10.06.13, 11:47
Stwierdzono u mnie miesiąc temu astmę oskrzelową (na tle alergicznym) ale mam co do tego wątpliwości. Po paru infekcjach które miałam na początku roku został przewlekły kaszel, który jest mokry i męczy mnie praktycznie raz dziennie (przed południem) jak wykaszle zalegająca wydzielinę to mija. Byłam miesiąc temu u pulmonologa, miałam zrobiona bodypletyzmograficzne badanie ze spirometrią które wyszło bardzo dobrze FEV 1 105,2 % po podaniu czegoś (nie wiem czego) powtórzono badanie i wtedy FEV 1 111,7 % miłam tez robione zdjęcie RTG i też jest ok, morfologia i CRP w normie. Dostałam leki: cezera na alergię wieczorem (mówiłam lekarce że zdarza mi sie kichac rano i mam katar jak wstanę) dodatkowo mam Alvesco 160 jedna dawka rano i wieczorem, po miesiącu byłam na kontroli ale nie ma poprawy kaszel nadal jest i dostałam jeszcze Atimos 1 dawka rano, doraźnie w razie ataku mam Wentolin. Nie mam typowych objawów opisywanych w astmie, nie mam świstów, napadów po wysiłku, nigdy nie miałam zapalenia oskrzeli, zawsze mimo kaszlu osłuchowo było czysto. Byłam na wizycie u laryngologa bo infekcja na początku roku przeniosła się w zatoki, po antybiotyku było lepiej ale kaszel został, laryngolog stwierdził krzywa przegrodę nosową. Mimo brania leków nie ma poprwy, czy to na pewno astma?
Odpowiedz na ten temat »
Obserwuj wątek
    • saqigar Re: astma? 15.04.14, 13:44
      Ale czy taka diagnoza jakos negatywnie na ciebie wplywa? Leki wydaja sie byc wlasciwe. Alvesco jest przeciwzapalne, Cezera przeciwalergiczna. Chociaz w opisanym przypadku lekarz dalby mi raczej Alvesco 2x2, no i krople do nosa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka