Gość: Nandu IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.04, 10:38 Mam pytanie.Jakimi lekami jestescie leczeni?Kiedy nastapila poprawa?Ja biore juz 3m(Favistan) i nic sie nie dzieje,czuje sie zle nie spie,puchne i bola mnie bardzo oczy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: az Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 28.05.04, 13:13 Ile jeszcze wytrzymasz tego trucia i niszczenia organizmu? azar21@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 14:41 Leczenie nadczynności tarczcy jest długie i poprawy nalezy oczekiwac po tygodniach stosowania leku. W Twoim przypadku, pewnie masz chorobe gravesa i basedowa, po wyrównaniu funkcji tarczcy zaleca sie leczenie radiojodem i jeszcze jedna ważna rzecz: kontrola okulistyczna, czy nie ma czynnej fazy oftalmopatii gravesa i basedowa. pozdr P.S.Koniecznie zacznij uzywać zioła, to skończysz jak jeden pacjent 25 letni (w przełomie tarczcycowym) co teraz przebywa na oddziale gdzie pracuję. Ludzie zalecajacy chorym rezygnację z dotychczasowego leczenia i używanie tylko ziół powinni zdawac przynajmniej sprawę z konsekwencji swojego postępowania i barć za nich odpowiedzialność. zapraszam azar, może jak zobaczysz na własne oczy to sobie pewne rzeczy uświadomisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja czar Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 28.05.04, 14:51 Cześć, dzisiaj endokrynolog stwierdził, że mam chorobe G-B. Na podstawie TSH-bliskie zeru, usg oraz TS4.Guzków brak, nieco powiekszona tarczyca. Ale cos ostatnio wysiadaja mi oczka....Bardzo dużo pracuje przy kompie....Ale choroba tarczycy a choroba oczu-jaki to ma związek, czym sie charakteryzuje???? Zaniepokoiło mnie to, bo cos słabiej widzę....bola oczka... czekam na odp. Pozdrawiam Ala Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 14:59 Związek choroby G-B i oczami jest taki, że w wielkim uproszczeniu mozna powiedzieć, że dochodzi do zapalenia autoimmunologicznego mięsni gałek ocznych opowiedzialnych za ruchy gałek ocznych. Poza tym w pierwszym okresie przyjmowania leków tyreostatycznych moga nasilic sie objawy oczne choroby G-B. W najbliższej przyszłości proponuję zaplanowac wizytę u okulisty, który na podstawie badania i usg gałek ocznych może wypowiedzieć się do tego, czy jest aktywna postać oftalmopatii (wcale nie musi być). Jeśli jednak jest można rozważyć odpowiednie leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 14:53 Wszystkie leki przeciwko naczynności tarczycy są potwornie toksyczne i raczej nie zapewnią trwałej stabilizacji. Jedyna rada to strumektomia albo leczenie radiojodem - to ostatnie dość niekłopotliwe i dające znakomite wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 15:02 1. Strumectomia?? tylko w bardzo wybranych wypadkach. 2. Leczenie radiojodem jak napisałam, po wyrównaniu hormonów tarczcy tymi bardzo toksycznymi lekami, ale lepszych jeszcze nie wymyślono. 3. Leczenie radiojodem, owszem, ale w przypadkach choroby G_B z oftalmopatią musza byc spełnione pewne warunki, (radiojod może nasilić objawy oczne). Jak masz jeszcze jakies pytania, prosze bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortina Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: 217.173.195.* 28.05.04, 15:08 Skoro macie wiadomosci na tematy związane z tarczyca to czy moglibyście mi cos powiedziec o takich wynikach Tsh 0,7 uIU/ml FT3 5,65 pmol/l FT4 9,68 pmol/l Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 15:12 Na wyniku masz normy, nie znam czułosci zestawów z całej Polski. Wyglądają na prawidłowe, szczególnie tsh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortina Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: 217.173.195.* 28.05.04, 15:22 Dzięki aloalo2001 nie pokoiłam sie bo te dwa ostatnie wyniki nie mieszczą sie w normach na karteczce odebranej z laboratorium. jeden jest poniżej normy a druki powyżej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 16:46 To podaj nam normy. Jesli nie sa w normach to nie powinnas sie niepokoic tak bardzo ale mysle ze powinnas to skonsultowac z lekarzem. A dlaczego zrobiłas badania? coś cie niepokoiło czy lekarz skierował??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortina Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: 217.173.195.* 31.05.04, 10:25 Normy podane na wynikach dla FT3 9-20 pmol/l a ja mam 5,65 natomiast FT4 4-8,3 pmol/l a mnie wyszło 9,68 . A dlaczego zrobiłam badania poniewaz dawno temu jak jeszcze byłam dziwczynka w okresie dojrzewania to miłam podejrzana tarczyce, obecnie juz długo czas objawy były dziwne jakies dławienia , nerwowość , zmiennosc nastrojów, i pocenie rąk, ogólne tzw. "rozlatanie". Czy to sa jakies objawy , które moga świadczyc o tarczycy? J tego nie wiem ale zawsze lekarze jak na mnie patrzą (tzn na moją szyje ) to sie pytaja czy nie mam chorej tarczycy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 22:53 To moze wsakzywac na nadczynnosc...mysle ze powinnas sie skonsultowac z endokrynologiem. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.04, 19:44 U corki stwierdzono chorobe Basedowa.Od miesiecy sie leczy bez rezultatu.Jak mam jej pomoc?Wytrzeszcz oczu sie pogorszyl. Radiojodterapia nie wchodzi w gre.Operacja moze dopiero w 2004.Nie spi a do pracy trzeba,nieje a nie chudnie (przytyla chyba od lekow).Serce malo jej nie wyskoczy,tetno ok.150p/min,nogi puchna a tu lato idzie.Zal patrzec jak ona sie meczy choc sie nie uzala nad soba jest bardzo dzielna.Sama powiada ze od tego sie nie umiera.Mnie jako matce serce sie kraja.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś