Dodaj do ulubionych

siemie lniane

IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.11.04, 14:04
kiedys duzo sie naczytałam o jego dobrych własciwosciach.Ponoć super wpływa
na włosy na przemianę materii i wypełnia żołądek,więc tak sobię piję te
ziarenka od tygodnia,ale nie mam pojęcia jakie jest dawkowanie i czy
przypadkiem sobie nie zaszkodzę nadmiarem.Moze ktoś cos więcej wie na ten
temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: siemie lniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 14:34
      Ja pije siemie lniane od dłuższego czasu, wystarcza mi pół szklanki dziennie.
      Świetna ochrona dla przełyku, nie musze łykać tabletek osłaniających żołądek.
      Nie wywołuje u mnie jakichś niepożądanych skutków.
      Pozdrawiam.
      • Gość: soczewica Re: siemie lniane IP: *.chello.pl 29.11.04, 17:40
        polecam siemię lniane prażone, zdrowe, pyszne , dodaje urody!
        • Gość: sie-ma Re: siemie lniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 17:48
          Asia i Soczewica zaproponowały dwa rózne zastosowania siemienia - zależy co się
          chce osiągnąć.
      • Gość: nata Re: siemie lniane IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 29.11.04, 17:42
        Asiu, pijesz sam wywar czy razem z nasionkami jesli tak to ile ich wsypujesz?
        dziękuje za odpowiedź
        • Gość: sie-ma Re: siemie lniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 17:59
          Dla wrażliwego przełyku i żołądka s. można zmielić w młynku do kawy , nast.
          zaparzyć. Propozycja Asi jest standartowa, siemie prażone można polecać na
          jelita.
        • Gość: Asia Re: siemie lniane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 15:51
          Hej! Ja pije sam wywar (ze względu na ochrone żołądka - jestem w trakcie
          chemioterapii), bez ziarenek.
    • Gość: Xara Re: siemie lniane IP: *.res.pl / 82.160.26.* 29.11.04, 18:11
      W aptekach jest dostępne siemie lniane mielone, odtłuszczone, calkiem przyjemne
      w piciu. Ja wsypuję do szklanki 1 łyżeczkę, zalewam wrzątkiem do wys. 3/4
      szklanki, a jak wystygnie dodaję 1 łyżeczkę miodu. Rzeczywiście osłania
      zołądek; innych działań dobroczynnych nie zaobserwowałam.
      • Gość: nata Re: siemie lniane IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 30.11.04, 13:50
        ja raczej piję ze względu na włosy cerę, trochę wypełniają żołądek ale...od 2
        dni mam mocną biegunkę podejrzewam ze od tego.ja zalewałam 2 łyżki ziarenek
        (chyba są prażone)i takie "śluzowate":) zjadałam.
        • Gość: aga Re: siemie lniane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 16:03
          owszem siemie lniane jest zdrowe na żoładek ale tylko takie zaparzone.Ziarenek
          nie powinno się jesc!!!Czyli lepiej mieloneko nie kupować!!Słyszalam (od
          zielarza)ze rodrobnione ziarenka(zmielone) uwalniają jakies
          skladniki "białaczkotworcze" Wiec nalezy odcedzic zaparzone siemię a ziarenka
          wyrzucic
          Pozdrawiam
    • artur737 Re: siemie lniane 01.12.04, 16:23
      Informacje na temat siemienia lnianego sa mieszane.
      Z jednej strony wydaje sie, ze zawartosc kwasow tluszczowych typu omega-3 w nasionach lnu jest korzystna. W diecie wspolczestnego czlowieka tych kwasow coraz mniej (praktycznie tylko ryby i odrobina w produktach z soi np majonezie na oleju sojowym). Niewatpliwie poprawia wyglad i funkcjonowanie skory, blon sluzowych i wlosow.
      Z drugiej strony pojawiaja sie obserwacje, ze spozycie tychze powoduje wzrost ryzyka roznych rakow (rak piersi, prostaty i byc moze takze inne formy).
      Nie ma pelnego zrozumienia dlaczego tak moze sie dziac. Moze jest to obserwacja tylko przypadkowa i kiedys nauka ja odrzuci; ale moze nie.
      Ostrozny nie bedzie konsumowal siemienia lnianego bez przerwy i w duzych ilosciach. Lepszym i bezpieczniejszym zrodlem sa jednak ryby (choc tu znowu rtec!).
      Ponadto siemie lniane moze zawierac kadm, ktory lubi magazywac sie skorupce nasionka lnu. Nie kazde siemie lniane zawiera kadm, wiele zalezy w jakiej glebie wyroslo.
      Mala ilosc kadmu nie jest szkodliwa dla ludzi, ale kadm sie akumuluje w ciagu zycia az do momentu kiedy doprowadza do uszkodzenia narzadow w tym watroby. Kadmu nie da sie z organizmu usunac a jego zrodlem moze tez byc takze watroba starszych zwierzat takich jak np krowy. Bo zwierzeta tez akumuluja w watrobie kadm i tym go tam wiecej im starsze zwierze.
      W przypadku siemienia lnianego wiec tez obowiazuje umiar i byc moze olej lniany jest bezpieczniejszy niz same nasionka. Tez trzeba uwazac by produkt byl swiezy . Utlenione kwasy tluszczowe omega3 sa szkodliwe. Wiec zmielone ziarnka siemienia powinny byc przechowywane w zamrazarce przez ograniczona liczbe miesiecy. Tak samo otwarty olej lniany powienien byc przechowywany w temperaturach minusowych by zwolnic proces szkodliwego utleniania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka