teererpo 03.10.12, 14:45 Czy badaniem PCR mozna sprawdzić, czy jest sie chorym/zakażonym gruźlicą? RTG nie pokazuje zmian w plucach, ale może jest ona gdzieś indziej).Czy badanie można zrobić z krwi? Dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scept89 Re: Badanie PCR na Mycobacterium 03.10.12, 18:06 teererpo napisała: > Czy badaniem PCR mozna sprawdzić, czy jest sie chorym/zakażonym gruźlicą? en.wikipedia.org/wiki/Tuberculosis_diagnosis#Nucleic_acid_amplification_tests_.28NAAT.29 >RTG nie pokazuje zmian w plucach, ale może jest ona gdzieś indziej). A co na to wskazuje? >Czy badanie możn a zrobić z krwi? Prawdopodobnie nie. Tzn wykonuje sie PCR z plynow wysiekowych oplucnej, otrzewnej, moczu i plynu mozgowo-rdzeniowego, ale pobieznie przeszukujac artykulow nie natrafilem na krew. Patrz np: www.iosrphr.org/papers/v2i1/N021083089.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
teererpo Re: Badanie PCR na Mycobacterium 04.10.12, 13:21 Zdiagnozowano u mnie guza szyi. Po usunięciu okazało się, że to węzeł chłonny. Badanie histopatologiczne wykluczyło zmiany nowotworowe, ale labolatorium zasugerowalo, że zminy w węźle mogły byc spowodowane gruźlicą albo grzybicą. Na dodatkowe badanie wyciętego węzła było już za późno. Znajomy (raczej mało znajomy) lekarz, widząc opis histpat. obstawiał, że najbardziej prawdopodobną przyczyną zmiany jest grużlica i poradził, żebym zrobiła badanie PCR. Nie wiem, jak się do tego zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: Badanie PCR na Mycobacterium 04.10.12, 15:05 Jesli bylo badanie hist-pat to w zakladzie w ktorym wykonywano badanie powinny byc bloczki parafinowe z fragmentami guza. Z kolei jesli zmiany w wezle byly wywolane zakazeniem Mycobacterium to DNA powinno byc wykrywalne: www.mc.vanderbilt.edu/root/vumc.php?test_id=390&doc=24499&site=vpls Musisz zorganizowac przeslanie fragmentu bloczka do labu wykonujacego PCR. Najlepiej takiego ktory mam mozliwosc wykonania dodatkowych badan np. w kierunku choroby kociego pazura, grzybic etc. Nie musisz wykonywac calej baterii testow od razu, zacznij od Mycobacterium i idz w kierunku bardziej egzotycznych chorob jesli testy wyjda negatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś