IP: 82.160.38.* 07.03.05, 12:27
otóż od tygodnia nęka mnie ospa wietrzna. moja dziewczyna ospe przechodzila jako dziecko i zastanawia mnie fakt czy moze sie tym jeszcze raz ode mnie zarazic przy bezposrednim kontakcie? slyszalem ze podobno istnieje wtedy ryzyko półpasca... ale myslalem ze po przebyciu ospy organizm sie uodparnia. mieliscie moze kiedys styczność z taka sytuacją? bardzo prosze o rade...
Obserwuj wątek
    • Gość: zdro Re: ospa.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 13:23
      Jesli dziewczyna miala ospe nie powinna juz na nia zachorowac.Ale jesli w jej
      organizmie nie wytworzyly sie przeciwciala,wtedy gdy ona byla chora,to moze
      zachorowac.I wtedy jest to polpasiec.
      • Gość: Janek Re: ospa.... IP: 82.160.38.* 07.03.05, 13:47
        ale czy jezeli wtedy z tego wyzdrowiala to nie oznacza ze takie przeciwciala musialy sie wytworzyc?
        • Gość: zdro Re: ospa.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:16
          Po wszystkich chorobach zakaznych powinny sie wytworzyc.Ale nie jest to
          widocznie regula.Czasem przeciwciala nie wytwarzaja sie do konca tak jak
          powinny,sa jakby w stanie uspienia.Znam osobe ktora w dziecinstwie przebyla
          ospe,a w starszym wieku zachorowala na polpasiec.Drugi przyklad to swinka
          przebyta w dziecinstwie,a teraz w doroslym wieku powtornie zachorowala na nia.A
          zarazila sie od swoich dzieci.Kazdy organizm jest inny.Badzcie dobrej mysli,moze
          nie zachoruje.Wypadki ponownego zachorowania sa rzadkie.pozdro
          • Gość: Janek Re: ospa.... IP: 82.160.38.* 07.03.05, 14:22
            wielkie dzieki za pomoc. pozdrawiam...
    • tamara30 Re: ospa.... 07.03.05, 19:20
      W 2003 nasza corka zachorowala na ospe miala wtedy 3 latka ,o ile Ola przeszla
      ospe bezproblemowo to ku naszemu zdumieniu zachorowal maz ,ktory mial bardzo
      ciezka ospe w dziecinstwie. Tym razem ospa wrecz zwalila Go z nog/goraczka
      prawie40 stopni, okropna wysypka doslownie wszedzie /.Bylismy przerazeni,
      skonczylo sie dobrze na szczescie. Wiec nie ma reguly ze jak mialo sie ospe w
      dziecinstwie to pozniej nie zachorujesz.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka