Dodaj do ulubionych

NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

IP: 195.94.200.* 16.09.04, 10:08
Chodzę ciągle śpiąca, mam niskie ciśnienie. Kiedyś mialąm robione badania na
tarczycę, ale endokrynolog spławił mnie mówiąc, że są ok. Musialabym je
powtórzyć. Teraz jest okropnie codziennie mam klopoty ze wstawaniem,
przybieram na wadze, przy uszach pod rzuchwą powiększone węzły chlonne(chyba
chlonne. Zalamana jestem mogę spać 12 godzin i tak jak wstanę dzialąm na
spowolnionych obrotach tak jest już ok 3 lata. Czasami jest odwrotnie i
jestem nadpobudliwa chudnę. Ale w większości to ociężałą. Co mi jest? Czy to
są objawy niedoczynności tarczycy, czy zancie dobrego endokrynologa?
Pomóżcie, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY 16.09.04, 11:09
      Wszystko zalezy jak dlugo tak sie czujesz. To ze jestes spiaca moze byc
      spowodowane niskim cisnieniem. Problemy ze wstawaniem moga byc spowodowane
      bezdechem (np. gdy sie chrapie - tego typu problemy sa dosc czeste). A tycie
      moze byc spowodowane zmiana trybu zycia badz po prostu wolniejsza przemiana
      materii ale to niekoniecznie musi byc od razu choroba.

Pomierz temperature podstawowa - czyli zaaraz jak sie obudzisz. Jesli bedzie ona
      przez dluzszy okres czasy nizsza niz 36 stopni to idz do lekarza. Mnie tez
      lekarze splawiali jak mowilam ze zle sie czuje. Stala odpowiedzia na moje objawy
      bylo ze jestem przemeczona i powinnam wziac urlop.
      Ale jak poszlam do lekarza i powiedzialam ze moja temperatura podstawowa ciala
      jest od ponad miesiaca (bo tyle mniej wiecej mierzylam) nizsza niz 36 stopni a
      czasami nizsza niz 35 (zwykle piersza czesc cyklu) - to sie zainteresowal.

A tak w ogole to warto powtorzyc poziom tsh. Mnie w przeciagu roku skoczyl 2
      razy ....

Takie zmiany chudniecie - tycie jesli zalozyc ze sa zwiazne z tarczyca - moglyby
      sugerowac przechodzenie z nadczynnosci w niedoczynnosc - a to jest
      charakterystyczne dla choroby Hashimoto. Przy Hashimoto nalezy unikac jodu (moze
      zle wplywac). Niestety jod lekarze podaja czesto w leczeniu zwyklej
      niedoczynnosci. Dlatego jesli lekarz przepisze Ci np. Jodid to lepiej najpierw
      wykluczyc Hashimoto (czyli zrobic badanie na przeciwiciala tarczycowe).
    • Gość: hydrogen Re: NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY IP: *.gfk.pl 16.09.04, 11:20
      Zrób sobie analizę pierwiastkową włosów i skonsultuj jej wynik ze znającym się
      na rzeczy lekarzem. U mnie to badanie wykazało nieprawidowe funkcjonowanie
      tarczycy mimo tego, że TSH było w normie. Pozdro
    • Gość: Beata Re: NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY IP: 195.94.200.* 16.09.04, 11:33
      Niezdawaląm sobie z tego sprawy, ale ja zawsze mam niższą temp. ciała poniżej
      36 stopni, o rany!
      • Gość: janka Re: NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY IP: *.pie.edu.pl 17.09.04, 09:30
        pytanie do to-ja-007 Witaj ! jak to jest z tym jodem. Kiedy wyszly
        przeciwciała w wysokim mianie (norma x 5) poszłam do lekarza endokrynologa na
        Marszałkowkiej w Spółdzielni Izis. Lekarz endokrynolog z tytułem dr. nauk
        medycznych obejrzał wyniki powiedział Hashimoto i zlecił mi Jodid 200 i wizytę
        za 2 miesiące. To jak to jest z tym jodem ? Trzeba go brac czy nie wolno, przy
        podwyższonych 5 krotnie przeciwciałach ? Pan dr.zlecając Jodid200 powiedział,że
        spróbuje wyleczyć Hashimoto. Pozdrawiam
    • Gość: Beata Do to-ja007 IP: 195.94.200.* 17.09.04, 10:02
      Czy mogłabyś podać namiary na dobrego endokrynologa, który Cię leczy? U mnie
      takie tycie i chudnięcie trwa dobre kilka lat ok. 6-7. Tylko, że ja myślałąm,
      że mam zaburzenia hormonale związane z jajnikami, zbyt długie i nieregularne
      cykle. Brałąm tabletki anty. Objawy też były, ale zato cykle reguralne,
      pozdrawiam Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka