Gość: mouse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 12:54 Te "farfocle" mają kolor jakby blado-zółtawy. Kiedyś miałam już coś takiego, ale przeszło, teraz znowu wróciło. Wie ktoś co to takiego, skąd się one biorą i o czym to świadczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aneta Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.05, 12:58 ooo no dziwne, pewnie kurzysz ??? plenie papieroskow !!! tak sie zaczyna,,pozniej bedziesz charlac na max,a i pluc jakimis wiekszymi farfoclami !!!! POZDRAWIAM; MIELOG DNIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouse Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:04 Nigdy nie paliłam!!! A więc ta wersja odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.05, 13:07 ups.. no to dziwne seriooo ! Pozdrawiam, pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouse Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:08 Kurczę, tylko ja tak mam? Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen 10.04.05, 13:29 to pewnie jakieś robaczki wędrują do jamy ustnej po to aby je połknąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuna Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen IP: *.arcor-ip.net 10.04.05, 13:30 Ja tez tak mam po niektorych pastach do zebow.Moze sa za mocne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktorek [...] IP: *.server.ntli.net 10.04.05, 17:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouse Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 14:25 Postanowiłam to sprawdzić i wczoraj na wieczór umyłam zęby inną pastą. Dziś tych farfocli nie było (u mnie zbierało się to od wewnętrznej strony ust). Myślałam, że może to od migdałków lub dziąseł. Będę niedługo u dentysty może coś mi więcej powie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen IP: *.g.pppool.de 10.04.05, 20:45 Ja tak mam czasami ale nie rano tylko w czasie dnia.Nie wiem jak to opisac- wyglada podobnie do obranych ziarenek slonecznika(polowek albo cwiartek)- malutkich i zoltych.Czasem jak to wypluje i rozdusze w palcach to smierdzi takim gnojem.Nie wiem co to jest,moze jakies bakterie z przelyku(bo stamtad to wchodzi do gardla).Dodam ze takze nie pale wiec ta wersja odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boże Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 20:48 Czopy ropne, płukać szałwią i jeść !! Lody!@! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouse Re: dziwne "farfocle" w ustach rano po przebudzen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 14:26 To co opisujesz to pewnie grudki z migdałków. Wiele osób to ma i właściwie nie wiadomo czemu to świństwo się robi i jak skutecznie się tego pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mol333 Re: Do Ani "obrane ziarenka słonecznika" 11.04.05, 15:43 Ziarenka , o kótych piszesz wydobywają się z "kraterków retencyjnych" w migdałach. Mają bardzo niemiły zapach. Gdybyś dokładnie obejżała swoje migdały zauważyłabyś maleńkie wgłębienia i dziurki w migdałach. Właśnie w nich zbierają się przez dłuższy czas resztki pokarmowe, które są pokarmem dla flory bakteryjnej jamy ustnej. Ich obecność nie świadczy o stanie chorobowym. Ja też takie mam. Pytałam o nie otolaryngologa. Prawdopodobnie mają je wszyscy, tórzy mają migdały. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Do Ani "obrane ziarenka słonecznika" IP: *.g.pppool.de 11.04.05, 16:43 Dzieki za info!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mol333 Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano 11.04.05, 15:49 Gość portalu: mouse napisał(a): > Te "farfocle" mają kolor jakby blado-zółtawy. Kiedyś miałam już coś takiego, > ale przeszło, teraz znowu wróciło. Wie ktoś co to takiego, skąd się one biorą > i o czym to świadczy? Słuchaj a nie leczyłaś się ostatnio więcej jak jednym antybiotykiem? Może to wyjałowienie jamy ustnej po takiej kuracji? Te farfocle o, których piszesz mogłyby wtedy okazać się drożdżami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouse Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 17:09 Ostatni raz antybiotyk brałam w zeszłym roku (będzie już z 6 miesięcy), tak wogóle to potem robiłam w grudniu wymaz i wynik był ok. Już sama nie wiem może coś złapałam. Chociaż teoria z pastą do zębów wydaje mi się nawet bardzo prawdopodobna. DZIĘKI za zainteresowanie. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 17:14 żółte grudki też miałam powód migdały ale ich się pozbyłam laryngolog polecił płukanie wodą utlenioną 1 łyżeczka na pół szklanki wody i po kłopocie.A ile wczesniej się najadlam antybiotyków.dopiero woda utleniona pomogła.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: *.udn.pl 11.04.05, 20:17 Z twojej wypowiedzi jakby wynikalo ze nawet po usunieciu migdałków miałas te grudki. Czy tak było w istocie??? Ja płukałem juz nadamnganianem potasu, gargariną, smarowałem fioletem gencjanowym i nic nie pomaga. Jak wychodziły tak wychodzą. Chcę wiedzieć czy po wycięciu migdałków mozna sie tego napewno pozbyć, bo jestem skłnny poddać sie takiemu zabiegowi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 11:27 Pat pozbylam się żółtych grudek a nie migdalów. wystarczyła płukanie gardła wodą utlenioną 1 łyżeczka na pół szklanki wody wieczorem przed snem.Wczesniej lekarze przez pół roku faszerowli mnie antybiotykami bo myśleli że to angina. dopiero laryngolog wyleczył mnie zwykłą wodą utlenioną. poz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawia Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 17:13 Miewam farfocle - na styku ust górnych i dolnych. Rano po przebudzeniu - czasem za dnia - ale po drzemce (!) Odkryłem zależność - jeśli jadłem posiłek tuż przed snem i wymyłem zęby pastą (taką że aż dziąsła pieką od "baking soda")to wówczas będę miał te farfocle. Wydaje mi się że jest to złuszczony nabłonek podrażniony przez intensywną pastę do zębów. Jeśli od posiłku i pasty trochę minie zanim się położę to nie mam tych farfocli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouse Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 18:03 Dokładnie tak jak piszesz, od pasty! Ja używałam colodent BIEL, nalot usuwa bardzo dobrze i czuje się miętę po myciu. Jednak ten "syf" w ustach rano nie jest tego wart, odstawiam tą pastę na rzecz elmexsu. NIGDY więcej "farfocli" w ustach rano!!! ;))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawia Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 20:16 Faktycznie przy elmexie nie miałem ani razu tych farfocli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: *.udn.pl 12.04.05, 18:16 Lena a jak długo się "leczyłaś " tą wodą utlenioną??? Moze spróbuję. Chyba nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 10:59 Pat to trwało okolo 1-2tygodni.Aż trudno uwierzyć ze wcześniej leczono mnie przez pół roku antybitykami pod koniec BIOPAROXEM w aerozolu bo mialam uszkodzony żolade od tych lekarstw.Bylo to 3lata temu i do dzisiaj spokoj.Zycze zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inga Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: 217.153.134.* 13.04.05, 13:16 Farfocle są po paście do żebów, która jest zbyt mocna. Mnie nigdy nie służył Blend-a-Med i faktycznie, wykładowca mojej przyjaciólki na stomatologii (jakaś profesor od nowotworow jamy ustnej) powiedziala ze te farfocelki moga w dluzszej perspektywie przysluzyc sie na raka blony sluzowej. Radzila raczej odstawiac tego typu pasty, a na blend to juz leciala jak mogla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat Re: do mouse - dziwne "farfocle" w ustach rano IP: 213.77.20.* 13.04.05, 14:41 Ale numer... ja też od jakiegos czasu budzę sie z nalotem w jamie ustnej i faktycznie tak jest od kiedy uzywam Blend a med white. Dzięki za info!!! Odpowiedz Link Zgłoś