omango 04.08.05, 21:55 na ile czasu byliście wyłączeni z normalnego funkcjonowania po operacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kajkai Re: haluksy 05.08.05, 13:38 ja mialam zalozony taki specjalny bucik...i moglam chodzic juz nastepnego dnia. Lekarz jednak pozwolil mi chodzic jedynie 2 godz. dziennie. Niestety nie naleze do osb, ktore sluchaja sie lekarzy i wsiadlam w samochod juz po tygodniu. Wiem... nie bylo to zbyt mądre ale nic mnie juz nie bolalo a nie mial mnie kto zawiesc do lekarza :(( Odpowiedz Link Zgłoś
magdase Re: haluksy 05.08.05, 13:47 a mozesz powiedziec cos blizej o operacji? prywatnie,czy panstwowo? dlugo czekalas? bolalo?:) Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: haluksy 08.08.05, 09:40 Zrobilam sobie w szpitalu Damiana w Warszawie u dr. świerczynskiego. CZekalam okolo 2 tygodni. Sama operacja - pryszcz. Najpierw dostalam glupiego jasia a potem znieczulenie w kregoslup. Nic nie czulam, wszystko slyszlalam ale nie mialo to dla mnie wiekszego znaczenia :))) Bolało ale po operacji - w nocy... Ale na to tez sie znalazly środki... Generalnie na drugi dzien mnie juz nic nie bolalo... Chcialabym sobie zrobić jeszcze druga stope ale brakuje mi kasy.. Odpowiedz Link Zgłoś
ania806 Re: haluksy 08.08.05, 18:11 A jak długo wszystko sie goiło?I jak u Ciebie jest teraz ze sprawnoscia?Ile mineło zanim odzyskałas sprawnosc ruchowa? Nie masz problemow z chodzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: haluksy 09.08.05, 09:05 no co ty ! Mowilam juz ze prowadzilam samochod po tygodniu. Lekarz pokiwal z politowaniem glową a ja naprawde dobrze sie juz czulam. Bucik nosilam 6 tyg. potem troche kulalam ale teraz jest SUPER !! Polecam Wam - naprawdę !! Odpowiedz Link Zgłoś
ania806 Re: haluksy 09.08.05, 23:21 A mozesz mi podac jakis tel, jakies namiary na tego specjaliste, ktory robił Ci operacje? Zastanawiam sie nad operacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: haluksy 10.08.05, 09:12 www.damian.pl Znajdziesz tam telefon. Umów sie do dr Świerczyńskiego. Jego specjalizacja to medyscyna sportowa ale podobno "lubi" halluxy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: haluksy 10.08.05, 09:14 www.ortopeda.zdrowemiasto.pl/demo/ a to jest jego strona ktora przygotowal i prosil zebym obejrzala przed operacja Odpowiedz Link Zgłoś
martyna_23 Re: haluksy 28.08.05, 16:15 W szpitalu Damiana w Wawie robią operacje na halluksy stosunkowo bezpiecznymi metodami SCARF i MORO, ale są one skuteczne jedynie w przypadku zmian funkcjonalnych, tzn. wtedy, kiedy staw nie jest uszkodzony np. z powodu chorób reumatycznych - wtedy trzeba zrobić typową osteotomię (gruntowną plastykę kości stopy) i nierzadko stosować implanty stawów, a takie operacje są obarczone dużym ryzykiem nawrotów i zalecane są w przyapdku poważniejszych zmian. Wg. mnie powoddzenie operacji zależy od pozycji trzeszczek i budowy głowy pierwszej kości śródstopia, dlatego ile osób tyle różnych opinii o operacji, ale ja raczej nie polecam operować jeśli nie ma ewidentnej potrzeby. Więcej o rodzajach halluksów mozna poczytać na stronach: www.drcoda.com/bunions.htm www.podiatryinfo.com/vphtml/bunion.html Niestety, strony są po angielsku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś