Dodaj do ulubionych

Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane

05.03.12, 21:49
Witam,
bardzo proszę kogoś o pomoc w następującej kwestii czy jest jakieś badanie, które można wykonać prywatnie (stosunkowo niedrogie), które pomaga stwierdzić SM. Ostatnio mam bardzo niepokojące objawy, a lekarz to bagatelizuje. Chciałam zrobić badania na własną rękę. Prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • d.o.s.i.a Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 06.03.12, 13:18
      A jakie to sa objawy?
      MS nie stwierdza sie tak prosto - potrzebne sa testy neurologiczne i badanie szybkosci przeplywu impulsow nerwowych, skany mozgu itp.
      • skalia1 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 07.03.12, 18:26
        Jakieś pół roku temu miałam bardzo silny przykurcz w szyi głowa do prawego ramienia i masakra nie mogłam się ubrać, ruszyć ból straszny dostałam jakieś leki rozluźniające i przeciwzapalne i przeszło. Teraz mam skurcze w stopach tak dziwnie wykrzywia mi palce, czasem nawet co kilkanaście minut. Bez diety schudłam w przeciągu pół roku 10 kg i nie wiem czy to może mieć związek, ale non stop zatyka mi uszy szczególnie prawe.
        • d.o.s.i.a Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 07.03.12, 18:30
          E tam. To zwykla nierownowaga elektrolitowa a nie stwardnienie rozsiane :-)
          Brakuje Ci magnezu, potasu, pewnie witamin z grupy B. Zacznij sie dobrze odzywiac, pobierz przez chwile witaminy, odstresuj sie, ogranicz kawe (bo wyplukuje magnez) i za kilka tygodni poczujesz sie lepiej.

Co do przykurczu szyi to moze miec wiele przyczyn - najczesciej jest zwiazane ze stresem i mimowolnym napieciem w obrebie barkow i ramion - pewnego dnia sie czlowiek budzi caly pokrecony i szyja ruszyc nie moze. Przechodzi. Ale warto zwrocic uwage na styl zycia.

Czy nie cierpisz na depresje, stany nerwowe?

Stwardnienie rozsiane objawialoby sie np. wrazeniem utraty sily w miesniach.
        • iwona402 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 07.03.12, 18:55
          Nie masz przypadkiem oprócz wymienionych objawów, problemów z żołądkiem, wzdęć i drętwienia kończyn ? Wygląda mi to na niedobór vit.B12, szczególnie ten przykurcz w szyi. Badanie poziomu tej witaminy to koszt 10-30zł.
          • skalia1 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 07.03.12, 21:50
            często mam uczucie jakby nieswoich nóg czy rąk,odnośnie zaburzeń żołądkowych to jak najbardziej a od wzdęć pewnie te zatkane uszy dzięki za podpowiedz z witaminą B12.
            • d.o.s.i.a Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 08.03.12, 11:52
              NIedobor witamin z grupy B daje objawy ze strony ukladu neurologicznego, bo to jest b. wazna witamina dla prawidlowego jego fukcjonowania. Ale pamietaj, ze jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, wiec jej nadmiar jest wydalany (choc moge sie mylic, bo cos mi sie wydaje, ze watroba magazynuje ktoras z witamin B). Takze wazne jest jej stale dostarczanie.

A uszy zatkane mozesz miec zwyczajnie od nadmiaru woskowiny - najlepiej wybierz sie do lekarza na przeplukanie, albo w domu wkraplaj codziennie po kilka kropel wody utlenionej.
              • iwona402 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 08.03.12, 18:22
                Vit B12 jest rozpuszczalna w wodzie, ale nie jest prawdą że konieczne jest jej stałe dostarczanie. Zdrowy człowiek posiada zapasy tej witaminy na 4-5 lat, dopiero po takim czasie gdy organizm ma problemy z wchłanianiem B12 występują niedobory i to bardzo stopniowo, prawie niezauważalnie. Jedną z najczęstszych przyczyn nieprzyswajania vit B12 jest choroba Addisona-Biermera, jest to schorzenie autoimmunologiczne. Przy większości chorób z autoagresji występuje wzmożona produkcja woszczyny w uszach- stąd uczucie zapchanego ucha.
                Radzę Ci wykonać różne badania w kierunku chorób autoimmunologicznych, czyli oznaczyć różne przeciwciała np. ATP-azie śluzówki żołądka, czynnikowi Castle'a (chor. Addisona-Biermera), anty-TPO ( chor. Hashimoto).
                • snajper55 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 08.03.12, 21:02
                  iwona402 napisała:

> Vit B12 jest rozpuszczalna w wodzie, ale nie jest prawdą że konieczne jest jej
                  > stałe dostarczanie. Zdrowy człowiek posiada zapasy tej witaminy na 4-5 lat, dop
                  > iero po takim czasie gdy organizm ma problemy z wchłanianiem B12 występują nied
                  > obory i to bardzo stopniowo, prawie niezauważalnie. Jedną z najczęstszych przyc
                  > zyn nieprzyswajania vit B12 jest choroba Addisona-Biermera

Jedną z przyczyn niedoboru witaminy B 12 może być dieta wegetariańska.

S.
                  • iwona402 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 09.03.12, 10:49
                    Niezupełnie wegetariańska, raczej wegańska. Wegetarianie jedzą przecież nabiał, niektórzy ryby, a więc posiadają źródło vit B12. Gorzej jest u wegan, którzy spożywają jedynie pokarmy roślinne. Zaburzenie wchłaniania vit B12 występuje u alkoholików i anorektyków, również u osób w podeszłym wieku. U osób młodych bardzo rzadko występuje ta przypadłość i dlatego lekarze bardzo długo nie mogą postawić diagnozy, mnie przez 30 lat leczono na zupełnie inne choroby (wycięcie migdałów, zespół jelita nadwrażliwego, leczenia anemii żelazem), dopiero podanie zastrzyków z vit B12 spowodowało ustąpienie większości objawów, czuję się 20lat młodsza.
                    Badanie poziomu B12 nie jest powszechnie dostępne w każdym laboratorium, jedynie w większych ośrodkach.
                    • d.o.s.i.a Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 09.03.12, 12:22
                      Czy istnieja moze powody, dla ktorych witamina B12 moze byc zle wchlaniana, albo magazynowana?
                • skalia1 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 12.03.12, 22:35
                  dziękuję za zainteresowanie.Iwono to o czym piszesz brzmi strasznie byłam chwilę nieobecna na forum ponieważ wykryto u mnie guza w piersi i zajęłam się tym problemem,mam nadzieję,że nie ma to związku.Masz może wykształcenie medyczne?Dziwi mnie fakt,że żadnemu z lekarzy nawet do głowy nie przyjdzie przeprowadzenie diagnostyki w kierunku chorób,o których piszesz.
                  • iwona402 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 18.03.12, 17:55
                    Podejrzewam, że w pewnym stopniu vit. B12 i nowotwory mają coś ze sobą wspólnego, może niezupełnie ta witamina, a jedynie choroby autoimmunologiczne, które zaburzają przyswajanie vit. B12. Nie wiem czy nowotworów sutka też to dotyczy, ale na pewno nowotworów przewodu pokarmowego. Przy chorobie Addisona -Biermera dużo częściej niż u innych ludzi pojawia się rak żołądka. Mój ojciec, który przekazał mnie i mojej siostrze choroby autoimmunologiczne umarł w wieku 57 lat na nowotwór mózgu (glejak), możliwe że to przypadek.
                    Masz rację, że posiadam niewielkie wykształcenie medyczne - jestem technikiem farmaceutycznym, więc mam pewną wiedzę w tej dziedzinie, dużo czytam fachowych publikacji z dziedziny endokrynologii, hematologii, gastroenterologii i innych.
                    Od pacjentów którzy odwiedzają mnie w celu wykupienia leków dowiaduję się jak trudno uzyskać właściwą diagnozę i leczenie. Sama jestem przykładem 30-letniego nieskutecznego leczenia.
                    • kasik.85 do iwona402 22.05.13, 16:24
                      czy mozna sie z Toba skontaktowac jakos meilowo ? chodzi mi glownie o problemy z niedoborem wit b 12 podejrzewam ze moglabys mi bardzo pomoc. pozdrawiam.
            • lelum3 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 23.05.13, 13:42
              skalia1 napisała:

> od wzdęć pewnie te zatkane uszy
              Ty tak poważnie?
    • marianne11 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 19.03.12, 09:31
      Rezonans magnetyczny głowy z kontrastem.
      • fionka21 Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 19.03.12, 14:31
        Obraz MRI w SM i neuroboreliozie/chlamydiozie cpn może być taki sam. Podobnie potencjały wzrokowe, prążki oligoklonalne...

Nie szukaj potwierdzenia SM tylko bakterii atypowych!
        • gold_paula Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 22.05.13, 20:10
          Trzeba by zrobić rezonans mózgu z kontrastem (przy SM występuje demielinizacja), EMG (elektromiografia która pokazuje przewodzenie impulsów nerwowych), robi się też punkcję.

Ale może najpierw przebadaj się w kierunku witaminy B, zbadaj sobie jej poziom we krwi.

A może to coś na tle nerwowym? Nie miałaś stresów jakichś?

Przy SM czasem dochodzą zmiany nastrojów, masz coś takiego?

• k.anaid Re: Jak rozpoznać stwardnienie rozsiane 23.05.13, 14:34
      Jeżeli rzeczywiście masz takie objawy o jakich piszesz, to może jednak warto porozmawiać bezpośrednio z dobrym neurologiem? Z jakiego jesteś województwa? Jeśli mazowieckie, to polecam tobie neurologię w CKR pod konstancinem, tam raczej na 100% zostaniesz właściwie zdiagnozowana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka