Dodaj do ulubionych

Prosba do Adminów.

12.05.05, 21:38

Atrakcyjny film w telewizji? Może mecz piłki nożnej, w którym Polska walczy o
mistrzostwo świata? Może wszyscy wyłączyli komputery i zaczęli studiowac
literaturę piękną?
Nie, to konieczność logowania się na Forum Zdrowie. Jest wieczór, czas, gdy
najwięcej osób pisuje na forach, a na Forum Zdrowie mija 30 minut od
pojawienia się ostatniego wpisu.
Jestem za logowaniem, ale nie na tym forum!
To forum jest w pewnym stopniu i gabinetem lekarskim, i konfesjonałem.
Forumowicze pisza o swoich intymnych osobistych sprawach, o sprawach, o
których wstydzą się powiedziec nawet bliskim osobom. I nagle muszą publicznie
o tym mówić. Wiekszość z nas pisuje też na innych forach. W ten sposób
współforumowicze dowiadują się o naszym osobistym zyciu:(

Admini Zdrowia. Bardzo proszę, przeanalizujecie swoją decyzję o konieczności
logowania.
Obserwuj wątek
    • orissa Re: Prosba do Adminów. 12.05.05, 21:45
      Wędrowcze, zapewniam Cię, że decyzja o konieczności logowania była przemyślana.
      Logowanie jest wprowadzane stopniowo od listopada 2003 roku i docelowo obejmie
      wszystkie fora na portalu gazeta.pl

Pozdrawiam
      • wedrowiec2 Re: Prosba do Adminów. 12.05.05, 21:52
        Wiem o tej decyzji, i szanuję ja tak samo jak inne prawa obowiązujące w
        portalu. To forum jest jednak wyjatkowe. Mimo wielu konfliktów, często
        niewybrednych ataków personalnych pełni bardzo ważną rolę publiczną. To nie
        jest forum towarzyskie, to jest miejsce, w którym spora grupa osób krzewi
        wiedzę medyczną. Nie odcinajmy forumowiczom możliwości czerpania jej:(
        Dla mnie nie ma chorób wstydliwych, ale mało jest osób, które publicznie
        powiedzą "jestem chory na chorobę x czy y", wiedząc, że w mentalności naszego
        społeczeństwa towarzyszy jej odium czegoś złego. Chyba lepiej jest, gdy znajdą
        odpowiedź na forum, niż będą żyć w niepewności, czy w strachu przed udaniem się
        do lekarza.
        Pozdrawiam
        • orissa Re: Prosba do Adminów. 12.05.05, 22:02
          Naprawdę nie rozumiem, w czym logowanie się odcina możliwość krzewienia wiedzy
          medycznej? Założenie konta trwa 2 minuty, zalogowanie się jeszcze krócej.
          Każdy zalogowany pozostaje tak samo anonimowy jak niezalogowany. Może nawet
          zalogowany bardziej, bo nie widać domeny z jakiej pisze.
          A co do porad na forum - żadna nie zastąpi badań i wizyty u lekarza i czasem aż
          przykro patrzeć, jak niektórzy z uporem maniaka traktują forum jako jedyny
          sposób na wyzdrowienie :-/
          • artur737 To, to mozna akurat debatowac 12.05.05, 22:34
            "A co do porad na forum - żadna nie zastąpi badań i wizyty u lekarza"

Cos takiego znajduje sie czasem na roznych stronach internetowych w celu unikniecia odpowiedzialnosci za ewentualne negatywne efekty opisanych pomyslow lub terapii. W rzeczywistosci, a i pisze to w oparciu o doswiadczenia wlasne i cudze, jest czesto odwrotnie.

Fora naprawde dostarczaja skuteczne pomysly na diagnostyke i leczenie. Jakos internetowych porad moze nawet przewyzszac jakosc tych uzyskanych w gabinecie lekarskim.

Ale jak to w zyciu wszedzie potrzebna jest rozwaga, dobry osad, czy zdrowy rozsadek. Inaczej mozna zejsc na manowce.
            • nnike Re: To, to mozna akurat debatowac 13.05.05, 01:26
              Forum "Zdrowie" jest jednym z ciekawszych, przynajmniej dla mnie.
              Jeśli kogoś dręczy jakaś przypadłość, cóż z tego że nie zawsze wypowie się
              lekarz?
              Wystarczy że odezwie się ktoś, komu działo się to samo, ktoś kto był u swojego
              lekarza i już zaczyna robić się ciekawie, gdy porównujemy sposoby leczenia,
              jego skutki, czy wyniki badań i ich interpretację.

Z wielką ochotą tu zaglądam, zwłaszcza gdy rozmowa jest merytoryczna.
              A wybór odnośnie udzielanych tu porad i tak należy do mnie :)
    • to_jaaa Re: Prosba do Adminów. 13.05.05, 08:02
      To forum jest w pewnym stopniu i gabinetem lekarskim, i konfesjonałem.
      > Forumowicze pisza o swoich intymnych osobistych sprawach, o sprawach, o
      > których wstydzą się powiedziec nawet bliskim osobom. I nagle muszą publicznie
      > o tym mówić. Wiekszość z nas pisuje też na innych forach. W ten sposób
      > współforumowicze dowiadują się o naszym osobistym zyciu:(

załozenie nowego konta trwa chwilę...
      • zyrafa46 Re: Prosba do Adminów. 13.05.05, 09:53
        ...trwa. W końcu zostawiłam na noc otwarty komputer na "logującej się zyrafie"
        (czekałam też na ważną prywatną pocztę). Dziś poszło lepiej. Pozdrawiam,
        zobaczymy co będzie dalej. Z tym logowaniem (pomijając czas) to są tzw. "za"
        i "przeciw". Jak to dobrze, że to nie ja muszę o tym decydować ;-) Pozdrawiam,
        Żyrafa
        • orissa Odnośnie logowania 13.05.05, 10:53
          Jeśli komuś zdarzy się tak, że wylogowuje co chwilę, to proponuję zamknąć
          przeglądarkę i wejść ponownie na gazetę, czasem się zdarzy, że wejdziemy
          na "nieprzyjazny" serwer i wtedy wylogowuje, wyłączenie strony i włączenie może
          pomóc wejść na "przyjazny" serwer i nie będzie wylogowywać.
          • arecibo1 Re: Odnośnie logowania 13.05.05, 11:02
            Nie wszyscy wiedza ze wystarczy nacisnac Ctrl+enter zeby sie zalogowac.
            Powiedzialbym nawet, ze malo kto o tym wie. Wiekszosc osob przychodzi tutaj z
            koniecznosci i widzi wiele nowych rzeczy; moze nie potrafi obslugiwac
            przegladarki biegle, bo do niczego nie jest to im potrzebne. Nawet zalozenie
            konta moze byc tak klopotliwe, ze wybiora sobie po prostu inny portal.

Ten pomysl z logowaniem jest IMHO kiepski.
            • orissa Re: Odnośnie logowania 13.05.05, 11:23
              arecibo1 napisał:

> Nie wszyscy wiedza ze wystarczy nacisnac Ctrl+enter zeby sie zalogowac.
              > Powiedzialbym nawet, ze malo kto o tym wie.

Przyznaję się bez bicia - nie wiedziałam :) Wypróbowałam, niestety nie
              zadziałało.

> Wiekszosc osob przychodzi tutaj z
              > koniecznosci i widzi wiele nowych rzeczy; moze nie potrafi obslugiwac
              > przegladarki biegle, bo do niczego nie jest to im potrzebne.
              > Nawet zalozenie
              > konta moze byc tak klopotliwe, ze wybiora sobie po prostu inny portal.

Jeśli ktoś potrafi włączyć komputer, połączyć się z internetem, uruchomić
              przeglądarkę, wpisać adres, odnaleźć forum, wejść na forum Zdrowie no to sorry,
              ale nie rób z takiej osoby ułomka. Poza tym przy próbie napisania postu jest
              dobra nawigacja prowadząca do logowania i założenia konta. Uwierz mi na słowo,
              forumowicze naprawdę potrafią czytać i pisać, a konto zakłada się nawet
              szybciej niż w 2 minuty ;)

> Ten pomysl z logowaniem jest IMHO kiepski.

Pamiętam, jak wprowadzono logowanie na pierwszym forum (2003 rok), były
              protesty, oburzenia, deklaracje, że "nie będę się logował/a, zrezygnuję z
              forum" itp. Pisały to osoby, które i tak logowały się na forum.
              Po tygodniu zapomniały o swych deklaracjach i piszą na forum do dziś.

A może mi jest po prostu łatwiej się do tego przyzwyczaić, bo zawsze się
              loguję, nawet jak tylko czytam i widzę sporo zalet z tytułu logowania ;)
              • arecibo1 Re: Odnośnie logowania 13.05.05, 11:34
                > Przyznaję się bez bicia - nie wiedziałam :) Wypróbowałam, niestety nie
                > zadziałało.

Pomylilem sie, chodzi o shift+enter. To dziala w przegladarce internetowej
                Opera (tzw wand passwords).

> Jeśli ktoś potrafi włączyć komputer, połączyć się z internetem, uruchomić
                > przeglądarkę, wpisać adres, odnaleźć forum, wejść na forum Zdrowie no to
                > sorry, ale nie rób z takiej osoby ułomka.

Nic takiego. Po prostu ktos moze tego nie wiedziec, tak jak ja nie wiem jak sie
                prowadzi auto - i powiem szczerze ze wcale mnie to nie obchodzi. Na tej samej
                zasadzie.
                • orissa Re: Odnośnie logowania 13.05.05, 11:39
                  arecibo1 napisał:

> Pomylilem sie, chodzi o shift+enter. To dziala w przegladarce internetowej
                  > Opera (tzw wand passwords).

Aha, czyli w tej prawie najmniej używanej przeglądarce.
                  O ja głupia, myślałam, że to działa wszędzie ;)

> Nic takiego. Po prostu ktos moze tego nie wiedziec, tak jak ja nie wiem jak
                  sie
                  > prowadzi auto - i powiem szczerze ze wcale mnie to nie obchodzi. Na tej samej
                  > zasadzie.

Porównanie rzeczywiście na tym samym poziomie. :)
                  • arecibo1 Re: Odnośnie logowania 13.05.05, 21:12
                    Czegos tu nie rozumiesz. Przypomnij sobie swoje pierwsze chwile z myszka.
                    Pozniej poczyutaj sobie ile % Polakow po powiedzmy 40-ce ma w domu komp, ile
                    internet a ile potrafi sie poslugiwac i tym i tym.

Ja nie nazwalem tu nikogo ułomkiem, nawet mi nie przyszlo to do glowy. A Tobie?
                • to_jaaa Re: Odnośnie logowania 13.05.05, 11:45
                  Nic takiego. Po prostu ktos moze tego nie wiedziec, tak jak ja nie wiem jak sie
                  > prowadzi auto - i powiem szczerze ze wcale mnie to nie obchodzi. Na tej samej
                  > zasadzie.

wybacz, ale system prosi o zalogowanie sie przed wpisaniem postu
                  a potem prowadzi krok po kroku
                  nie rób z osób tu piszących większych blondynek niż są ;-)))))
    • bert.d.s coz, trudno 13.05.05, 12:52
      Trudno, wprowadzili to wprowadzili. Korzysci z logowania nijakiej nie widze,
      jesli chodzi o ograniczenie nieodpowiednich odzywek, to jest to sposob malo
      skuteczny, bo "zalozenie konta trwa tylko chwile", nie?

Podszywanie sie? Hmmm... ja bylem na forum rozpoznawalny... a teraz...

Byly Doki
      • felinecaline Re: coz, trudno 13.05.05, 13:08
        Alez, Konfratrze, przeciez mogles sobie otworzyc konto na Doki'ego? Nie
        rozumiem tego halasu o logowanie, fakt, ze ostatnio przetoczyla sie przez forum
        nawalnica postow chamskich, glupich, ordynarnych - moze to jednak kilku
        nastepnych chetnych do takiej "produkcji" powstrzyma. Nie widze tez w logowaniu
        zadnego zamachu na anonimowosc, wrecz przeciwnie.
        Pozdrowienia ;-)))
        • bert.d.s Re: coz, trudno 13.05.05, 15:01
          felinecaline napisała:

> Alez, Konfratrze, przeciez mogles sobie otworzyc konto na Doki'ego?

Niby tak, ale nie lubie mnozyc kont- balagan sie robi, zreszta juz teraz mam
          duze problemy z zapamietaniem tych wszystkich hasel.

Obawiam sie troche jeszcze czegos innego- z logowaniem zwiazane jest konto
          emailowe. Udzielam sie na forum, ale staram sie ograniczac pozaforumowa
          korespondencje na ten temat do naprawde niezbednego minimum. A teraz moj (i
          Twoj, i kazdego) adres jest latwym celem. To jest realna strata, moze nie
          anonimowosci, chociaz w pewnym sensie...
          • nnike Re: coz, trudno 13.05.05, 15:08
            No co Ty? Chcesz żeby Ci ktoś Dokiego podprowadził?
            Każdy może to zrobić, skoro nick jest wolny.
            A to że masz konto mailowe? Nie ma przymusu korzystania z niego, a informacje w
            okienkach zawsze można trochę osz..., znaczy naciągnąć (ja np. urodziłam się w
            1900 r., bo nikt mnie nie zmusi do podania swojego wieku, tzn. chciałam
            napisać, że mam 105 lat ;))
            • bert.d.s Re: coz, trudno 13.05.05, 15:21
              nnike napisała:

> No co Ty? Chcesz żeby Ci ktoś Dokiego podprowadził?

Przekonalas mnie.

> A to że masz konto mailowe? Nie ma przymusu korzystania z niego,

No nie, ale jak juz znajdziesz maila, to co? Zaznaczam, ze odmawianie nie jest
              moja mocna strona...

> a informacje w
              > okienkach zawsze można trochę osz..., znaczy naciągnąć (ja np. urodziłam się w
              > 1900 r., bo nikt mnie nie zmusi do podania swojego wieku, tzn. chciałam
              > napisać, że mam 105 lat ;))

A tak, zauwaz, ze wyskakuje Ci "bert.d.s napisala", bo ja tez, w pryncypialnym
              oporze przeciwko logowaniu (nie lubie tego i juz) troszke ponaciagalem. Wlasnie
              po to, zeby sie Gazecie statystyka pokrzywila. Polska ustawa o zbieraniu i
              przechowywaniu danych osobowych jest bardzo luzacka, w dodatku istnieje
              bezczelna praktyka (na portalu Gazety niestety tez), ze wyrazenie zgody na
              przetwarzanie danych osobowych jest warunkiem zalogowania! To skandal, taka
              wymuszona zgoda.
              • nnike Re: coz, trudno 13.05.05, 15:40
                I dlatego, jak oni nam tak, to my im tak
                www.thedocmatch.com/MDchat/images/tongue.gif
              • wcyrku1 Ber.d.s 14.05.05, 18:32
                Ber.d.s proszę byś mi wytłumaczyła ... , czy to tak teraz będzie? GW -Agora
                poprawia sobie statystyki w ilości kont, ale ty Doki nie rób nam tego. Ber.d.s
                nie chce przejść przez słowiańskie gardlo. Może "D.o.k.i" z kropkami jest
                wolny, może Doki2001 z rocznikiem stażu na forum? Twoja nowa "płeć" też będzie
                wprowadzać w zakłopotanie szczególnie nowych forumowiczów. Pozdr.
                • snajper55 Re: Ber.d.s 14.05.05, 18:51
                  wcyrku1 napisał:

> Ber.d.s proszę byś mi wytłumaczyła ... , czy to tak teraz będzie? GW -Agora
                  > poprawia sobie statystyki w ilości kont,ale ty Doki nie rób nam tego. Ber.d.s
                  > nie chce przejść przez słowiańskie gardlo.

No wiesz, mnie też to Ber.d.s to się z berdyszem kojarzy, a w drugiej
                  kolejności z brudasem. Ja dodałem rocznik, bo sam snajper był zajety.

S.
                • do.ki Re: Ber.d.s 14.05.05, 22:05
                  A tak moze byc? Nie bede mnozyc loginow, zreszta wlasnie przez logowanie nie mam
                  sposobu dowiesc, ze ja to ja.
                  • wcyrku1 Re: Ber.d.s 14.05.05, 23:08
                    Poznaję po "pci"
                  • delvra Do.ki 14.05.05, 23:23
                    Brzmisz jakbys mial czkawke :/

A moze tak: Doooooki. Na pewno jest jeszcze wolne.
                    • delvra Re: Do.ki 14.05.05, 23:27
                      A jeszcze umotywuje to tym, ze bedzie to szczegolnie dobrze wygladalo w tytule:

Doooooki, pomooooocy!
                      • delvra Re: Do.ki 15.05.05, 00:27
                        Albo tak: The_Doki

Wtedy juz nikt sie nie pomyli.
                        • snajper55 Re: Do.ki 15.05.05, 00:30
                          delvra napisała:

> Albo tak: The_Doki
                          >
                          > Wtedy juz nikt sie nie pomyli.

Albo Doki_doki

S.
                          • nnike Re: Do.ki 15.05.05, 00:32
                            Byle nie Do.kitu.
                            Lepiej Do.kitam ;)
                      • zyrafa46 Re: Do.ki 15.05.05, 01:14
                        Devra, czytałam sobie wszystkie wywody spokojnie, ale jak zobaczyłam Twoje
                        Doooooki, pomooooocy! - nie potrafę sie powstrzymac przed wyrażeniem zachwytu.
                        Autentyk (jak mówi pewien młody człowiek). Tym razem mnie zachwyciłas.
                        Doooooki=super. Wysyłam, czytam dalej.
                        Jaaasne, pozdrowienia jak zwykle. ;-), Żyrafa
                  • snajper55 Re: Ber.d.s 14.05.05, 23:23
                    do.ki napisał:

> A tak moze byc? Nie bede mnozyc loginow, zreszta wlasnie przez logowanie nie
                    > mam sposobu dowiesc, ze ja to ja.

Nieźle. Właśnie logowanie gwarantuje nam Twoją autentyczność. Bez niej każdy
                    mógł się Doki podpisać.

S.
            • bert.d.s Re: coz, trudno 13.05.05, 15:24
              Poza tym doki istotnie jest zajety.
          • to_jaaa Re: coz, trudno 13.05.05, 15:32
            Udzielam sie na forum, ale staram sie ograniczac pozaforumowa
            > korespondencje na ten temat do naprawde niezbednego minimum. A teraz moj (i
            > Twoj, i kazdego) adres jest latwym celem. To jest realna strata, moze nie
            > anonimowosci, chociaz w pewnym sensie...

przeciez wcale nie musisz korzystać z poczty
            nawet tam nie musisz zaglądać
            ewentualnie raz w roku, zeby skasowac wszytsko hurtem ;-)
          • snajper55 Re: coz, trudno 13.05.05, 15:39
            bert.d.s napisała:

> Niby tak, ale nie lubie mnozyc kont- balagan sie robi, zreszta juz teraz mam
            > duze problemy z zapamietaniem tych wszystkich hasel.

Przy róznych loginach możesz mieć jedno to samo hasło.

S.
            • bert.d.s Re: coz, trudno 13.05.05, 16:31
              snajper55 napisał:

> Przy róznych loginach możesz mieć jedno to samo hasło.
              >
              > S.

jasne, ze tak, ale podsuwasz mi rozwiazania problemu, ktory po prostu by nie
              istnial gdyby nie to niepotrzebne logowanie.
              Poza tym takie samo haslo troche podwaza sensownosc wprowadzania hasla, czyz nie?

z paranoidalnym pozdrowieniem. ;-)
              • snajper55 Re: coz, trudno 13.05.05, 16:35
                bert.d.s napisała:

> jasne, ze tak, ale podsuwasz mi rozwiazania problemu, ktory po prostu by nie
                > istnial gdyby nie to niepotrzebne logowanie.

Ja tez jakoś nie widze zalet logowania się.

> Poza tym takie samo haslo troche podwaza sensownosc wprowadzania hasla, czyz
                > nie?

Chyba nie. Jedno hasło nawet używane przy kilku loginach nie przestaje byc
                tajnym hasłem zabezpieczającym dostęp osobom obcym.

S.
        • wedrowiec2 Re: coz, trudno 13.05.05, 15:20
          felinecaline napisała:

> Nie
          > rozumiem tego halasu o logowanie, fakt, ze ostatnio przetoczyla sie przez
          forum
          > nawalnica postow chamskich, glupich, ordynarnych - moze to jednak kilku
          > nastepnych chetnych do takiej "produkcji" powstrzyma.

Wczorajszy wieczór, gdu admini bardzo pracowicie usuwali wulgarne posty (o
          znanej treści) pokazał, że logowanie nie ma wpływu na aktywność oszołomów:(
          • nnike Re: coz, trudno 13.05.05, 15:42
            A gdzie ich masz?
    • zyrafa46 Re: Prosba do Adminów. 13.05.05, 14:42
      ...cichutko na to liczę...
      • mmagda12 Re: Prosba do Adminów. 13.05.05, 14:53
        zyrafa46 napisała:

> ...cichutko na to liczę...
        No przyznaj sie ,ze to uwielbiasz,a moze sie myle?
      • delvra Re: Prosba do Adminów. 14.05.05, 23:25
        W watku pod okiem orissy tez mozna sie zyrafic?
    • gloria25 Re: Prosba do Adminów. 16.05.05, 11:17
      Jakis czas temu, kiedy jeszcze nie trzeba bylo sie logowac, zamiescilam posta
      dotyczacego wynikow badan krwi. Opisalam sytuacje, zapytalam o to, czy ktos wie
      jakie moga byc przyczyny itp.
      Jakis niezalogowany dowcipnis odpowiedzial... ze przyczyny tego stanu rzeczy
      moze wyjasnic tylko sekcja zwlok.
      Dlatego mysle, ze logowanie na tym forum jest jednak konieczne.
      • snajper55 Re: Prosba do Adminów. 16.05.05, 14:37
        gloria25 napisała:

> Jakis czas temu, kiedy jeszcze nie trzeba bylo sie logowac, zamiescilam posta
        > dotyczacego wynikow badan krwi. Opisalam sytuacje, zapytalam o to, czy ktos
        > wie jakie moga byc przyczyny itp.
        > Jakis niezalogowany dowcipnis odpowiedzial... ze przyczyny tego stanu rzeczy
        > moze wyjasnic tylko sekcja zwlok.
        > Dlatego mysle, ze logowanie na tym forum jest jednak konieczne.

A w jaki sposób logowanie uniemożliwi żartownisiom robienie takich żartów ?

S.
        • delvra Re: Prosba do Adminów. 16.05.05, 19:45
          Ten dowcip byl calkiem na miejscu, zwazywszy, ze twoj wynik byl prawidlowy z czego sobie doskonale zdawalas sprawe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka