezdechem potrafia byc tak krotkie, ze
              pacjenci czesto sobie ich nie uswiadamiaja.
              Ale oczywiscie nie musisz miec bezdechow, to tylko jedna z mozliwosci. Tak mi
              to przyszlo do glowy kiedy napisalas, ze jestes nadmiernie senna.
              • Gość: zrozpaczona Re: SERCE IP: *.blueyonder.co.uk 12.02.04, 17:22
                hej widze ze jestes znawca w tej dziedzinie, czyzbys byl lekarzem, jesli tak to
                daj jakies namiary bo mam wiecej pytan, z gory dziekuje:)
                • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 12.02.04, 17:24
                  A dlaczego nie chcesz na forum? Wtedy jak sie w czyms kropne to ktos inny
                  poprawi. Lepiej dla ciebie.
                  • Gość: zrozpaczona Re: SERCE IP: *.blueyonder.co.uk 12.02.04, 17:40
                    nie ma sprawy, wiec powiedz mi co przychodzi Ci do glowy i co mam do jasnej
                    ciasnej zrobic bo juz mam dosyc ciaglego bolu i strachu, walenia serca i
                    slabosci??? czy myslisz ze moga to byc objawy nerwicy?????
                    • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 12.02.04, 17:47
                      Nerwica? To dopiero jak wykluczysz wszystko inne na zasadzie "nic innego mi nie
                      zostalo wiec nerwica"

Po pierwsze musisz sobie znalesc dobrego lekarza, ktory cie bedzie wysylal na
                      te wszystkie badania. Szpital jak pisalem wykluczyl rozne smiercionosne choroby
                      ale nie chcialo im sie robic dokladnej diagnostyki. Takie sa teraz czasy i sie
                      nie oburzaj. Tak jest na calym swiecie. Diagnostyka szpitalna jest duzo drozsza
                      od ambulatoryjnej.

Nadmierna sennosc moze wynikac z jakiejs wady serca tez, ale jezeli twoj lekarz
                      sie zgodzi to powinnas byc skierowana do Sleep lab gdzie ci zrobia calonocne
                      badanie i potwierdza albo wyklucza bezdech. Bezdech moze dosc powaznie
                      uszkadzac uklad naczyniowo-sercowy i byc moze tu jest pies pogrzebany.
                      Pisalem tez o ultrasonografi serca i byc moze badaniu Holtera.
                      • Gość: zrozpaczona Re: SERCE IP: *.blueyonder.co.uk 12.02.04, 18:02
                        dzieki za rade postaram sie znalezc dobrego lekarza i zapytam o wszystko o czym
                        piszesz .
                        Pozdrawiam:)
    • mamalgosia Re: SERCE 12.02.04, 11:00
      prawdopodobnie nerwica w takim razie.
      • Gość: Robert Re: SERCE IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.04, 18:44
        Witam

Ja tez mam klucia w okolicy serca i czasami bole po prawej stronie tak jakby
        pod sercem.

Nie mam w zyciu stresu.Spie dlugo i jestem wypoczety.Jak mialem okolo 17 lat
        to mowiono mi ze kluje mnie bo dorastam.Teraz mam 30 lat i chyba juz nie
        dorastach hihi ale jak tak kluje to sie martwie ze cos takiego mam i sie
        zastanawiam nad przyczynami.Juz wziolem skierowanie do lekarza.Ogolnie dobrze
        sie odzywiam,nie brak mi ruchu,stresu praktycznie nie wiem co to ( mam spokojne
        zycie ),nie biore lekarstw.Hmm jesli bede cos wiedzial o sobie to wam powiem po
        badaniach ale ciekawi mnie co wy napiszecie na ten temat.
    • Gość: Andrzej Re: SERCE IP: *.chello.pl 12.02.04, 19:09
      Czy miałaś badanie Holtera i czy oznaczono Ci poziom magnezu? Bardzo często
      opisane przez Ciebie dolegliwości wynikają ze zbyt małej ilości tego
      pierwiasta. Oznacz magnez a potem, nawet przed otrzymaniem wyników, zacznij
      przyjmować np. Magne B-6 trzy razy dziennie po jednej tabletce. Może również
      wartoby oznaczyć poziom hormonów tarczycy. Pozdrawiam.
      • Gość: zrozpaczona Re: SERCE IP: *.blueyonder.co.uk 12.02.04, 19:43
        dzieki za rade skorzystam :))
      • Gość: Majka Re: SERCE IP: *.wroclaw.mm.pl 12.02.04, 21:22
        Mam bardzo podobne objawy jak koleżanka. Już kiedyś pytałam na tym forum czy
        jak zdarzają mi się takie wybudzenia w nocy, ale nie w każdą noc tylko raz na
        jakiś czas, i zrobię badanie Holtera to ono wskaże przyczynę jeśli pochodzi ona
        od serca? Chodzi mi o to, że jak założą mi aparat a ja w danej dobie nie będę
        miała tego wybudzenia to czy wynik wtedy będzie dobry czy niezależnie od tego
        co ja czuję to w Holterze i tak coś zostanie uchwycone? Ja budzę się z okropnym
        waleniem serduszka najczęściej niezbyt długo po zaśnięciu. A czasami nad ranem
        i wtedy parę godzin czuję sie jakaś taka rozdygotana. Andrzej, proszę o
        odpowiedź. Ja wiem, że na odległość nie można tu pomóc bo to zbyt poważny
        temat. Ale ja musiałbym tego Holtera opłacić sobie sama, a jestem w takiej
        sytuacji, że byłby to dla mnie nie lada problem.
        • Gość: madzia Re: SERCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 22:25
          moim zdaniem powinnas zrobic echo serca.jesli jestes z wroclawia to polecam
          wizyte u prof,SKIBY b.dobry kardiolig tyle co wiem to szpital MSW, tam
          przyjmuje.pozdrawiam
          • Gość: Hanna Re: SERCE IP: *.laczpol.net.pl 13.02.04, 17:53
            Ja mam identyczne objawy jak Majka,z tym ,że od dłuższego czasu biorę
            Propranolol ,który nie zapobiega tym wybudzeniom.We wrześniu zdiagnozowano u
            mnie niewielką nadczynność tarczycy i od tego czasu biorę leki
            przeciwtarczycowe i od 4 miesięcy poziom hormonów tarczycy jest idealny.A
            wybudzenia z kołataniem serca jak były tak są.Zaznaczam ,ze w ciągu dnia to mi
            się nie zdarza.I jeszcze jedno zauważyłam ,że jak łykam magnez to chwilę potem
            robi mi się jakby słabo,wiąże to z moim niskim ciśnienim,ale nie wiem czy
            słusznie i przez to mam niechęć do łykania magnezu.A po nocy z paroma
            wybudzeniami następny dzień jest stracony
            • Gość: Majka Re: SERCE IP: *.wroclaw.mm.pl 13.02.04, 18:07
              Ja nie mogę brać leków typu Propranolol, atenolol...bo mam ogólnie bardzo wolne
              tętno i po nich spada mi poniżej 50/min. Ja tarczycę też już "przerabiałam",
              miałam Tsh lekko poniżej normy czyli niewielką nadczynność. Pan doktor określił
              to jako subkliniczną postać nadczynności tzn w pewnych warunkach, być może w
              stresie, robi mi się lekka nadczynność. Ale gdzieś po drodze wylkuczono abym
              miała te dolegliwości od tarczycy. Ja też z reguły mam bardzo niskie ciśnienie.
              Jak mam 105/60 to jest O.K. , ale często mam 90/55 i wtedy trochę słabo. A jak
              w nocy wybudzę się i mam 130/80 to SZOK. Magnez czasami też łykam ale u mnie
              nie ma żadnych problemów. Ja już mam tak dosyć chodzenia po lekarzach, ale
              trochę sama się tym przejmuję, mąż naciska abym to wyjaśniła... No i tak szukam
              igły w stogu siana. Tutaj Artur polecał mi zbadać swój sen bo ja chrapię. Na
              razie obserwuje mnie mąż i mówi, że póki On nie zaśnie to śpię spokojnie i nie
              widzi bym miała bezdechy. Moje wybudzenia zdarzały mi się też w dzień, ale
              podczas spania. Młodsza córeczka była maleńka i czasami spałam razem z Nią.
              I chciałam dodać, że prof Skiba pracuje we Wrocławiu od niedawna, ale w
              Szpitalu Wojskowym a nie MSW.
              • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 14.02.04, 21:17
                Nie trzeba chrapac by miec bezdechy!!!
                Czesc ludzi ma bezdechy wylacznie w fazie REM snu. Ta faza nastepuje czesto
                dopiero po godzinie snu (lub poltorej godziny) i robi sie bardziej czesta im
                blizej godzin rannych.
                • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 14.02.04, 21:20
                  Bezdech potrafi spowodowac bardzo powazne zaburzenia rytmu serca. Nie tylko
                  tachykardie, ale tez czestoskurcz komorowy i dodatkowe pobudzenia komorowe.
                  I nic w tym dziwnego w czasie bezdechu moze dochodzic do bardzo glebokiego
                  niedotlenienia organizmu gdzie wysycenie tlenem spada np z 90% do 45%.
                  • Gość: Majka Re: SERCE IP: *.wroclaw.mm.pl 14.02.04, 22:37
                    Teraz mnie Artur przekonałeś. W najbliższym czasie idę do lekarza i porozmawiam
                    o przebadaniu mojego snu. Czy tego typu sprawy mają jakieś znaczenie w dobraniu
                    odpowiedniego znieczulenia miejscowego, głupiego jasia czy narkozy do zabiegu?
                    Tam gdzieś padnie pytanie o choroby serca i tak naprawdę to ja nie wiem czy ja
                    mam to serce zdrowe czy nie. A czy Holter może te bezdechy wyjaśnić?
                    • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 14.02.04, 23:04
                      Gość portalu: Majka napisał(a):

> Teraz mnie Artur przekonałeś. W najbliższym czasie idę do lekarza i
                      porozmawiam

O, udalo mi sie napisac cos przekonywujacego w koncu. :)
                      >
                      > o przebadaniu mojego snu. Czy tego typu sprawy mają jakieś znaczenie w
                      dobraniu
                      >
                      > odpowiedniego znieczulenia miejscowego, głupiego jasia czy narkozy do
                      zabiegu?

Raczej nie

> Tam gdzieś padnie pytanie o choroby serca i tak naprawdę to ja nie wiem czy
                      ja
                      > mam to serce zdrowe czy nie. A czy Holter może te bezdechy wyjaśnić?

Nie. Do pewnego stopnia glebokie bezdechy moze wychwycic nocna oksymetria
                      (czasem niektore kliniki miejsca oferuja) ale jest ona o wiele mniej dokladna
                      niz badanie polisomnagraficzne w klinice snu. Wychwyci tylko naprawde grube
                      sprawy - glebokie i dlugie hipoksje.
                      • Gość: Majka Re: SERCE IP: *.wroclaw.mm.pl 15.02.04, 00:06
                        W moim przypadku jedna rzecz "przemawia" mi za nerwicą jednak. Jak pije przed
                        snem melise to zdecydowanie rzadziej zdarzają mi sie te wybudzenia. I jeszcze
                        jedno o co chciałabym sie spytać. Przed leczeniem endokrynologicznym
                        (Dexamethason) miałam bardzo wysoki poziom kortyzolu we krwi. Gdzieś czytałam,
                        że podwyższonemu kortyzolowi towarzyszy zwyzka innych hormonów "stresu" -
                        adrenaliny i noradrenaliny (tych mi nie badano). Produkcja tych hormonów przez
                        nadnercza jest największa nad ranem. Czy to możliwe, że dlatego budzę się z
                        takim łomotaniem serca i wewnętrznym rozdygotaniem? Wizyte u endokrynologa mam
                        za jakis czas i nie mam teraz jak się o to spytać.
                        • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 15.02.04, 00:18
                          Stres? Pewnie i stres. Sama wiesz najlepiej co tam masz w zyciu. I jezeli masz
                          za duzo stresu to sie go pozbadz. Sa rozne metody.

A oprocz tego sie troche pobadaj.
        • Gość: żona Andrzeja Re: SERCE IP: *.chello.pl 13.02.04, 18:36
          Andrzej ma dziś dyzur. Jutro albo w niedziele sie odezwie.
          • jadwiga_r Re: SERCE 15.02.04, 10:02
            Gość portalu: żona Andrzeja napisał(a):

> Andrzej ma dziś dyzur. Jutro albo w niedziele sie odezwie.

Żono Adrzeja!
            Jak to miło dla nas forumowiczów,że poinformowałaś,że małżonek nie będzie w
            najbliższym czasie na forum.
            Dziękuję za poważne potraktowanie tych,którzy oczekują na fachową informację.
            • jadwiga_r Re: SERCE 15.02.04, 10:04
              jadwiga_r napisała:

> Gość portalu: żona Andrzeja napisał(a):
              >
              > > Andrzej ma dziś dyzur. Jutro albo w niedziele sie odezwie.
              >
              > Żono Adrzeja!
              > Jak to miło dla nas forumowiczów,że poinformowałaś,że małżonek nie będzie w
              > najbliższym czasie na forum.
              > Dziękuję za poważne potraktowanie tych,którzy oczekują na fachową informację.

Przepraszam za niezamierzony błąd w imieniu Andrzeja.

• Gość: żona Andrzeja Re: SERCE IP: *.chello.pl 15.02.04, 20:50
                Oboje z mężem uwazamy, że ludzi traktować trzeba poważnie - jeśli ktoś oczekuje
                na naszą pomoc czy rade, a my, chocby z powodu dyzuru , nie możemy jej udzielic
                to zwykła przyzwoitośc i szacunek dla innych nakazuje wyjaśnić i przeprosić.
                Pozdrawiamy. EiA
        • Gość: Andrzej Re: SERCE IP: *.chello.pl 15.02.04, 20:48
          U bardzo wielu chorych z zaburzeniami rytmu serca tylko część epizodów tych
          zaburzeń ( dłuższe) jest odczuwana. W związku z tym badanie Holtera może
          pokazać zaburzenia rytmu nawet wtedy kiedy chory ich nie zauważa. Proponuję nie
          martwić sie na zapas tylko wykonać badanie.
          Pozdrawiam.
      • Gość: Majka Re: SERCE IP: *.wroclaw.mm.pl 14.02.04, 21:12
        No i co? Nie ma naszego eksperta, Andrzeja. Trzeba podciągnąć wątek do góry.
        Czekamy!
    • kwiat_lotosu Re: SERCE 13.02.04, 17:58
      mysle,ze sa to objawy nerwicy,pozdrwiam
      • Gość: Hanna Re: SERCE IP: *.laczpol.net.pl 13.02.04, 18:38
        Chciałam jeszcze dodać ,że Ekg mam w normie ,ale w zeszłym roku na początku
        zapalenia płuc miałam migotanie przedsionków ,które szybko przeszło po
        Propranolu.Ja normalnie tętno mam na poziomie 80, jestem szczupła i nie
        chrapię.
        • Gość: Hanna Re: SERCE IP: *.laczpol.net.pl 15.02.04, 19:06
          Mam pytanie do Artura ?Jaka jest przyczyna bezdechu? Do tej pory wiedziałam ,że
          otyłość , zwiotczenie mięśni czy spanie na wznak .Trochę mnie to
          zastanawia ,bo moje wybudzenia są z częstotliwością ca 1,5 godz. a wydawałoby
          mi się ,że jestem ostatnią osobą ,która może mieć bezdech.
          • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 15.02.04, 19:29
            Gość portalu: Hanna napisał(a):

> Mam pytanie do Artura ?Jaka jest przyczyna bezdechu? Do tej pory
            wiedziałam ,że
            >
            > otyłość , zwiotczenie mięśni czy spanie na wznak .Trochę mnie to
            > zastanawia ,bo moje wybudzenia są z częstotliwością ca 1,5 godz. a wydawałoby
            > mi się ,że jestem ostatnią osobą ,która może mieć bezdech.

U ludzi po 40-tce bezdech jest dosc czesty, moze go miec, kto wie, moze i co 4-
            ta osoba. Przyczyny sa rozne, otylosc sprzyja, ale widzialem silne bezdechy u
            absolutnych chudzielcow. Zwiatczenie miesni, jak najbardziej. Nikt do tej pory
            nie wymyslil cwiczen fizycznych, ktore by pomagaly na bezdech, a jest to na
            pewno mozliwe, bo spiewacy nie maja bezdechow praktycznie nigdy ale oni cwicza
            czasami po kilka godzin dziennie. Cofnieta do tylu zuchwa - oczywiscie tez, bo
            zostawia mniej miejsca w tyle jamy ustnej na jezyk. Zbyt wiotkie i zbyt duze
            tylne podniebienie, pewnie tez, bo inaczej dlaczego chirurgia laserowa od czasu
            do czasu by jednak dzialala.
            Mysle tez, ze jedna z przyczyn moga byc dysproporcje anatomiczne wynikajace z
            faktu, ze niektore czesci ciala rosna do poznej starosci. Jest to nie tylko
            prostata :), ale rowniez uszy, nos i jezyk. Wzrost tego ostatniego moze
            niestety odgrywac role korka od butelki, zwlaszcza w pozycji na plecach. Ale
            spanie w pozycji na boku, chroni tylko troche i nie jest to najlepsze leczenie.
            W domu mozna jednak sprobowac spania na boku wdziewajac na noc malutki
            plecaczek z pilka w srodku tak zgrabnie zalozony, ze uniemozliwialby spanie na
            plecach. Lepsze to niz nic, jak sadze. No i schudnac, jak jest z czego. Nie
            musi ale moze pomoc.
            • Gość: Hanna Re: SERCE IP: *.laczpol.net.pl 15.02.04, 20:07
              Dziękuję bardzo za odpowiedż!Ja jestem w tym wieku , w którym bezdech może
              zdarzać się częściej i zacznę siebie obserwować ,czy wybudzam się wtedy gdy
              spię na wznak.Przy dzisiejszym stanie służby zdrowia w Polsce nie łudzę się ,że
              dostanę skierowanie do Kliniki Zaburzeń Snu więc muszę radzić sobie sama.Mam
              jeszcze jedno pytanie ,czy to ,że na te wybudzenia nie pomaga mi Propranolol
              łykany wieczorem w dawce 30 mg o czymś świadczy?
              • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 15.02.04, 20:21
                Propranolol nie pomoze na wybudzenie spowodowane bezdechem.
                • Gość: Hanna Re: SERCE IP: *.laczpol.net.pl 15.02.04, 21:31
                  Tak mnie zainteresował ten temat ,że o ile mogę, pociągnę go jeszcze dalej,bo u
                  nas rzadko o tym się mówi . Rozumiem z tego ,że bezdech jest zaburzeniem czysto
                  mechanicznym i żadne okoliczności zewnętrzne nie mają na niego wpływu ,a to ,że
                  środki przeciwarytmiczne nic mi nie dają ,może zwiększać prawdopodobieństwo
                  jego występowania.
                  • Gość: Artur Re: SERCE IP: *.sdh.sk.ca 15.02.04, 21:35
                    Gość portalu: Hanna napisał(a):

> Tak mnie zainteresował ten temat ,że o ile mogę, pociągnę go jeszcze dalej,bo
                    >u nas rzadko o tym się mówi .

Na tym forum to raczej czesto.

Rozumiem z tego ,że bezdech jest zaburzeniem czysto
                    >
                    > mechanicznym i żadne okoliczności zewnętrzne nie mają na niego wpływu ,a
                    to ,że środki przeciwarytmiczne nic mi nie dają ,może zwiększać
                    prawdopodobieństwo jego występowania.

Pewnie mozna tak powiedziec
                    • Gość: Hanna Re: SERCE IP: *.laczpol.net.pl 15.02.04, 21:51
                      Dziękuję bardzo za wszystkie wyjaśnienia!
    • Gość: Jasio Nil desperandum! IP: *.ipt.aol.com 15.02.04, 19:16
      > W trzy dni mozesz sie przekonac czy to, co Tobie zalece, pomoze:

> Coenzyme Q10 . 30 mg 3x dziennie.

> Kup. Stosuj.
    • Gość: dorcia Re: SERCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 19:44
      Czesc
      Powinnas isc do lekarza kardiologa. Ja jestem chora na serce i od roku mialam
      tez podobne objawy, do tego dochodzily uderzenia goraca. Otoz ekg nic nie
      wykarze. Powinnas miec echo serca z dopplerem, holter i echo przesprzelykowe.
      W moim przypadku okazalo sie ze mam zaburzenia rytmu serca i przeciek miedzy
      przedsionkowy, a takze mam niedomyklanosc zastawek. Udaj sie najszybciej do
      lekarza ogolnego i popros go o skierowanie do kardiologa. Nie wiem gdzie
      mieszkasz, wiec udaj sie najlepiej do szpitala lub prywatnie na badania.
      Pozdrawiam
      • Gość: zrozpaczona Re: SERCE IP: *.blueyonder.co.uk 16.02.04, 21:10
        dzieki za rade powiedz prosze jak sobie radzisz z choroba i czy leczysz sie
        farmakologicznie i czy przeszkadza ci to w zyciu??? pozdro
        • Gość: dorcia Re: SERCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 21:30
          Do tej pory nie biore lekow. Od urodzenia mam wade wrodzona serca. W pierwszej
          klasie podstawowki mialam operacje. Mialam przeciek miedzy przedsionkowy,
          komorowy i zastawke plocna poszerzana. Jestem pod stala kontrola kardiologa.
          Trzeba na siebie uwazac. Jak sie przeziebisz lub zlapie cie chorubsko to nie
          mozna chodzic sobie z choroba, bo moze zrobic ci sie od bakterii - zapalenie
          wsierdzia (tez przechodzilam). Moze z jednej strony przeszkadza, bo nie ma sie
          tyle odpornosci, czlowiek jest slabszy. Nie moze intensywnie cwiczyc.Jezeli
          naprawde sie zle czuje to czasami miewam obawy czy sie obudze. Staram sie zyc
          normalnym zyciem, prawie jak zdrowy czlowiek. Nie mozna sie uzalac nad soba ,
          ale tez nie mozna bagatelizowac objawow i stosowac sie do zalecen dobrego
          kardiologa -swojego kardiologa, ktory zna twoja chorobe.
          Pozdrawiam
          Dorcia
    • kiitek Re: SERCE 17.02.04, 08:30
      Gość portalu: ZROZPACZONA napisał(a):

> moze ktos z was mial podobny problem i moze poradzic co robic. Od jakiegos
      > roku cierpie na bol w klatce piersiowej w okolicy serca, kolotanie serca i
      > zawroty glowy. Wciaz jestem oslabiona. Bylam w szoitalu na badaniach i
      > lekarze po zrobieniu ekg, zbadaniu krwi i rtg stwierdzili, ze jestem zdrowa.
      > Sama juz nie wiem co robic i jak zyc???

A robiłaś echo serca?To dokładniejsze badanie od EKG
      • minuszka Re: SERCE 17.02.04, 10:17
        Postanowiłam podłączyć sie do dyskusji. Mam podobne objawy, co koleżanki. Też w
        nocy budze sie z łomotaniem serca, bólem w klatce piersiowej, drętwieniem lewem
        ręki i rzadko ale nieraz zlana potem. Chociaz te objawy wystepuja teraz nieco
        rzadziej, niż w zeszlym roku.W zeszlym roku z powodu tych objawów trafilam do
        szpitala. Zrobiono mi badania EKG, Echo serca, przeswietlenie kręgosłupa
        szyjnego i nic nie wyszlo oprocz tego, stwierdzono nerwice. Robilam tydzien
        temu kontrolne Echo serca, wyszlo mi, ze mam wiotki płatek zastawki mitralnej,
        ale pani doktor stwierdzila, ze widocznie taka "uroda mojego serca". A dzisiaj
        w nocy znów mnie to złapało. Przebudzalam sie parę razy zlana potem i serce
        waliło strasznie. Prosze o odpowiedz Pawła lub Andrzeja, czy w takim wypadku
        powinnam zrobic sobie Holter, zeby wykluczyc bezdech?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka