Dodaj do ulubionych

czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby?

IP: *.crowley.pl 25.08.04, 17:08
Obilo mi sie kiedys o uszy, ze to moze byc objaw jakiejs choroby badz nadmiaru pewnych pierwiastkow. Czy ktos wie cos na ten temat? Dzieki, pa
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.ss.shawcable.net 25.08.04, 17:36
      Medycyna konwencjonalna nie widzi takiej zaleznosci. Prawdopodobnie kiepski stop srebra.
      • pia.ed Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? 25.08.04, 17:41
        Srebro jest po prostu BRUDNE. Ja mam zawsze na sobie moj srebrny lancuszeka i
        myje go kiedy ja sie myje.
        • pia.ed Srebrna zastawa 25.08.04, 17:43
          Tak samo trzeba czyscic srebrna zastawe, ktorej przeciez nie nosi sie na
          ciele, bo inaczej sczernieje.
          • Gość: Artur Re: Srebrna zastawa IP: *.ss.shawcable.net 25.08.04, 17:52
            OK, wobec takiej dyskusji. Czern na srebrze to w duzej mierze siarczek srebra - zwiazek powstajacy latwo wtedy gdy w otoczeniu srebra znajduje sie siarka lub zwiazki chemiczne siarki. Te czern latwo zmyc np woda amoniakalna, albo elektrochemicznie wkladajac wyrob do mocno cieplej wody z sola z folia aluminiowa na dnie. Ale niektore wyroby jubilerskie takie jak np bursztyn moga ulec w takim procesie zmatowieniu.
            Moze sie wiec zdarzyc, ze ktos mial ostatnio w diecie wiecej siarki, wiecej siarki wydzielal z potem i moglo dojsc do szybszego niz zwykle zczernienia.
            Ale siarka w diecie nie jest zla - to dobry i wazny mineral.
            • Gość: synergy Re: Srebrna zastawa IP: *.west.biz.rr.com 29.09.04, 10:01
              Artur napisał(a):

> Ale siarka w diecie nie jest zla - to dobry i wazny mineral.

NIESTETY BLAD bo SIARKA w DIECIE jest niestety bardzo ZLA!

www.sma.org/smj1997/octsmj97/6text.htm

• hippophae Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? 25.08.04, 17:46
          srebro nie jest brudne tylko się utlenia i czernieje, czy się je nosi czy nie
          (np. srebrne sztućce) mniej lub bardziej, nie wiem od czego to zależy, ale to
          jest naturalne zjawisko i raczej nie ma związku ze stanem zdrowia.
          H.
          • Gość: Milka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.dip.t-dialin.net 25.08.04, 18:02
            Malo tego ze srebro sie utlenia tak jak prawie kazdy pierwiastek poddany
            dzialaniu powietrza. Jednak oprocz tego srebro noszone jako bizuteria jest
            poddawane dzialaniu naszego potu, ktory w zaleznosci od diety, branych lekow (
            nawet sr. antykoncepcyjne ) lub innych zmienia ( dla nas sa to zmiany
            nieoczuwalne ) swoj sklad chemiczny i stad moga byc rozne
            reakcje "kolorystyczne" na skorze. Inne reakcje skorne np swiad, bable lub
            wypryski powstal epodczas kontaktu z bizuteria srebrna ( i nie tylko ) moga
            swiadczyc o reakcji alergicznej na jakis metal ( bo jak wiadomo zloto i srebro
            jubilerskie to nie jest czysta postac tego kruszcu ) najczesciej nikiel lub
            chrom.
            • narysuj.mi.baranka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? 28.08.04, 15:33
              Gość portalu: Milka napisał(a):

> Malo tego ze srebro sie utlenia tak jak prawie kazdy pierwiastek poddany
              > dzialaniu powietrza. Jednak oprocz tego srebro noszone jako bizuteria jest
              > poddawane dzialaniu naszego potu, ktory w zaleznosci od diety, branych lekow
              (
              > nawet sr. antykoncepcyjne ) lub innych zmienia ( dla nas sa to zmiany
              > nieoczuwalne ) swoj sklad chemiczny i stad moga byc rozne
              > reakcje "kolorystyczne" na skorze.

Mysle, ze pytajacej wlasnie o to chodzi. O czarny slad na skorze.
            • Gość: synergy Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.west.biz.rr.com 29.09.04, 09:56
              Milka napisał(a):

> Malo tego ze srebro sie utlenia tak jak prawie kazdy pierwiastek poddany
              > dzialaniu powietrza.

A mozg ci sie nie utlenia?
              wez jajko i wsadz do niego srebrna lyzeczke i zrozumiesz ze to jest
              bardzo szybka reakcja srebra z siarka.

"Artur 25.08.2004 17:52 odpowiedz na list

OK, wobec takiej dyskusji. Czern na srebrze to w duzej mierze siarczek srebra -
              zwiazek powstajacy latwo wtedy gdy w otoczeniu srebra znajduje sie siarka lub
              zwiazki chemiczne siarki.

Te czern latwo zmyc np woda amoniakalna, albo elektrochemicznie wkladajac wyrob
              do mocno cieplej wody z sola z folia aluminiowa na dnie.
              Ale niektore wyroby jubilerskie takie jak np bursztyn moga ulec w takim
              procesie zmatowieniu.

Moze sie wiec zdarzyc, ze ktos mial ostatnio w diecie wiecej siarki, wiecej
              siarki wydzielal z potem i moglo dojsc do szybszego niz zwykle zczernienia.

Ale siarka w diecie nie jest zla - to dobry i wazny mineral."

NIESTETY BLAD bo SIARKA w DIECIE jest bardzo ZLA!

szkoda czasu na dalsze czytanie ...

> Jednak oprocz tego srebro noszone jako bizuteria jest
              > poddawane dzialaniu naszego potu, ktory w zaleznosci od diety, branych lekow
              > (nawet sr. antykoncepcyjne ) lub innych zmienia ( dla nas sa to zmiany
              > nieoczuwalne ) swoj sklad chemiczny i stad moga byc rozne
              > reakcje "kolorystyczne" na skorze. Inne reakcje skorne np swiad, bable lub
              > wypryski powstal epodczas kontaktu z bizuteria srebrna ( i nie tylko ) moga
              > swiadczyc o reakcji alergicznej na jakis metal ( bo jak wiadomo zloto i
              > srebro jubilerskie to nie jest czysta postac tego kruszcu ) najczesciej
              > nikiel lub chrom.
    • Gość: rebella Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.icpnet.pl 25.08.04, 18:04
      Gość portalu: Lilla napisał(a):
      > Obilo mi sie kiedys o uszy

Mi też się kiedyś obiło o uszy... Ale racjonalne to to nie jest, więc nie ma
      się czym martwić. Taki zabobon jakiś.
      • Gość: Lilla Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.crowley.pl 25.08.04, 20:09
        Zdaje sobie sprawe, ze brzmi to jak zabobon. Moze faktycznie cos w diecie. Zdziwilo mnie tylko to, ze nosze ten pierscionek bardzo dlugo - zawsze pieknie blyszczy, a dzis rano zauwazylam, ze w pewnych miejscach po prostu zrobil sie czarny... No i badz tu czlowieku madry! Ale dzieki wszystkim za odp. Pa
        • Gość: Milka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.04, 01:14
          A moze mylas rece jakims dziwnym mydlem ( np siarkowym ) ????!!!!
        • narysuj.mi.baranka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? 28.08.04, 15:36
          Gość portalu: Lilla napisał(a):
          > dzis rano zauwazylam, ze w pewnych miejscach po prostu zrobil sie czarn
          > y... No i badz tu czlowieku madry!

Twoj pot z jakegos powodu zmienil sklad chemiczny. Nie ma to nic wspolnego z
          zabobonami. To chemia.
          • kraxa Masz diabla za skóra- stad ta siarka 29.09.04, 11:10
            I wszystko jasne- ale naprawde nie na wszystkich czernieje tak samo. Ja po
            jednym zalozeniu srebrnego pierscionka musze go czyscic
    • Gość: anka Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 15:30
      Srebrne pierścionki, czy jak kto woli -obrączki noszę stale od wielu lat.
      Zdejmowałam je czasami gdy byłam w ciąży i zdecydowanie puchły mi palce. Czarne
      zrobiły się chyba ze trzy razy, skóra wokół też robiła się szaro-czarna. Po
      jednym, dwóch dniach schodziło.Raczej nie wiążę tego ze zdrowiem. Być może
      faktycznie z dietą... Ale na pewno nie z brudzeniem się srebra, czy tam z
      utlenianiem, bo oprócz tych kilku dni przez cały czas są normalne.
      • Gość: Mala Re: czerniejace srebro - objaw jakiejs choroby? IP: *.msk.net.pl / 213.17.190.* 28.09.04, 18:00
        Nosze srebna obraczke wczesniej nigdy nie czarniala a teraz nagle tak. moze
        dlatego ze biora lekarstwa? nie wiem... czy to nie minie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka