Dodaj do ulubionych

Chciałbym być zdrowy.

08.05.11, 20:18
Witam wszystkich!
Mam pewne pytanie do członków forum, jako że to właściwie jedyne forum, na którym mogę je zadać. Otóż mam 24 lata, jestem mężczyzną. Mam kilka problemów zdrowotnych i chcę zapytać was, czy może jest tego jakaś przyczyna, albo może moja wina? A właściwie w jednym przypadku o samą przyczynę.
Choruję od kilku lat na niedoczynność tarczycy, hiperbilirubinemię i hipertrigliderydemię. W związku z tym muszę przyjmować lewotyroksynę i lipanthyl. Jednak mimo to, od dłuższego czasu nie widzę żadnej poprawy.
W sumie inne wyniki są raczej w porządku (jedynie zbyt niska HGB oraz wspomniane za wysokie tsh i trójglicerydy). Czy zatem jest sens przyjmowania powyższych leków? Lipanthyl przecież, z tego co wiem, jest dość szkodliwy.
Moje pytanie o przyczynę dotyczy jeszcze innego (może powiązanego z powyższymi?) - od kilku lat czuję się ogólnie źle, tzn. często mi słabo, nic mi się nie chce, mam problemy z koncentracją i trudności w zapamiętywaniu, często też ze snem. Jaka może być tego przyczyna? Do jakiego lekarza iść? Jakie badania jeszcze zrobić?

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • co_mi_moze_byc Re: Chciałbym być zdrowy. 08.05.11, 20:19
      Dodać muszę również, że mimo tego wieku mam jeszcze trądzik oraz bardzo przetłuszczającą się skórę (choć w przypadku trądziku zauważam poprawę, gdy biorę lipanthyl, może to ma jakiś związek?)
    • rotkaeppchen1 Re: Chciałbym być zdrowy. 09.05.11, 00:04
      Nie piszesz jakiego rodzaju niedoczynnosc tarczycy masz. Czym spowodowana. Masz hashimoto? Zajrzyj na forum forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html
      Moze poprostu masz zle dobrana dawke hormonu? Jakie masz wyniki tsh, ft3, ft4? Lykasz selen na poprawe konwersji ft4 w ft3? Wazne jest, zeby poziom tych hormonow byl dosc wysoki i wyrownany, przy niskim (od 1 w dol) TSH. Co do reszty dolegliwosci, moga byc one zwiazane z choroba auto. Za wysokie TSH moze swiadczyc o tym, ze bierzesz za mala dawke tyroksyny. Masz typowe objawy niedoczynnosci - znam je z doswiadczenia, z tym, ze dzieki wlasciwej suplementacji udalo sie je wyeliminowac. Zajrzyj na forum o chorobach tarczycy. Pozdrawiam
      • ammazuko_powrot Re: Chciałbym być zdrowy. 09.05.11, 10:00
        Dodałabym jeszcze o poziomie ferrytyny, czy badałeś.
        Przy problemach z tarczycą często są problemy z ferrytyną.
        Zajrzyj na forum o który było wspomniane wyżej...
        • co_mi_moze_byc Re: Chciałbym być zdrowy. 12.05.11, 16:37
          Dziękuję za odpowiedź. Badałem ferrytynę i jest w normie...
    • mirek.czo Po pierwsze 09.05.11, 10:55
      Po pierwsze, przestań jeść mięso :)
      • artur737 Re: Po pierwsze 09.05.11, 13:30
        Rzeczywiscie sa rozne doniesienia, ze dieta weganska i glownie surowa tego typu zaburzenia lipidowe koryguje i to czesto w ciagu klilku dni, czasami po kilku tygodniach.

Ale jest to dosc trudna dieta.
    • joazabaz Re: Chciałbym być zdrowy. 09.05.11, 13:40
      Wiesz co nie znam się na tych terminach medycznych, ale jeżeli chodzi i problemy z koncentracją i zmęczeniem, to ja miałam dokładnie tak samo i postanowiłam po wizycie u lekarza oczyścić swój organizm ze złogów, toksyn i pasożytów. Polecono mi program Colo Vada Plus. Nie jest on tani bo ok 200 zł, ale skuteczny. Cały proces oczyszczania trwa 14 dni i czujesz się potem rewelacyjnie, oczywiście dochodzi do tego dieta bogata w błonnik, zero cukru, zero mięsa, dużo wody ok 2 litrów dziennie. Cała specyfika i filozofia jest opisana na stronie www.zdrowieioczyszczanie.blogspot.com polecam. Naprawdę po tym programie wydawało mi się, że mój mózg zaczął inaczej pracować, chłoną wiedzę jak gąbka i byłam nakręcona przez cały dzień jak po mocnej kawie. Naprawdę polecam. Może warto zacząć od zwalczanie przyczyn, a nie walka ze skutkami?
      • rotkaeppchen Re: Chciałbym być zdrowy. 09.05.11, 19:55
        W ramach walki z przyczyna obnizylabym TSH do wartosci odpowiedniej podczas suplementacji a wiec oscylujacej w granicach 1. Po co wydawac kupe kasy na cuda niewidy i kombinowac, kiedy wyraznie widac, ze problemem jest za malo hormonow tarczycy w organizmie.
    • jakras82 Re: Chciałbym być zdrowy. 11.05.11, 20:33
      witam

moze powinienes spotkac sie z doktorem Zdzislawem Kubatem. Wyciaga osoby z ciezkich chorob, jak np hashimoto czy toczen ukladowy poprzez diete i odpowiednia suplementacje.

z jakiego miasta jestes ?
    • faflaming Re: Chciałbym być zdrowy. 12.05.11, 12:10
      Ciężka sprawa. W sumie te sprawy wcale nie muszą być ze sobą powiązane, z drugiej strony obstawiałbym ze jednak są. Gdzie się udać? Standardowo wybrałbym endokrynologa, ale z doświadczenia wiem, ze czasem bardziej pomocny może okazać się internista. Zdarzyła mi sie kiedyś dziwna przypadłość, ktróej nikt nie potrafił zdiagnozować, albo raczej mówiąc bardziej dosadnie byłem leczony na choroby których nie miałem, pózniej dopiero, znajomy doradził mi internistę. mieszkam w stolicy wiec poszedłem na mazowiecka, do cm. powiem szczerze ze internista był dobrym wyborem, gdyż skierował mnie na badania specjalistyczne, a potem wszystko zaczeło sie powoli wyjasniać i isc w dobrym kierunku... powodzenia!
    • madzia8776 Re: Chciałbym być zdrowy. 12.05.11, 20:50
      W takich sprawach trudno cokolwiek diagnozować.Polecam zrobić dokładne badania. Miałam podobny problem. Bardzo fajną sprawą jest pierwiastkowa analiza włosa która pozwala zdiagnozować długotrwałe tendencje chorobowe organizmu.Robiłam to kilka lat temu i po wynikach i zastosowanej diecie oraz suplementacji czuję się rewelacyjnie.Możesz to znaleźć chociażby na stronie www.zdrowytryb.pl
      • snajper55 Re: Chciałbym być zdrowy. 12.05.11, 21:14
        madzia8776 napisała:

> W takich sprawach trudno cokolwiek diagnozować.Polecam zrobić dokładne badania.
        > Miałam podobny problem. Bardzo fajną sprawą jest pierwiastkowa analiza włosa k
        > tóra pozwala zdiagnozować długotrwałe tendencje chorobowe organizmu.

Pierwiastkowa analiza włosa absolutnie nic nie daje, gdyż nic nie wynika z proporcji pierwiastków we włosach. Gdyż ważne jest funkcjonowanie organizmu i różne związki chemiczne, a nie pierwiastki. Jakie pierwiastki we włosach powiedzą o cukrzycy? Nadżerce? Wrzodzie żołądka? Przepuklinie? Zawale? Wylewie?

S.
        • madzia8776 Re: Chciałbym być zdrowy. 12.05.11, 22:38
          :):)A związki chemiczne w organizmie to niby z czego się składają jak nie z pierwiastków:)Powiedz mi Snajperze jak może funkcjonować dobrze organizm kiedy zaburzona jest homeostaza pierwiastkowa organizmu?Analiza pierwiastkowa włosów nie wykryje choroby ale może wskazać pewne tendencje organizmu do choroby. Może też wykazać nasze błędy żywieniowe.
          • snajper55 Re: Chciałbym być zdrowy. 12.05.11, 23:15
            madzia8776 napisała:

> :):)A związki chemiczne w organizmie to niby z czego się składają jak nie z pie
            > rwiastków:)Powiedz mi Snajperze jak może funkcjonować dobrze organizm kiedy zab
            > urzona jest homeostaza pierwiastkowa organizmu?Analiza pierwiastkowa włosów nie
            > wykryje choroby ale może wskazać pewne tendencje organizmu do choroby. Może te
            > ż wykazać nasze błędy żywieniowe.

Analiza pierwiastkowa włosa wykrywa pierwiastki we włosach i wynik ten o niczym nie świadczy. Nie jest istotne zawartość konkretnych pierwiastków w organizmie, tylko związki chemiczne w jakich te pierwiastki się znajdują. A tego z włosów nie odczytasz. Bada się poziom erytrocytów we krwi, a nie ilość żelaza w organizmie. Bo nie jest ważna ilość żelaza, tylko miejsce jego występowania.

S.
            • madzia8776 Re: Chciałbym być zdrowy. 13.05.11, 11:45
              Już to pisałam ale widzę że się nie rozumiemy. Przecież związki chemiczne w organizmie składają się z pierwiastków.Zaburzona równowaga pierwiastkowa w organizmie może prowadzić do rozwoju różnych chorób. Jeśli wykryjesz proporcje między pierwiastkami możesz wskazać jaki masz metabolizm oraz wykryć tendencje chorobowe organizmu. Badania krwi pokazują jaki jest stan twojego organizmu na dziś natomiast pierwiastkowa analiza włosa ukazuje długotrwały stan organizmu. Polecam ten filmik www.zdrowytryb.pl/pl/node/13
    • tss123 Czym się Pan tak urządził? 14.05.11, 11:06
      Z chorób tarczycy się wychodzi na diecie optymalnej, nie tylko z chorób tarczycy. Że zaś koliduje farmacji to się jej nie zaleca. Smętne.
      • victoria.sz Re: Czym się Pan tak urządził? 14.05.11, 11:34
        tss123 napisała:

> Z chorób (...) się wychodzi na diecie optymalnej

ha,ha,ha,ha,ha...

Dlaczego proponujesz dietę uwłaczającą człowiekowi i degenerującą jego psychikę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka