Dodaj do ulubionych

krew w kale - do jakiego lekarza?

IP: 84.10.111.* 08.12.04, 22:00
Zauważyłam ostatnio coś jakby krew w kale (zdarzyło sięto 3-4 razy).
Wcześniej miewałam skurcze w okolicach odbytu (nieczęsto, ale nasilają się),
do tego od wielu lat wzdęcia (od jakichś 10 - mam 27), uczucie przelewania
się w jelitach (głośne procesy chemiczne - czy to po jedzeniu, czy z głodu).
Wiem, że powinnam pójść do lekarza, pytanie tylko: do jakiego? Pójdę
prywatnie, bo nie mam zdrowia do kolejek, dlatego to dla mnie ważne, by nie
płacić za niepotrzebne wizyty. Na forum znalazłam sprzeczne informacje. A
więc: gastrolog, proktolog czy chirurg? Jeśli ten ostatni, to jaki konkretnie?

Z góry dziękuję za radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Helka Re: krew w kale - do jakiego lekarza? IP: *.bk-s.tudelft.nl 08.12.04, 22:30
      Na twoim miejscu zaczelabym od gastrologa. Moga byc to efekty dlugotrwalych
      zaparc, hemoroidy, badz infekcja. Gastrolog ustali przyczyny i prawidlowe
      leczenie. W wyjatkowym wypadku moze skierowac Cie do chirurga. Pozdrowienia!
      • Gość: mn Re: krew w kale - do jakiego lekarza? IP: 84.10.111.* 08.12.04, 23:31
        Bardzo dziękuję za odpowiedź!
        • kraxa Proktolog 09.12.04, 12:49
          Jesli w miejscu zamieszkania masz dostep do tego specjalisty to od razu udaj
          sie do niego. Krwawienie z odbytu czesto zdarza sie po podrózy- zmiana powoduje
          zaparcie, a dodatkowe unieruchomienie przez kilka- kilkanascie godzin np. w
          samolocie czy autokarze powoduje, ze "odwodniony", twardy kal mechanicznie
          uszkadza scianki jelita grubego. Jesli takaokolicznosc miala miejsce,
          krwawienie bylo niewielkie to mozna z wiztya poczekac. Wazny jest tez kolor
          krwi, która sie pojawia- jasna informuje o tym, ze krwawi którys z koncowych
          odcinków odbytu i to w najgorszym przypadku wrózy hemoroidy. Znacznie bardziej
          niebezpieczna jest brunatna, utleniona krew- pochodzi ona z gBebi przewodu
          pokarmowego i z reguly oznacza duzo powazniejsze problemy
          • Gość: mn Re: Proktolog IP: 84.10.111.* 09.12.04, 18:11
            Nie - nie byłam w dłuższej podróży. Rzeczywiście mam problemy z wypróżnianiem -
            raz na dzień lub dwa, na ogół dość twarde stolce (niestety, nie odżywiam się
            regularnie), więc brzmi bardzo prawdopodobnie, że mogą uszkadzać ścianki
            jelita. Zresztą ta krew jest we wprost śladowych ilościach i jest koloru raczej
            jasnego. Na początku nie przejmowałam się - myślałam, że to może po zjedzeniu
            buraczków :-) Ponieważ jednak problem się powtórzył, raczej odwiedzę lekarza.
            Wygląda to na hemoroidy, zwłaszcza że miewam taki ucisk czy kolki w jelitach,
            które sprawiają, że nie mogę usiedzieć...

Bardzo dziękuję za fachową odpowiedź.
            Pozdrawiam
            • Gość: mn ratunku!!! IP: 84.10.111.* 10.12.04, 17:05
              To już nie są śladowe ilości... Dziś było normalne krwawienie... Raczej jasna
              krew, ale czy ja wiem...?
              Jestem przerażona... A w dodatku wyjeżdżam na weekend i nie ma mowy o lekarzu
              aż do przyszłego tygodnia...
              • bena7856 Re: ratunku!!! 10.12.04, 23:08
                W tej sytuacji nie zrelaksujesz się. Ja zrezygnowałabym z wyjazdu.
                • Gość: ;((( Re: ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 23:25
                  mam podobny problem.. tylko ze mam 24 lata, a krew zauwazylam pierwszy raz gdy
                  mialam bodajze 18 lat.. czasem jest krew, czasem nie ma. mam zaparcia, kał jest
                  zazwyczaj twardy i ciemny. od czasu do czasu znajduje produkty, dzieki ktorym
                  moja przemiana materii zyskuje ale sie od nich uzalezniam (np. chleb z ziarnami)
                  Nie mogę przełamac wstydu i isc do lekarza. Wiem, ze sobie szkodze. Czy ktos
                  moglby napisac jak wygląda badanie? mieszkam w duzym miescie wiec lekarza
                  pewnie znajde- kolezance ktora zalozyla ten watek doradziliscie gastrologa, a
                  mi jakiego lekarza radzicie? czas najwyzszy bym przelamala wstyd..
                  • Gość: idia Re: ratunku!!! IP: *.versanet.de 10.12.04, 23:45
                    Mialam kiedys podobne problemy. Przyczyna ich byl dlugotrwaly STRES. To bylo
                    przed 6 laty. Wówczas zglosilam sie do lekarza domowego, a ten skierowal mnie
                    na badania do szpitala. Okazalo sie, ze mam tzw. Collitis Ulcerosa. To
                    zapalenie blony sluzowej jelita grubego - nic groznego, ale bardzo
                    niekomfortowe. Wszystko to rozwija sie w polaczeniu z tzw wrazliwym jelitem.
                    Tzn. na przemian biegunki w sytuacjach stresowych (np wyjazd, egzamin)oraz
                    zaparcia. Mialam duzo ciemnej krwi w kale. Dzis te objawy juz minely - ale
                    leczylam sie dosyc dlugo stosownymi lekami doustnymi. Zapewne konieczne bedzie
                    przeprowadzenie kolonoskopii, by wykryc przyczyne krwawien u ciebie. To sie
                    robi pod znieczuleniem lub narkoza! Nic sie nie bój i koniecznie zglos sie do
                    lekarza- u mojej mamy wykryto po takich objawach raka w poczatkowym stadium!
                    Nie zwlekalabym na twoim miejscu! Pozdrawiam
                    • Gość: przerażona Re: ratunku!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 11:01
                      Mi się to przytrafiło dzisiaj, pierwszy raz! Chyba zabardzo NORMALNE to nie
                      jest? Jestem przerażona chyba zaraz polecę do lekarz ogólnego i niech da
                      skierowanie do gastrologa (bo do niego strasznie długo się czeka). Nie wiem czy
                      to może mieć związek, ale od jakiegoś czasu nie mogę spać, po kilku godzinach
                      męczarni udaje mi się zasnąć - czy to z tego właśnie powodu???
                      • kraxa LUDZIE< KREW W KALE MA PRAWO SIE ZDARZYC 16.12.04, 17:01
                        Bez paniki. sporadycznie, przy twardym stolcu itp. Ale jak Wam to sen spedzaz
                        Powiek to do lekarza. ale krew w kale to nie koniec swiata naprawde, nie
                        martwcie sie az tak
                    • alinka1111 Re: ratunku!!! 24.01.05, 11:22
                      Droga Idio,
                      W twoim poście znalazłam słowa, które dały mi nadzieję na wyleczenie. Czy
                      zechciałabyś porozmawiać ze mną na temat tej paskudnej choroby, bo wariuję? Nie
                      chciałabym korespondować z Tobą na Forum, tyko prywatnie. Jeśli masz czas i
                      ochotę wesprzeć mnie dobrym słowem, napisz, na jaki adres mogę do Ciebie
                      napisać. Prawda o tej chorobie przeczytana w Internecie przybiła mnie
                      maksymalnie. Może będziesz umiała mnie wesprzeć psychicznie. Pozdrawiam, Alinka.
                      • Gość: magda Re: ratunku!!! IP: *.3vnet.pl 24.01.05, 16:56
                        ja bym radzila wziasc skierowanie do chirurga on badajac powie ci czy powodem
                        sa hemoroidy,a moze masz slabe sluzowki.Tylko to jest badanie krepujace.A
                        dopiero pozniej po konsultacji chirurgicznej lekarz moze skierowac cie na
                        oddzial celem dalszej diagnostyki[ jezeli chirurg nie znajdzie przyczyny].

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka