Dodaj do ulubionych

aparat na ząbki

02.08.04, 09:56
Wybieram się w piątek do stomatologa i chcę założyć sobie aparat na ząbki
(taki na stałe). ale zanim pójde chciałabym sie czegość dowiedzieć na ten
temat. m-y innymi ile to kosztuje, jak długo się nosi i wogóle co możecie na
ten temat powiedzieć.
z góry dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
pozdrawiam
asia
Obserwuj wątek
    • Gość: arahnes Re: aparat na ząbki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 02:27
      witaj! jestem szcześliwą nosicielką aparatu. Założyłam go parę miesięcy temu. Na
      razie mam go jedynie po prawej stronie na górnej i dolnej 3,4,5 i 7. Ortodontka
      postanowiła zakładać mi go stopniowo ponieważ mam bardzo "ciasne" zęby. Dla
      powodzenia leczenia musiałam wyrwać 4 zęby żebym miała miejsce dla tych
      przesuniętych. Aparat nosze od paru misięcy i wyniki są już widoczne. Koszt
      aparatu, w moim przypadku, wynosi około 2000 (całkowity koszt aparatu na górę i
      dół), do tego dochodzi jeszcze koszt comiesięcznych wizyt na "dokręcanie"
      aparatu- 30 zł. Jeśli chodzi o noszenie aparatu trwa w zależności od wady ale
      myśle że rok na pewno. Musisz też wiedzieć że leczenie nie kończy się z momentem
      ściągnięcia srebrzystego cuda z twoich zabków, potem, dla podtrzymania efektu
      ortodontycznego, zakłada się przezroczysty apat od wewnątrz zębów. Jest to ponoć
      konieczne bo zeby mają tendencję do rozłażenia się więc leczenie nie miałoby
      sensu.Założenie aparatu jest bezbolesne, polega na przyklejeniu do każdego ząbka
      "zameczka" i przeciągnięcia przez nie drutu. Możesz odczuwać dyskonfort jedynie
      przy przewlekaniu drucika, jednak nie można tego nazwac bólem. Musisz równiez
      wiedzieć, że leczenie nie jest bezbolesne. Jeśli chodzi o mnie, cierpie do 3 dni
      po założeniu/dokrecaniu aparatu. Potem ból mija. Jest to ból który towarzyszy
      nie tylko przy przygryzaniu, jet on w zasadzie bezustanny w ciagu tych (moich) 3
      dni.Oczywiście najgorsze są posiłki-radze w tedy szamać wyłacznie miękie
      rzeczy.Do tego bólu mozna się jednak przyzwyczaić, powiem więcej:można za nim
      tęsknić. Kiedy mnie boli, wiem że zabki "pracują" czyli gnają żeby uczynić mnie
      piękną:].Aha, powiem ci że aparaty to bardzo niedoskonałe cacuszka, mówie o ich
      budowie.Miej swiadomość że będziesz miała metal w buźce, metalowe, ostre czesci
      które mogą kaleczyć ci dziąsła (mnie się tak działo przez jakiś czas). W tej
      sytuacji pomocna ci bedzie masa silikonowo-plastelinowa, którą wpycha się w tę
      część aparatu która cię obciera, ma ona na celu wygładzanie wystających cześci
      aparatu.Hihi, brzmi fatalnie ale w rzeczywistości nie spędza snu z powiek. Ja
      swoje pierwsze pudełeczko dostałam od ortodontki, potem dreptałam do
      ZAOPATRZENIA MEDYCZNEGO, kosztuje chyba coś około 6 zł. Od twojej pierwszej
      wizytu u ortodonty do założenia aparatu minie pewnie jakiś miesiąc. Mnie
      babeczka na pierwszej wizycie zrobiła odcisk szczeki:] i skierowała na
      prześwietlenie buziny (przeswietlenie jest oczywiście płatne).Wiesz,w tej
      robocie trzeba mieć zmysł strategiczy:], trzeba wiedzieć ile zębów wyrwać, które
      usunąć, jak rozplanować badane żeby było optymalnie.Tak więc udaj się lepiej do
      specjalisty w tej dziedzinie bo są ortodonci i Ortodonci. Ja ponoć jestem pod
      opieką bardzo dobrego fachowca, jeśli jesteś z gliwic albo okolic to moge dac ci
      namiar, jeśli chcesz to napisz. No i to by było chyba tyle.Mam nazieję że cie
      nie zniecheciłam, ja pomimo tego że straciłam 4 ząbki nie żałuje. Jesli masz
      jeszcze jakies pytania, napisz. Powodzenia
      • Gość: Ala Re: aparat na ząbki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.08.04, 03:14
        A ktore zeby ci usuneli czworki czy piatki? No bo chyba nie zostawila cie ta
        twoja ortodontka z jednym tylko trzonowcem?
      • asienka111 Re: aparat na ząbki 03.08.04, 09:28
        Cześć!
        Dzięki za wyczerpujaca odpowiedź. jestem z poznania więc chyba nie skorzystam z
        twojej propozycji.
        ale jeszcze raz wielkie dzięki.
        pozdrawiam
        asia
        • Gość: arahnes Re: aparat na ząbki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 19:20
          witam ponownie! wyrwali mi prawe 6 i lewe 4. Jeśli chodzi o adres,postanowiłam
          nie
          wywieszać danych szanownej pani ortodontki bo może sobie tego ni życzyć.
          arahnes@wp.pl -piszcie, a będzie wam dany. Pozdrawiam
      • Gość: mama Re: aparat na ząbki IP: *.zchbl.com.pl / *.3bk.com.pl 03.08.04, 11:14
        Mieszkam w pobliżu Gliwic, dlatego proszę daj namiar na tego ortodontę (dobrego
        fachowca), ponieważ mam zamiar wybrać się z moją córeczką. Mam nadzieję, że w
        przyszłości córuchna tez będzie mogła cieszyć się prościutkimi ząbkami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka