Gość: Lilla IP: *.crowley.pl 25.08.04, 17:08 Obilo mi sie kiedys o uszy, ze to moze byc objaw jakiejs choroby badz nadmiaru pewnych pierwiastkow. Czy ktos wie cos na ten temat? Dzieki, pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.ss.shawcable.net 25.08.04, 17:36 Medycyna konwencjonalna nie widzi takiej zaleznosci. Prawdopodobnie kiepski stop srebra. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? 25.08.04, 17:41 Srebro jest po prostu BRUDNE. Ja mam zawsze na sobie moj srebrny lancuszeka i myje go kiedy ja sie myje. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Srebrna zastawa 25.08.04, 17:43 Tak samo trzeba czyscic srebrna zastawe, ktorej przeciez nie nosi sie na ciele, bo inaczej sczernieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Srebrna zastawa IP: *.ss.shawcable.net 25.08.04, 17:52 OK, wobec takiej dyskusji. Czern na srebrze to w duzej mierze siarczek srebra - zwiazek powstajacy latwo wtedy gdy w otoczeniu srebra znajduje sie siarka lub zwiazki chemiczne siarki. Te czern latwo zmyc np woda amoniakalna, albo elektrochemicznie wkladajac wyrob do mocno cieplej wody z sola z folia aluminiowa na dnie. Ale niektore wyroby jubilerskie takie jak np bursztyn moga ulec w takim procesie zmatowieniu. Moze sie wiec zdarzyc, ze ktos mial ostatnio w diecie wiecej siarki, wiecej siarki wydzielal z potem i moglo dojsc do szybszego niz zwykle zczernienia. Ale siarka w diecie nie jest zla - to dobry i wazny mineral. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: Srebrna zastawa IP: *.west.biz.rr.com 29.09.04, 10:01 Artur napisał(a): > Ale siarka w diecie nie jest zla - to dobry i wazny mineral. NIESTETY BLAD bo SIARKA w DIECIE jest niestety bardzo ZLA! www.sma.org/smj1997/octsmj97/6text.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hippophae Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? 25.08.04, 17:46 srebro nie jest brudne tylko się utlenia i czernieje, czy się je nosi czy nie (np. srebrne sztućce) mniej lub bardziej, nie wiem od czego to zależy, ale to jest naturalne zjawisko i raczej nie ma związku ze stanem zdrowia. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.dip.t-dialin.net 25.08.04, 18:02 Malo tego ze srebro sie utlenia tak jak prawie kazdy pierwiastek poddany dzialaniu powietrza. Jednak oprocz tego srebro noszone jako bizuteria jest poddawane dzialaniu naszego potu, ktory w zaleznosci od diety, branych lekow ( nawet sr. antykoncepcyjne ) lub innych zmienia ( dla nas sa to zmiany nieoczuwalne ) swoj sklad chemiczny i stad moga byc rozne reakcje "kolorystyczne" na skorze. Inne reakcje skorne np swiad, bable lub wypryski powstal epodczas kontaktu z bizuteria srebrna ( i nie tylko ) moga swiadczyc o reakcji alergicznej na jakis metal ( bo jak wiadomo zloto i srebro jubilerskie to nie jest czysta postac tego kruszcu ) najczesciej nikiel lub chrom. Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? 28.08.04, 15:33 Gość portalu: Milka napisał(a): > Malo tego ze srebro sie utlenia tak jak prawie kazdy pierwiastek poddany > dzialaniu powietrza. Jednak oprocz tego srebro noszone jako bizuteria jest > poddawane dzialaniu naszego potu, ktory w zaleznosci od diety, branych lekow ( > nawet sr. antykoncepcyjne ) lub innych zmienia ( dla nas sa to zmiany > nieoczuwalne ) swoj sklad chemiczny i stad moga byc rozne > reakcje "kolorystyczne" na skorze. Mysle, ze pytajacej wlasnie o to chodzi. O czarny slad na skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synergy Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.west.biz.rr.com 29.09.04, 09:56 Milka napisał(a): > Malo tego ze srebro sie utlenia tak jak prawie kazdy pierwiastek poddany > dzialaniu powietrza. A mozg ci sie nie utlenia? wez jajko i wsadz do niego srebrna lyzeczke i zrozumiesz ze to jest bardzo szybka reakcja srebra z siarka. "Artur 25.08.2004 17:52 odpowiedz na list OK, wobec takiej dyskusji. Czern na srebrze to w duzej mierze siarczek srebra - zwiazek powstajacy latwo wtedy gdy w otoczeniu srebra znajduje sie siarka lub zwiazki chemiczne siarki. Te czern latwo zmyc np woda amoniakalna, albo elektrochemicznie wkladajac wyrob do mocno cieplej wody z sola z folia aluminiowa na dnie. Ale niektore wyroby jubilerskie takie jak np bursztyn moga ulec w takim procesie zmatowieniu. Moze sie wiec zdarzyc, ze ktos mial ostatnio w diecie wiecej siarki, wiecej siarki wydzielal z potem i moglo dojsc do szybszego niz zwykle zczernienia. Ale siarka w diecie nie jest zla - to dobry i wazny mineral." NIESTETY BLAD bo SIARKA w DIECIE jest bardzo ZLA! szkoda czasu na dalsze czytanie ... > Jednak oprocz tego srebro noszone jako bizuteria jest > poddawane dzialaniu naszego potu, ktory w zaleznosci od diety, branych lekow > (nawet sr. antykoncepcyjne ) lub innych zmienia ( dla nas sa to zmiany > nieoczuwalne ) swoj sklad chemiczny i stad moga byc rozne > reakcje "kolorystyczne" na skorze. Inne reakcje skorne np swiad, bable lub > wypryski powstal epodczas kontaktu z bizuteria srebrna ( i nie tylko ) moga > swiadczyc o reakcji alergicznej na jakis metal ( bo jak wiadomo zloto i > srebro jubilerskie to nie jest czysta postac tego kruszcu ) najczesciej > nikiel lub chrom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebella Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.icpnet.pl 25.08.04, 18:04 Gość portalu: Lilla napisał(a): > Obilo mi sie kiedys o uszy Mi też się kiedyś obiło o uszy... Ale racjonalne to to nie jest, więc nie ma się czym martwić. Taki zabobon jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilla Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.crowley.pl 25.08.04, 20:09 Zdaje sobie sprawe, ze brzmi to jak zabobon. Moze faktycznie cos w diecie. Zdziwilo mnie tylko to, ze nosze ten pierscionek bardzo dlugo - zawsze pieknie blyszczy, a dzis rano zauwazylam, ze w pewnych miejscach po prostu zrobil sie czarny... No i badz tu czlowieku madry! Ale dzieki wszystkim za odp. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.04, 01:14 A moze mylas rece jakims dziwnym mydlem ( np siarkowym ) ????!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? 28.08.04, 15:36 Gość portalu: Lilla napisał(a): > dzis rano zauwazylam, ze w pewnych miejscach po prostu zrobil sie czarn > y... No i badz tu czlowieku madry! Twoj pot z jakegos powodu zmienil sklad chemiczny. Nie ma to nic wspolnego z zabobonami. To chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa Masz diabla za skóra- stad ta siarka 29.09.04, 11:10 I wszystko jasne- ale naprawde nie na wszystkich czernieje tak samo. Ja po jednym zalozeniu srebrnego pierscionka musze go czyscic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 15:30 Srebrne pierścionki, czy jak kto woli -obrączki noszę stale od wielu lat. Zdejmowałam je czasami gdy byłam w ciąży i zdecydowanie puchły mi palce. Czarne zrobiły się chyba ze trzy razy, skóra wokół też robiła się szaro-czarna. Po jednym, dwóch dniach schodziło.Raczej nie wiążę tego ze zdrowiem. Być może faktycznie z dietą... Ale na pewno nie z brudzeniem się srebra, czy tam z utlenianiem, bo oprócz tych kilku dni przez cały czas są normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.msk.net.pl / 213.17.190.* 28.09.04, 18:00 Nosze srebna obraczke wczesniej nigdy nie czarniala a teraz nagle tak. moze dlatego ze biora lekarstwa? nie wiem... czy to nie minie Odpowiedz Link Zgłoś