Dodaj do ulubionych

zabieg:by-pasów

07.03.04, 10:35
proszę o informację jaki tryb życia prowadzić przed wyjazdem do szpitala na
rehabilitację.Jestem trzy tygodnie po zabiegu ,nie wiem czy mogę chodzić na
spacery, jakie podstawowe czynności wykonywać,jaka dieta i na co zwracać
szczególną uwagę.
Obserwuj wątek
    • Gość: hydrogen Re: zabieg:by-pasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 10:44
      Dieta optymalna. Pozdro
    • Gość: Bogdan Re: zabieg:by-pasów IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 10:52
      Przy diecie i sposobie życia jaki doprowadził cię do by-passów masz ok. 7 lat
      gwarancji.Decydujący jest sposób odżywienia czyli dieta.Popieram radę Hydrogena.
      Długoletni by-passowiec.
      • Gość: Tess Re: zabieg:by-pasów IP: *.telia.com 07.03.04, 13:01
        dziwi mnie,ze nie otzymales informacji w szpitalu
        co Ci wolno robic/co jesc....
        moj slubny po takiej operacji,
        jak zreszta wszyscy inni pacjenci
        w skandynawi zostaja"przeszkoleni"
        wychodzac do domu wiedza dokladnie,
        jak zmienic swoj dotychczasowy tryb zycia.

a wiec unikac tlustych jedzen,
        chodzic regularnie na spacery,
        zaczynajac od ktotkich wolnych spacerow,
        sukcesywnie zwiekszajac przebywanie na powietrzu,
        w puzniejszym stadim poszezac swoja aktywnos fizyczna
        do jazdy na rowerze....
        prowadzic unormowany tryb zycia
        zycze powodzenia,,,,,
        • Gość: Bogdan Re: zabieg:by-pasów IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 14:10
          Cieszę się,że twój ślubny został "przeszkolony" w zakresie walki z miażdżycą i
          wierzy w te "naukowe" wypociny,które nie znajdują potwierdzenia w życiu.Ja
          takimi radami[zero tłuśzczy,jedno jajeczko na tydzień,kurczaczek bez skórki,
          sterydy na obniżenie cholesterolu,spacery itd ]w ciągu kilku lat doszedłem
          do... py-passów.Po tej nauce zostałem przeszkolony przez innych dużo
          mądrzejszych medyków.Ci drudzy okazali się skuteczniejsi w walce z miażdżycą co
          mogę powiedzieć po kilku latach stosowania się do ich rad.
          Napisałem co w tym temacie jest dla mnie logiczne i co sprawdza się od lat w
          moim życiu.Każdy zrobi jak uważa,bo walka z wiarą jest przeważnie skazana na
          niepowodzenie.Tylko wielcy uczeni i ludzie otwarci potrafią zamienić wiarę na
          nową wiedzę i doświadczenia innych.
    • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zabieg:by-pasów IP: 81.15.221.* 07.03.04, 13:27
      Radze Tobie nie sluchac 2 pierwszych rad.Dieta optymalna jest absolutnie
      wykluczona!!!Nie wiem skad w was ludzie taki optymizm dotyczacy tego rodzaju
      diety.Proponuje panu absolutnie diete niskotluszczowa,jak najbardziej
      warzywna.Duzo owocow,jedzenie powinno byc gotowane nigdy nie smazone.Polecam
      ksiazke prof. Tombaka "Droga do zdrowia".Jest tam opisany sposob na dobre
      funkcjonowanie ukladu krwionosnego.Jezeli zastosuje sie pan do moich rad i rad
      zawartych w ksiazce prof. Tombaka to gwarantuje ze nie bedzie juz
      problemow.Niech pan nie slucha ze ma pan 7 lat sprawnego funkcjonowania
      bypassow.To nieprawda.Wszystko zalezy jak teraz wygladac bedzie prowadzone
      przez pana zycie.
      • Gość: zbychu Re: zabieg:by-pasów IP: *.piscataway-09rh15-16rt.nj.dial-access.att.net 07.03.04, 14:06
        mam pytanie, czy po takim zabiegu moge jechac w wysokie gory ?
        i czy narty bylyby wskazane ?
        • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zabieg:by-pasów IP: 81.15.221.* 07.03.04, 14:10
          Zalezy jak dawno byl zabieg.Musi Pan p[amietac ze po bypassach nie moze Pan
          szalec,ma pan po malu wracac do normalnej aktywnosci ale bez szalenstw.
          • Gość: zbychu Re: zabieg:by-pasów IP: *.piscataway-09rh15-16rt.nj.dial-access.att.net 07.03.04, 14:55
            narty po 4 miesiacach, a wysokie gory (naprawde) po 6.5 miesiacach.
            czy organizm reaguje na pogode, zwlaszcza na nize ?
      • Gość: Bogdan Re: zabieg:by-pasów IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 14:20
        Gdybyś "wielki medyku" zamiast szafowania tytułami naukowymi uzasadnił chociaż
        jednym zdaniem swoją radę to może znalazłbyś wiarę wśród myślących i
        doświadczonych pacjentów.Szafując tylko tytułami prestiżowego zawodu możesz jak
        Lepper liczyć tylko na poparcie ludzi ograniczonych i znajdujacych się w
        trudnej sytuacji.
        • Gość: Tess Re: zabieg:by-pasów IP: *.telia.com 07.03.04, 14:50
          Bogdan
          a moglbys byc tak grzeczny i napisac w wielkim skrocie,
          jak sie przedstawiala Twoja dieta ??????????

ja wykluczylam z naszego menu miesko swinki...
          jemy kurczaki/ryby/wolowine/duzo warzyw/owocow
          slubne rowniez skonczylo palic,
          od czasu do czasu lamke czerwonego do obiadu
          a ze mamy psa codzienne spacery w plenerze....
          natomiast ja staram sie go nie stresac =(jestem grzeczniejsza niz kiedys) hi,hi,
          • Gość: Bogdan Re: zabieg:by-pasów IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 16:40
            Moja metoda walki z miażdżycą ogólnie mówiąc polega na ograniczaniu w
            pożywieniu węglowodanów[białej śmierci],których najwięcej jest w
            cukrze,słodkich owocach i wyrobach zbożowych.
            W dobowym spożyciu należy na początek ograniczyć ich ilość do 100g, a następnie
            do ok.70g.Należy wyposażyć się w tabele podające skład biochemiczny produktów
            żywnościowych i wagę.
            Mięsa wieprzowego nie obawiałbym się.Uważam,że jest bezpieczniejsze i lepsze od
            wołowego.Jeżeli masz uprzedzenie do wieprzowiny to proponuję wprowadzenie
            baraniny lub jeszcze lepiej jagnięciny,a przede wszystkim jajek w każdej
            postaci i ilości.
            Nie dawaj wiary nieukom,że walka z miażdżycą to walka z cholesterolem.Kto
            propaguje takie hasło jest największym oszustem obecnych czasów.
            Wszyskiego nie napiszę bo wymagałoby to dużo czasu i miejsca,a ja nie lubię
            długich postów.Moje wieloletnie doświadczenia nie da się ujęć w kilku
            zdaniach.Musisz sama dojść do pewnych wniosków z dyskusji na tym forum,
            zgromadzonej literarury i kontaktów z ludżmi, którzy mają osobiste
            doświadczenia z przebytych chorób.Wtedy będzie to miało dla ciebie większą
            wartość.
            PS
            Jestem zazdrosny,że twój ślubny ma taką mądrą i dbającą żonę.Niestety w tych
            sprawach na moją ślubną nie mogę liczyć.
        • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zabieg:by-pasów IP: 81.15.221.* 07.03.04, 20:20
          Drogi Bogdanie widze ze Twoje nastawienie do lekarzy jest bardzo negatywne.Nie
          wiem czym to jest spowodowane ale drwiac ze mnie nie wywierasz dobrego
          wrazenia.Swiadczy to o Twojej oschlosci i nieposzanowaniu drugiego
          czlowieka.Wiec uzasadnie moje zdanie.Gdybys Bogdanie byl kiedykolwiek na
          spotkaniach z dr Kwasniewskim wiedzialbys jaki sens niesie w sobie jego
          dieta.Owszem podobno ma pomoc w walce z cholesterolem.Ale wiedz ze nie jest to
          do konca tak.Glownym drogocennym przeslaniem i mozliwoscia tej diety jest walka
          z nowotworami.Polega to na tym ze tluszcze dlawia wzrost nowotworu i eliminacja
          z pozywienia weglowodanow daje bardzo dobre efekty.W przypadku bypassow nie
          moge sie z tym zgodzic.Zastanawialiscie sie kiedys dlaczego w czlowieku wzrasta
          ilosc cholesterolu???Otoz za przetwarzanie cholesterolu odpowiada
          watroba,posrednio birze w tym udzial takze trzustka,ale mniejsza o to.Nasze
          naczynia krwionośne sa atakowane od dziecka,wiaze sie to z podatnoscia danego
          czlowieka na przetwarzanie i eliminacje cholesterolu.Tluszcze w diecie nie sa
          odpowiednim rozwiazaniem.Zaslepiaja bowiem drobne naczynia krwionosne atakujac
          pozniej duze.Ten proces trwa i kiedys moze byc za pozno.U niektorych ludzi na
          diecie optymalnej widac rownowage cholesterolowa,ale wiaze ie to ze wzmozona
          aktywnoscia enzymow watrobowych i trzustkowych ktore nadwyrezaja sie usuwajac
          badz przetwarzajac w jakims stopniu smiercionosny cholesterol.Predzej czy
          pozniej te narzady "siadaja".Gdybys drogi Bogdanie wiedzial jak przetwarzany
          jest cholesterol to zastanowilbys sie 3 razy zanim bys siegnal po ta diete.Ja
          osobiscie wsrod pacjentow propaguje diete i sposob zycia propagowany przez
          prof. Tombaka.W swojej ksiazce "Droga do zdrowia" dal drogocenne wskazowki jak
          oczyscic watrobe i jak utrzymac stan naczyn krwionosnych w swietnej kondycji
          przez cale zycie.Uwazam ze nie ma lepszej alternatywy dla tej diety i sposobu
          zycia.Jest mala grupa moich pacjentow ktorzy przeszli na ta diete i oczyscili
          swoje organizmy i czuja sie swietnie. i moze nie jestem wielkim medykiem ale
          ciesze sie ze im sie udalo i dzis sa szczesliwi.Jednak wybor nalezy do kazdego
          z nas.Pozdrawiam.
          • Gość: Bogdan Re: zabieg:by-pasów IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 07.03.04, 21:43
            Co do negatywnego stosunku do lekarzy to rzeczywiście mam takowy,ale tylko do
            tych co wprowadzają pacjentów w błąd nieświadomie,a często celowo.Jeżeli chodzi
            o ciebie Piotrze to teraz widzę,że to drugie nie wchodzi w rachubę i dlatego
            przepraszam cię jeżeli poczułeś się urażony.
            Sensem diety niskowęglanowej[np.drKwaśniewskiego] w odniesieniu do choroby
            wieńcowej nie jest walka z cholesterolem co prezentuje medycyna klasyczna i
            twoja osoba,lecz z miażdżycą.Chorujemy z powodu miażdżycy,a nie cholesterolu.
            To jest zasadnicza różnica.W przenośni możnaby to przyrównać do likwidacji
            zacieku na suficie poprzez jego zamalowywanie,a nie przez zatkanie dziury w
            dachu.
            Twoje twierdzenie,że wątroba przetwarza cholesterol jest błędem,który lerzowi
            zdarzać się nie może.Wątroba wytwarza cholesterol,a nie przetwarza.Im mniej
            cholesterolu we krwi tym praca wątroby musi być intensywniejsza, bo pewien
            poziom cholesterolu jest niezbędny do wielu procesów w organiżmie.Tylko
            nieboszczyk nie ma cholesterolu,a im niższy cholesterol tym mniejsza
            długowieczność itd.Jeżeli organizmowi dostarczymy cholesterol w pokarmach to
            będzie logicznym,że wątroba nie będzie go dalej wytwarzała bo organizm nie jest
            taki głupi,aby robić zbędne zapasy.Wniosek z tego jest prosty.Im mniej
            choleterolu w pokarmach tym obciążenie wątroby większe,a nie odwrotnie jak
            piszesz.
            Jeżeli chodzi o trzutkę to podstawową jej rolą nie jest jak twierdzisz
            przetwarzanie cholesterolu,lecz przetwarzanie węglowodanów na insulinę,a to
            jest zupełnie co innego i z cholesterolem nie ma nic wspólnego.
            Dalszych twoich błędnych informacji np.co do tłuszczy nie będę obalał do czasu
            ustosunkowania się to niniejszego postu.

• Gość: Tess Re: zabieg:by-pasów IP: *.telia.com 07.03.04, 22:51
              Bogdanie
              dziekuje za pochwalenie mnie,
              szkoda tylko,ze slubny tego niedocenia,
              ale papusia wszystko z talerza co przygotuje.
              Ostania kontrol bylo pozytywna i na razie czuje sie dobrze.
              choc po operaji by-passa mial juz robione "balonikowanie"-
              czy jak to sie zwie po polsku.
              Z ta baranina to dzieki za podpowiedz,
              zadko ja jemy,ale teraz sie zmobilizuje
              jakies danie z niej wymodzic.poza tym jajka spozywamy w roznych postaciach,
              do przygotowywania miesa uzywam oleju,

Niwiem jak Ty,
              ale moje slubne strasznie sie zmienilo po tej operacji...
              jest bardziej rozdraznione,

musi braci jednak tabletki codiennie :
              na rozzedzenie krwi,
              na obnizenie korelestoru
              Ty tez ??

pozdawiam wieczornie.
              • Gość: zbychu Re: zabieg:by-pasów IP: *.piscataway-09rh15-16rt.nj.dial-access.att.net 07.03.04, 23:40
                Czy mozna wiedziec kiedy maz mial operacje i w ogole jak
                sie czuje, czy szybko wraca do zdrowia ? Czy Pani juz dokladnie
                wie co maz powinien jesc a czego nie ? Jak widze , zdania sa podzielone,
                i ja tez juz zaczynam sie gubic. Moze zrobimy liste ?
                Ja dostalem tabletki na obnizenie cisnienia, ktore w tej chwili jest
                fantastyczne 120/80, zmienia sie troche kiedy jest niz i na obnizenie
                cholesterolu. Nie mam na rozrzedzenie krwi. A dlaczego bylo robione
                dodatkowo po operacji to balonikowanie ? Ja tego nie mialem.
                Pozdrawiam i dziekuje
                • Gość: Tess Re: zabieg:by-pasów IP: *.telia.com 08.03.04, 00:39
                  Zbychu
                  to sie ciesz ,ze nie musieli Ci tego robic,
                  po prostu znalaz sie ponownie w szpitalu
                  i przez badanie stwierdzili,ze jedna zyla sie
                  "znowu zapchala"

operacje maz mial 1996 roku
                  a balonikowanie w 2000 roku

czul sie swietnie po operacji
                  do 2000 roku,po balonikowaniu,
                  i corocznych kontrolach zostal"okrzykniety" jako "zdrowy"
                  ale gdy sa gwaltowne zmiany pogodowe czuje sie fatalnie,
                  i siega po tabletki,ktore musial brac czekajac na operacje.
                  dodam,ze jest ogromnym optymista...:))))))))

nasze/slubnego menu,jest normale,tz.jemy wszystko
                  z malymi modyfikacjami,zmiana margaryny na olej,
                  przestalam kupowac swinke
                  a slubne jeszcze zamienil pare kromek na chrupki chleb typ Wasa.
                  mieso smaze/griluje
                  duzo zieleniny i owocow

dziwi mnie,ze nie dostales tabletek na rozrzedenie krwi,
                  ludzie po 40 roku zycia powinni profilaktycznie brac
                  75mg dziennie, tak twierdzi slubnego lekarz,
                  ktory choc niema tych problemow sam bierze.
                  pozdrawiam nocnie
            • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zabieg:by-pasów IP: 81.15.221.* 07.03.04, 23:45
              Wiec ustosunkuje sie jak prosisz do tego postu.Piszesz o chorobie wiencowej i
              mowisz ze w niej nie walczymy z cholesterolem lecz z miazdzyca.A czym jest wg
              Ciebie miazdzyca???Miazdzyca jest choroba zwyrodnieniowa naczyn krwionosnych.We
              wnetrzu owych naczyn tworza sie tzw. blaszki miazdzycowe zbudowane z
              cholesterolu i odkladajacego sie w nim wapnia.Cholesterol jest zwiazkiem
              nalezacym do steroidow.We krwi wystepuje w stalym stezeniu ok 3,6-6,5 mmol/l.W
              stanach patologicznym jego stezenie wzrasta.Napisales ze watroba wytwarza
              cholesterol.Wytwarza tylko dobra frakcje,obronna.Niepotrzebny w przemianach
              cholesterol,zla frakcja LDL jest neutralizowany przez dobra frakcje i
              przenoszony do watroby ktora go wydala do zolci.Cholesterol moze sie wytracac w
              drogach zolciowych,zwlaszcza w pecherzyku zolciowym,a jego krysztalki staja sie
              podstawami kamieni zolciowych czyli tzw.kamicy.Cholesterol jest nam potrzebny,z
              tym sie zgadzam,ale cholesterol w granicy normowej ustroju.Jest on prekursorem
              zwiazkow steroidowych ustroju,przede wsyzstkim hormonow nadnerczowych i
              plciowych.Nie ma logicznego wytlumaczenia wysuwana przez Ciebie hipoteza ze gdy
              dostarczymy cholesterol w pokarmach to watroba nie bedzie go wytwarzala.Nasz
              organizm nie ejst niestety tak madry.Watroba jak pewnie wiesz badz i nie
              spelnia funkcje metaboliczne,wydalnicze oraz spelnia funkcje gruczolu
              trzewnego.Wydziela zolc,ktora trawi tluszcze.Jak widzisz watroba jest
              posrednikiem w przetwarzaniu tluszczy.Co do trzustki,to gdybys uwaznie
              przeczytal to napisalem ze jednym z jej zadan jest wspoludzial w przetwarzaniu
              cholesterolu poprzez wytwarzanie enzymow trawiennych,ktore w poczatkowej fazie
              rozkladajac pokarm niejako selekcjonuja go.Gdy trzustka jest chora to dochodzi
              do uposledzenia tego procesu,stad tak czeste biegunki tluszczowe,a w badaniu
              kalu stwierdza sie obesny cholesterol.Tak samo dzieje sie podczas nadmiaru
              spozytego tluszczu.Mam nadzieje ze rozwialem wszelkie watpliwosci,gdyby ktos
              mial jakiekolwiek pytania to smialo prosze pisac.I duzo ruchu,to zwieksza
              naszego obronce-dobra frakcje cholesterolu.
              • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zabieg:by-pasów IP: 81.15.221.* 07.03.04, 23:56
                Acha bo sie zapedzilem,uwazam wiec ze masz zle myslenie o znaczeniu
                watroby,cholesterol pochodzi z pokarmow,a najwieksza jego czesc jest
                syntetyzowana we wlasnych komorkach.
                • Gość: Bogdan Re: zabieg:by-pasów IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 09.03.04, 19:10
                  Witaj Piotr.
                  Zastanawiałem się czy kontynuować z tobą dyskusję.Moje wątpliwości wynikały z
                  następującego faktu;
                  Już na starcie poniosłeś porażkę zapewniając męża Tessy,że moje 7 lat gwarancji
                  na by-pasy to kłamstwo.Okazało się,że kłopoty wystąpiły już po czterech latach,
                  a obecnie [po 7latach]operowany nie czuje się dobrze.Ja po tym okresie też
                  zaczynałem czuć się coraz gorzej pomimo,że by-pasy wykonywał mnie wybitny
                  chirurg,a następnie byłem pod stałą opieką znanych kardiologów,stosowałem leki
                  i klasyczną dietę którą obecnie zachwalasz.Gdybym dalej ciągnął ten polecany
                  przez ciebie sposób profilaktyki to napewno obecnie nie miałbyś ze mną
                  kłopotów. Poprostu byłbym w niebie w nagrodę za pilne stosowanie się do
                  zaleceń "wielce uczonych" medyków.Całe szczęście,że w ostatniej chwili
                  posłuchałem mądrych ludzi, którzy nie głoszą takich bzdur jak to,że spożywanie
                  tłuszczy powoduje miażdżycę i otyłość. Obecnie jestem 15 rok po by-passach,a od
                  3-ch lat nie byłem w aptece.Czuję się jak 25 lat temu.
                  Wiem,że w to co napisałem uwierzy niewielu czytających,a w szczególności liczni
                  dyplomowani medycy, bo podcieliby gałąż na której siedzą jako,że za cel
                  stawiają sobie leczyć pacjenta,a nie jego trwałe wyleczenie.Ponadto słuszne
                  jest powiedzenie,że trudniej jest przekonać wielu ludzi do odkrycia niż go
                  dokonać.Niech Kopernik będzie tego ilustracją.
                  PS
                  Polemiki merytorycznej nie będę z tobą kontynuował jako,że mamy różną wiedzę na
                  temat podstaw biochemii.Moja jest zgodna z opisaną przez dr.Palę w linku
                  Hydrogana w sąsiednim poście.Ciekawe w której szkole serwują twoją wiedzę o
                  biochemii.
                  • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zabieg:by-pasów IP: 81.15.221.* 10.03.04, 00:26
                    Ja tez nie mam o co sie z Toba sprzeczac,jestes typem czlowieka ktory ma swoje
                    zdanie i sie go trzyma.Moja wiedza o biochemii wynika z wielu lat studiow,z
                    wielu opracowan i przez to co glosisz ludzie traca zaufanie do lekarzy.Nie bede
                    z Toba polemizowal na temat miazdzycy ani tego co ja wywoluje.Kazdy niemal
                    powie Tobie ze chlesterol jest tego glowna przyczyna,a wlasciwie jego zbyt
                    wysoki poziom.Mozna o tym przeczytac wszedzie a ucza tego juz w szkole
                    srendiej.Co do funkcji watroby tez uwazam ze sprawa jest jasna.Co do trzustki
                    to najwazniejszym jej zadaniem jest przemiana weglowodanow,ale poprzez swe
                    enzymy bierze ona udzial w wielu procesach zyciowych,rowniez w przemianie
                    tluszczu i lipidow.Bardzo sie ciesze,ze udalo sie Tobie i ze dzis jestes w
                    swietnej formie.Nie wiem skad tyle w Tobie zlosci wobec mojej osoby,ale mimo
                    wsyzstko gratuluje wygrania walki z choroba.Osobiscie preferuje inny rodzaj
                    diety i nie ma co mowic ktora gorsza,ktora lepsza.Pewnie prawda lezy po
                    srodku.Co do szkoly w ktorej tego ucza to jest nia Akademia Medyczna w Poznaniu
                    oraz studia podyplomowe na Uniwersytecie im.Adama Mickiewicza w zakresie
                    biologii.Skonczmy ta klotnie,bowiem do niczego ona nie prowadzi.Zycze
                    powodzenia i wiele usmiechu na codzien.Trzymaj sie.
                    • Gość: hydrogen Re: zabieg:by-pasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 12:33
                      >Kazdy niemal
                      > powie Tobie ze chlesterol jest tego glowna przyczyna,a wlasciwie jego zbyt
                      > wysoki poziom.

Argument "każdy ci powie" nadaje się do przedszkola a nie na forum.

Proponuje ci abys przyjrzał się nieco dokładniej hipotezie cholesterolowej. czy
                      widziałeś NA WŁASNE OCZY badania, które by ją jednoznacznie potwierdzały? W
                      każdym razie poczytaj sobie to:

www.ravnskov.nu/cholesterol.htm

Zajrzy też na stronę stowarzyszenia naukowców, którzy kwestionują mit o
                      szkodliwości cholesterolu:

www.thincs.org/
                      Życzę miłej lektury i pozdrawiam
                      • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zabieg:by-pasów IP: 81.15.221.* 10.03.04, 16:17
                        Do przedszkola to nadaja sie wasze argumenty moi drodzy.Przez wiele lat
                        prowadzono badania nad szkodliwoscia cholesterolu i jego wplywie na rozwoj
                        miazdzycy.Oczywiscie nie jest to jedyna przyczyna,bowiem jeszcze ten
                        cholesterol musi sie odlozyc w jakichs szczelinach w scianach naczyn.Gdyby
                        wziac miazdzycowe naczynie do badan to nikogo nie trzeba przekonywac co owe
                        skrzepy w naczyniach przedstawiaja.Skladaja sie glownie z
                        cholesterolu.Potwierdzeniem tego jest wieloletnia obserwacja ludow
                        zamieszkujacych Australie.Ich jadlospis sklada sie glownie z tego co rosnie na
                        ziemi.U nich problem miazdzycy nie wystepuje.Nie ma potrzeby bym zagladal w
                        wasza literature bo nie przekona mnie to.Cholesterol w nadmiarze jest szkodliwy
                        i wykonano na ten temat setki badan.
                        • Gość: hydrogen Re: zabieg:by-pasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 17:13
                          >Przez wiele lat
                          > prowadzono badania nad szkodliwoscia cholesterolu i jego wplywie na rozwoj
                          > miazdzycy

Niestety nic z tych badań nie wyszło. Mechanizm tej wielkiej mistyfikacji jest
                          opisany w linku, który podałem i którego nie zamierzasz czytać. Dlaczego prawie
                          wszyscy lekarze wypowiadający się na tym forum są tak ograniczeni?

>jeszcze ten
                          > cholesterol musi sie odlozyc w jakichs szczelinach w scianach naczyn

Musi to na Rusi. A co byś powiedział na to, że może być produkowany na miejscu,
                          w ścianach tętnic, gdy węglowodany są spalane na szlaku pentozowym? Tak
                          twierdzi m in dr Kwaśniewski i jakoś nikt z jego krytyków nie napisał, że jest
                          to bzdura.

Pozdro
                          • Gość: lek.med.Piotr P. Re: zabieg:by-pasów IP: 81.15.221.* 10.03.04, 22:33
                            Wszystko jest mozliwe,tego jednak nikt nie udowodnil.Wystarczy ze w organizmie
                            zaczna plywac coraz wieksze grupy cholesterolowe i juz moze dojsc do powstania
                            blaszek.Ta w miare uplywu czasu powieksza sie i w pewnym momencie moze trafic
                            na opor w ktoryms z naczyn,pod postacia chociazby zwezenia.Jezeli nawet bedzie
                            produkowany na miejscu jak piszesz to co daje dieta obfitra w
                            tluszcz,jednoczesnie bogata w zwiazki cholesterolowe,obfita w lipidy????Bardzo
                            szanuje dr Kwasniewskiego,ale jego dieta uwzam nie ma zastosowania dla leczenie
                            miazdzycy.Co do tego ze z badan nic nie wyszlo to mylisz sie.Co wg Ciebie zatem
                            wywoluje miazdzyce???Jednym stwierdzeniem chcesz obalic lata badan i prace
                            setek ludzi,slepo patrzac tylko w to co mowi dr Kwasniewski.I wlasnie tym
                            pokazujesz swoje ograniczenie.
                            • Gość: hydrogen Re: zabieg:by-pasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 23:07
                              > Wszystko jest mozliwe,tego jednak nikt nie udowodnil

Jako dowód niech posłużą osoby wyleczone z miażdżycy tłustą dietą. Powtórzę, że
                              na forum mamy Bogdana a ja rónież znam jedną taka osobę a słyszałem o wielu
                              innych.

Dokładniekszy opis dlaczego tak się dzieje wraz z piśmiennictwem znajdziesz tu:

www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=85
                              >Jednym stwierdzeniem chcesz obalic lata badan i prace
                              > setek ludzi,slepo patrzac tylko w to co mowi dr Kwasniewski.I wlasnie tym
                              > pokazujesz swoje ograniczenie.

He he he, w nauce nie obowiązują zasady demokracji. Na pewno wiele osób sporo
                              się bez potrzeby napracowało ale tak to już jest gdy ktoś próbuje udowodnić
                              fałszywe twierdzenie. Poza tym jeśli w końcu uważnie przeczytasz link nt
                              cholesterolu to zobaczysz, że to co jest powszechnie przyjmowane za pewnik jest
                              w istocie mocno kontrowersyjne. Doceń tez pracę osób, które dowodzą tez, które
                              ja tutaj przedstawiam oni też się narobili i do tego są niedoceniani.

Pozdro
                              • lek.med.piotrp Re: zabieg:by-pasów 10.03.04, 23:51
                                Przeczytalem powyzszy link.Przyznam ze musze go przemyslec,ale przemowil do
                                mnie.Pozdrawiam.
                          • Gość: Bogdan Re: zabieg:by-pasów IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 23:44
                            Twój post należy Hydrogen uzupełnić jeszcze następująco;
                            Do syntezy choleterolu potrzeba dużo tlenu.W tętnicach jest go mało wobec czego
                            tlen jest wyszarpywany z ich komórek uszkadzając je.W miejscach uszkodzonych
                            gromadzi się powstajacy cholesterol tworząc tzw.blaszki miażdżycowe.Im
                            uszkodzenie ścian tętnic jest większe tym intensywność powstawania i osadzania
                            w tym miejscu cholesterolu jest większa.Oczywiście im większa podaż
                            węglowodanów i niedobór cholesterolu w organiżmie tym proces ten jest
                            intensywniejszy.Z tego logiczny wniosek,że należy w pokarmach ograniczać
                            węglowodany,a nie cholestrol.Gdyby blaszki miażdżycowe powstawały na skutek
                            przepływajacej krwi o dużej zawartości cholesterolu jak twierdzi nasz
                            internetowy doktorek Piotr to zatory praktycznie nie powstawałyby w tętnicach o
                            dużym przekroju lecz w cienkich.Sytuacja jest odwrotna o czym świadczą masowe
                            zatory w aorcie brzusznej i tętnicach kończyn, mózgu czy wieńcowych.Ponadto
                            większość chorych na chorobę wieńcową i tętniaki mają cholesterol w normie lub
                            poniżej,a bardzo dużo ludzi z dużym cholesterolem [nawet do 500] nie słyszało o
                            miażdżycy do słusznego wieku.
            • Gość: elijana Re: zabieg:by-pasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 09:10
              Proszę mi tylko wytłumaczyć,dlaczego od ludzi na diecie optymalnej tak niemiło
              pachnie ,ja po prostu nie mogę z nimi rozmawiać i nie są to ich poczatki tylko
              stosują te dietę od dawna.
              • Gość: Bogdan Re: zabieg:by-pasów IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 11.03.04, 14:01
                Czytałem też na tym forum zarzut,że dieta optymalna powoduje niemiły zapach
                stolca.Przeciwnicy diety optymalnej prześcigają się w prymitywnych pomówieniach.
                Niemiłe zapachy mogą pochodzić z procesów trawienia białka,ze spożytego
                czosnku,cebuli,grochu itd lub zepsutych zębów.W diecie optymalnej białka nie
                spożywa się wiele,podobnie jak czosnku i innych węglowodanów,a zepsute zęby są
                domeną cukrojadów.Wynika z tego,że nie miasz do czynienia z prawdziwymi
                optymalnymi, albo jest to pomówienie mściwego wegetarianina.
          • Gość: hydrogen Re: zabieg:by-pasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.04, 23:11
            Diety Tombaka nie znam ale przeglądając jego książkę w Empiku natknąłem się na
            kilka sensownych rzeczy np zalecanie niełączenia białek z węglowodanami w
            jednym posiłku. Spotkałem się z tym juz wcześniej i ma to uzasadnienie
            biochemiczne.

Możesz w skrócie napisać na czym polega ta dieta? Czy nie ogranicza się tylko
            do oczyszczania wątroby? Zresztą jeśli chodzi o wątrobę to chyba nie ma dla
            tego narządu dieta optymalna oparta na tłuszczach zwierzęcych. proponuję
            zapoznać się z Biochemią Harpera:

mlodziez.optymalni.one.pl/?strona=artykuly&action=pokaz_artykul&nr=38
            Dodam jeszcze, że jest wiele osób które pozbyły się miażdżycy stosując tą
            dietę. na forum mamy Bogdana, ja znam też takiego człowieka (znajomy rodziców).
            te fakty falsyfikują teorię o rzekomym pochodzeniu miażdżycy od tłuszczy
            zwierzęcych.

Pozdro
            • Gość: Nowy tutaj Re: zabieg:by-pasów IP: *.clubnet.pl 07.03.04, 23:16
              ta dieta to ta, na ktorej jest Brumbak.

napisze ktos wreszcie, co mu zeszlo podczas oczyszczania watroby i za ktorym razem? ciekaw jestem, czy jest sens, zebym czyscil swoja dalej. na razie czyscilem 2 razy.

pozdrv
    • Gość: dradam Re: zabieg:by-pasów IP: *.direcpc.com 08.03.04, 04:47
      najogolniej rzecz biorac zalecenia sa takie :

-brac leki tak jak zapisane przez lekarza ( ACE/ARB, warfaryna,beta-blocker)
      -jezeli cholesterol jest podwyzszony - leki w tym kierunku i dieta nisko-
      cholesterolowa.

Tryb zycia - taki na jaki stan serca pozwala. Jezeli jest dobre - aktywny tryb
      zycia. Jezeli frakcja wyrzutowa lewej komory jest slaba - odpowiednio mniej
      wysilku, czestsze odpoczynki.

Moja "ostatnia" w tym zakresie pacjentka, po potrojnym by-passie w wieku 88
      lat , wykonanym w grudniu 2003, obecnie spaceruje do 6 km dziennie i ma sie
      dobrze. Nie uzywa nitratow w ogole. Nie ma potrzeby. Diuretykow tez nie.
    • po_goda Re: zabieg:by-pasów 12.03.04, 02:39
      Bogdan, madrze mowisz. Napisz konkretnie co jesc bo juz glupi jestem,
      miedzy innymi ile jajek na tydzien, bo nie che przesadzic.
      Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka