04.08.05, 21:55
na ile czasu byliście wyłączeni z normalnego funkcjonowania po operacji?
Obserwuj wątek
    • kajkai Re: haluksy 05.08.05, 13:38
      ja mialam zalozony taki specjalny bucik...i moglam chodzic juz nastepnego dnia.
      Lekarz jednak pozwolil mi chodzic jedynie 2 godz. dziennie. Niestety nie naleze
      do osb, ktore sluchaja sie lekarzy i wsiadlam w samochod juz po tygodniu.
      Wiem... nie bylo to zbyt mądre ale nic mnie juz nie bolalo a nie mial mnie kto
      zawiesc do lekarza :((
      • magdase Re: haluksy 05.08.05, 13:47
        a mozesz powiedziec cos blizej o operacji? prywatnie,czy panstwowo? dlugo
        czekalas? bolalo?:)
        • kajkai Re: haluksy 08.08.05, 09:40
          Zrobilam sobie w szpitalu Damiana w Warszawie u dr. świerczynskiego.
          CZekalam okolo 2 tygodni.
          Sama operacja - pryszcz.
          Najpierw dostalam glupiego jasia a potem znieczulenie w kregoslup. Nic nie
          czulam, wszystko slyszlalam ale nie mialo to dla mnie wiekszego znaczenia :)))
          Bolało ale po operacji - w nocy... Ale na to tez sie znalazly środki...
          Generalnie na drugi dzien mnie juz nic nie bolalo...
          Chcialabym sobie zrobić jeszcze druga stope ale brakuje mi kasy..
    • ania806 Re: haluksy 05.08.05, 23:04
      Ile kosztuje mniej więcej taka operacja?
      • kajkai Re: haluksy 08.08.05, 09:41
        mnie kosztowala 5tys. zl.
        • ania806 Re: haluksy 08.08.05, 18:11
          A jak długo wszystko sie goiło?I jak u Ciebie jest teraz ze sprawnoscia?Ile
          mineło zanim odzyskałas sprawnosc ruchowa? Nie masz problemow z chodzeniem?
          • kajkai Re: haluksy 09.08.05, 09:05
            no co ty !
            Mowilam juz ze prowadzilam samochod po tygodniu. Lekarz pokiwal z politowaniem
            glową a ja naprawde dobrze sie juz czulam. Bucik nosilam 6 tyg. potem troche
            kulalam ale teraz jest SUPER !! Polecam Wam - naprawdę !!
            • ania806 Re: haluksy 09.08.05, 23:21
              A mozesz mi podac jakis tel, jakies namiary na tego specjaliste, ktory robił Ci
              operacje? Zastanawiam sie nad operacja.
              • kajkai Re: haluksy 10.08.05, 09:12
                www.damian.pl
                Znajdziesz tam telefon. Umów sie do dr Świerczyńskiego. Jego specjalizacja to
                medyscyna sportowa ale podobno "lubi" halluxy :)))

• kajkai Re: haluksy 10.08.05, 09:14
                www.ortopeda.zdrowemiasto.pl/demo/

a to jest jego strona ktora przygotowal i prosil zebym obejrzala przed operacja
                • martyna_23 Re: haluksy 28.08.05, 16:15
                  W szpitalu Damiana w Wawie robią operacje na halluksy stosunkowo bezpiecznymi metodami SCARF i MORO, ale są one skuteczne jedynie w przypadku zmian funkcjonalnych, tzn. wtedy, kiedy staw nie jest uszkodzony np. z powodu chorób reumatycznych - wtedy trzeba zrobić typową osteotomię (gruntowną plastykę kości stopy) i nierzadko stosować implanty stawów, a takie operacje są obarczone dużym ryzykiem nawrotów i zalecane są w przyapdku poważniejszych zmian. Wg. mnie powoddzenie operacji zależy od pozycji trzeszczek i budowy głowy pierwszej kości śródstopia, dlatego ile osób tyle różnych opinii o operacji, ale ja raczej nie polecam operować jeśli nie ma ewidentnej potrzeby. Więcej o rodzajach halluksów mozna poczytać na stronach:
                  www.drcoda.com/bunions.htm
                  www.podiatryinfo.com/vphtml/bunion.html
                  Niestety, strony są po angielsku.
                  Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka