Dodaj do ulubionych

Nadczynnosc tarczycy.

IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.04, 10:38
Mam pytanie.Jakimi lekami jestescie leczeni?Kiedy nastapila poprawa?Ja biore
juz 3m(Favistan) i nic sie nie dzieje,czuje sie zle nie spie,puchne i bola
mnie bardzo oczy.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: az Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 28.05.04, 13:13
      Ile jeszcze wytrzymasz tego trucia i niszczenia organizmu?
      azar21@gazeta.pl
      • aloalo2001 Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 14:41
        Leczenie nadczynności tarczcy jest długie i poprawy nalezy oczekiwac po
        tygodniach stosowania leku. W Twoim przypadku, pewnie masz chorobe gravesa i
        basedowa, po wyrównaniu funkcji tarczcy zaleca sie leczenie radiojodem i
        jeszcze jedna ważna rzecz: kontrola okulistyczna, czy nie ma czynnej fazy
        oftalmopatii gravesa i basedowa. pozdr

P.S.Koniecznie zacznij uzywać zioła, to skończysz jak jeden pacjent 25 letni (w
        przełomie tarczcycowym) co teraz przebywa na oddziale gdzie pracuję. Ludzie
        zalecajacy chorym rezygnację z dotychczasowego leczenia i używanie tylko ziół
        powinni zdawac przynajmniej sprawę z konsekwencji swojego postępowania i barć
        za nich odpowiedzialność. zapraszam azar, może jak zobaczysz na własne oczy to
        sobie pewne rzeczy uświadomisz!
        • Gość: Alicja czar Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 28.05.04, 14:51
          Cześć,
          dzisiaj endokrynolog stwierdził, że mam chorobe G-B.
          Na podstawie TSH-bliskie zeru, usg oraz TS4.Guzków brak, nieco powiekszona
          tarczyca.
          Ale cos ostatnio wysiadaja mi oczka....Bardzo dużo pracuje przy kompie....Ale
          choroba tarczycy a choroba oczu-jaki to ma związek, czym sie charakteryzuje????
          Zaniepokoiło mnie to, bo cos słabiej widzę....bola oczka...
          czekam na odp.
          Pozdrawiam
          Ala
          • aloalo2001 Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 14:59
            Związek choroby G-B i oczami jest taki, że w wielkim uproszczeniu mozna
            powiedzieć, że dochodzi do zapalenia autoimmunologicznego mięsni gałek ocznych
            opowiedzialnych za ruchy gałek ocznych. Poza tym
            w pierwszym okresie przyjmowania leków tyreostatycznych moga nasilic sie objawy
            oczne choroby G-B. W najbliższej przyszłości proponuję zaplanowac wizytę u
            okulisty, który na podstawie badania i usg gałek ocznych może wypowiedzieć się
            do tego, czy jest aktywna postać oftalmopatii (wcale nie musi być). Jeśli
            jednak jest można rozważyć odpowiednie leczenie.
    • jop Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 14:53
      Wszystkie leki przeciwko naczynności tarczycy są potwornie toksyczne i raczej
      nie zapewnią trwałej stabilizacji. Jedyna rada to strumektomia albo leczenie
      radiojodem - to ostatnie dość niekłopotliwe i dające znakomite wyniki.
      • aloalo2001 Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 15:02
        1. Strumectomia?? tylko w bardzo wybranych wypadkach.
        2. Leczenie radiojodem jak napisałam, po wyrównaniu hormonów tarczcy tymi
        bardzo toksycznymi lekami, ale lepszych jeszcze nie wymyślono.
        3. Leczenie radiojodem, owszem, ale w przypadkach choroby G_B z oftalmopatią
        musza byc spełnione pewne warunki, (radiojod może nasilić objawy oczne). Jak
        masz jeszcze jakies pytania, prosze bardzo.
    • Gość: Cortina Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: 217.173.195.* 28.05.04, 15:08
      Skoro macie wiadomosci na tematy związane z tarczyca to czy moglibyście mi cos
      powiedziec o takich wynikach
      Tsh 0,7 uIU/ml
      FT3 5,65 pmol/l
      FT4 9,68 pmol/l

• aloalo2001 Re: Nadczynnosc tarczycy. 28.05.04, 15:12
        Na wyniku masz normy, nie znam czułosci zestawów z całej Polski. Wyglądają na
        prawidłowe, szczególnie tsh.
    • Gość: Cortina Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: 217.173.195.* 28.05.04, 15:22
      Dzięki aloalo2001 nie pokoiłam sie bo te dwa ostatnie wyniki nie mieszczą sie w
      normach na karteczce odebranej z laboratorium. jeden jest poniżej normy a druki
      powyżej
      • Gość: Agnieszka Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 16:46
        To podaj nam normy. Jesli nie sa w normach to nie powinnas sie niepokoic tak
        bardzo ale mysle ze powinnas to skonsultowac z lekarzem. A dlaczego zrobiłas
        badania? coś cie niepokoiło czy lekarz skierował???
        • Gość: Cortina Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: 217.173.195.* 31.05.04, 10:25
          Normy podane na wynikach dla FT3 9-20 pmol/l a ja mam 5,65 natomiast FT4 4-8,3
          pmol/l a mnie wyszło 9,68 .
          A dlaczego zrobiłam badania poniewaz dawno temu jak jeszcze byłam dziwczynka w
          okresie dojrzewania to miłam podejrzana tarczyce, obecnie juz długo czas objawy
          były dziwne jakies dławienia , nerwowość , zmiennosc nastrojów, i pocenie rąk,
          ogólne tzw. "rozlatanie". Czy to sa jakies objawy , które moga świadczyc o
          tarczycy? J tego nie wiem ale zawsze lekarze jak na mnie patrzą (tzn na moją
          szyje ) to sie pytaja czy nie mam chorej tarczycy?
          Pozdrawiam
          • Gość: Agnieszka Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 22:53
            To moze wsakzywac na nadczynnosc...mysle ze powinnas sie skonsultowac z
            endokrynologiem. Powodzenia
    • Gość: Mama Re: Nadczynnosc tarczycy. IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.04, 19:44
      U corki stwierdzono chorobe Basedowa.Od miesiecy sie leczy bez rezultatu.Jak
      mam jej pomoc?Wytrzeszcz oczu sie pogorszyl. Radiojodterapia nie wchodzi w
      gre.Operacja moze dopiero w 2004.Nie spi a do pracy trzeba,nieje a nie chudnie
      (przytyla chyba od lekow).Serce malo jej nie wyskoczy,tetno ok.150p/min,nogi
      puchna a tu lato idzie.Zal patrzec jak ona sie meczy choc sie nie uzala nad
      soba jest bardzo dzielna.Sama powiada ze od tego sie nie umiera.Mnie jako matce
      serce sie kraja.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka