Dodaj do ulubionych

tarczyca. pytanie o poziom TSH

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:41
moj wynik 3,76 uIU/ml,
wartosci referencyjne wynosza 0,4-4,0.
Czy ktoś wiec czy wynik jest w normie?

pozdrawiam,
Lukasz
Obserwuj wątek
    • Gość: kinga Re: tarczyca. pytanie o poziom TSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:32
      Ten wynik jest w normie ale prawidlowo powinien byc w granicach 1-2.Mozesz za
      jakis czas powtorzyc badanie i wtedy bedziesz miala pewnosc czy masz
      niedoczynnosc tarczycy.Czy masz jakies objawy,ktore Cie niepokoja?
      • Gość: lukasz Re: tarczyca. pytanie o poziom TSH IP: 213.25.15.* 25.03.05, 15:09
        tak ogolnie zly stan zdrowia od ponad pol roku: ucisk w tarczycy, bol w
        okolicach watroby, bol z tylu glowy, bol miesni i stawow. jakis czas temu tuz po
        przebudzeniu szybkie bicie serca, szybki oddech i drzenie rak. jakis czas sie
        czuje dobrze, a jakis czas zle.. na przemian.

lukasz
        • Gość: kinga Re: tarczyca. pytanie o poziom TSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 15:42
          To,ze tsh jest w gornej granicy normy nie oznacza ,ze tarczyca pracuje
          prawidlowo.Zrob jeszcze przeciwciala tarczycowe i udaj sie na usg tarczycy a
          potem do endokrynologa.Ja mialam tsh 4.2 czyli nieduzo ponad norme i mam lekka
          niedoczynnosc,gdyz mam jej objawy.
          • Gość: lukasz Re: tarczyca. pytanie o poziom TSH IP: 213.25.15.* 25.03.05, 16:14
            dzieki za odp.! ja juz bylem w endokrynologa w tym wynikiem. zadalem tutaj to
            pytanie, bo mialem watpliwosci co do jego kompetencji.. mam skierowanie na usg,
            jednak o przeciwcialach nic nie mowil. cos wspominal tez o jakis wolach.
            zobaczymy co pokaze usg. pozdrawiam, lukasz
          • Gość: gosc Re: tarczyca. pytanie o poziom TSH IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 25.03.05, 16:59
            co to sa przeciwciała tarczycowe? prosze o odpowiedz
            • Gość: kinga Re: tarczyca. pytanie o poziom TSH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 18:34
              Nie wiem czy fachowo je okreslilam ale mialam na mysli badanie krwi o nazwie
              TPO i TG, ktore wykonuje sie przy chorobach tarczycy.Podstawowe badania to
              oczywiscie TSH,fT3,fT4.Pozdrawiam
            • Gość: pppppppppppppp do Joli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 21:11
              Jolu , to jest tylko " suchy " wynik i to , że jest w normie o niczym nie
              świadczy . Przy chorobach tarczycy bada się pacjenta całoścowo (objawy + wyniki
              badań ), bo np. w nadczynności tarczycy bywają okresy remisji (etyreozy )-
              wyniki badań są w " normie" a chory jak był chory , tak jest .Pozdrawiam .
    • Gość: Jola Re: tarczyca. pytanie o poziom TSH IP: *.tomaszow.mm.pl 25.03.05, 14:08
      Skoro norma jest miedzy 0.4 a 4.0 a ty masz 3.76 to znaczy ze miescisz sie w
      normie, a co za tym idzie to to, ze nie masz sie o co martwic- nie panikoj bez
      powodu;)
      Pozdrawiam!
      • Gość: Jola Re: tarczyca. pytanie o poziom TSH IP: *.tomaszow.mm.pl 26.03.05, 10:59
        Chcialam tylko powiedziec, ze skoro wyniki byly w normie, to moze twoje objawy
        moga wskazywac na inna chorobe- ja mialam tez podobnie, jak ty i okazalo sie,
        ze mam nerwice, a nie chora tarczyce. Trzeba sie po prostu obserwowac, duzo
        czytac, szukac, wyciagac wnioski i oczywiscie konsultowac sie z lekarzem.
        Pozdrawiam!
    • Gość: gosc Re: tarczyca. pytanie o poziom TSH IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 25.03.05, 15:20
      Trzeba zbadac serduszko tarczyca uszkadza serce. ja tez mam takie objawy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka