Dodaj do ulubionych

glutaminian sodu

IP: 82.139.9.* 03.03.05, 20:35
glutaminian sodu - zdrowe to to ?

Obserwuj wątek
    • lipa55 Re: glutaminian sodu 03.03.05, 20:36
      www.izz.waw.pl/wwzz/eufic_art_10.html
    • Gość: Jasio zdrowy! Tylko ze... IP: *.bmts.com / 63.105.65.* 03.03.05, 20:56
      > niektore osoby dostaja raka od spozywania MSG, ale nie przejmuj sie tym
      jezeli nie jestes jedna z tych osob....
    • Gość: Artur Re: glutaminian sodu IP: *.ss.shawcable.net 03.03.05, 20:57
      Od lat zawsze sprawdzam sklad kupowanych produktow i jezeli na liscie skladnikow jest glutaminian tzn, ze nie nadaje sie do jedzenia.

Wg tego co mi o nim wiadomo, to powoduje on trwale (choc czesto dlugo niezauwazalne) uszkodzenia tkanki nerwowej, a w tym siatkowiki oka. Czasami tez te powoduje objawy alergii mniejszego (np przyspieszenie bicia serca) lub wiekszego stopnia.

Dowody nie sa jeszcze takie pewne wiec zywieniowcy nie maja zakazu jego stosowania. Ale ja osobiscie mysle, ze jest to produkt, ktory powinien byc zakazany calkowicie.
    • Gość: Maverick Re: glutaminian sodu IP: 82.139.9.* 03.03.05, 21:29
      dziękuję za odpowiedzi.
      kupiłem go za 8 zł / kg , bo słyszałem że może zastąpić sól , a w niektórych
      krajach stosowany jest jako przyprawa.ale rezygnuję .
      • slav_ Re: glutaminian sodu 03.03.05, 22:17
        Soli nie zastąpi, praktycznie jest bez smaku. Dodatek jego (niewielki) natomiast
        podkreśla i czyni wyrazistszym smak potrawy (jest nawet okreslany jako "duch
        smaku"). Nie jest chyba bezpośrednio szkodliwy ale uzywany w nadmierze podobno
        może powodwać bóle głowy.
    • morgana_le_fay I bądź tu mądry!!! 03.03.05, 22:28
      Ktoś podaje linka i w linku glutaminian jest obojętny. Ktoś inny twierdzi, że śmiertelny!

Na miłość boską! Przecież to z samej niepewności się można rozchorować! Jak dodaję szczyptę vegety do zupy, to mam wyrzuty sumienia aż się trzęsę. A może niepotrzebnie?

m.
      • Gość: Wisia Re: I bądź tu mądry!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:04
        W jakim sklepie można kupić ten glutaminian?
        • Gość: Basia Re: I bądź tu mądry!!! IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 04.03.05, 00:02
          Wystarczy kupowac kostki przyprawowe do zup, zupy w proszku, vegete itd.
          Glutaminian sodu albo MSG jest tam glownym skladnikiem. Jest tez zakamuflowany
          pod symbolem E635 albo wzmacniacz smaku w wielu innych przetworzonych
          produktach.
    • Gość: till Re: glutaminian sodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:34
      Słyszałam w tv wypowiedź fachowca od żywianiea i lekarza, który mówił, że
      glutaminian sodu podany w małych ilościach nie szkodzi, a spożywany w duzych
      dawkach może powodować kłopoty. Stąd zupkami w proszku żywimy się rzadko w
      sytuacjach okazjonalnych, gdy np. jesteśmy w podróży itp. a nie każdego dnia w
      przerwie w pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka