umaa 26.12.04, 19:25 bardzo latwo robia mi sie siniaki, wystarczy ze np. ktos mocniej zlapie mnie za reke lub delikatnie sie o cos uderze, a na dodoatek bardzo dlugo mi te siniaki schodza z cialka czy moze jest to oznaka braku jakis witamin? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pejsik Re: siniaki 27.12.04, 04:13 nie wiem, ale mam to samo. kiedys slyszalam cos o slabych naczynkach krwionosnych ale to bylo tak od nieprofesjonalisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jQ Re: siniaki IP: 148.81.190.* 27.12.04, 07:37 Łatwe powstawanie siniaków może wiązać się z zaburzeniami krzepnięcia lub osłabieniem sciany drobnych naczyń krwionośnych, obie przyczyny mogą być wywołane niedoborem pewnych składników pokarmowych w tym witamin- gł.wit C i wit A.W celu wykluczenia zaburzeń krzepnięcia należy wykonać badania lab. układu krzepnięcia tzw. koagulogram.W przypadku defektu naczyniowego należy przyjmować wit. C, Rutinoscorbin, preparaty z wyciągiem z kasztanowca np. Aescin. Znacznie przyspieszenie wchłaniania siniaków daje stosowanie maśći Easculan i/lub Lioton 1000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa11 Re: siniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 00:41 tez to mialam kiedys, z tego co mi wiadomo to niedobór potasu i magnezu które skutecznie wypłukiwałam alkoholem:) Odpowiedz Link Zgłoś