Dodaj do ulubionych

Niepokojące ruchy

IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 01.09.02, 23:56
Od pewnego czasu obserwuję u mojego ojca 76 - letniego dziwne mimowolne
ruchy dłoni i nóg. To nie jest drżenie ale drobne poruszanie palcami,
nogami w czasie siedzenia i właściwie robi to cały czas siedząc na kanapie,
w samochodzie , podczas odpoczynku.Nie jest zdenerwowany. Jak do tej pory
na nic nie chorował , jest szczupły, sprawny. Nie mogę jakoś dopasować tych
objawów do znanych mi / z opisu / chorób.Może to nie jest choroba .
Z pewnych względów nie mogę teraz namówić go na wizytę u lekarza a chciała-
bym podsunąć mu jakiś odpowiedni preparat z ogólno dostępnych w aptece,
który może pomoże czy uzupełni jakieś braki w organizmie.Bardzo proszę o
radę.Dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Niepokojące ruchy IP: 195.13.26.* 02.09.02, 07:12
      A czy przypadkiem nie zauwazylas, ze ojciec wolniej niz kiedys wstaje z fotela,
      jakby bardziej sztywno chodzi, stawia drobniejsze kroki, mowi ciszej i mniej
      szeroko sie usmiecha?
      • Gość: Iza Re: Niepokojące ruchy IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 02.09.02, 23:35
        Rzeczywiście zauważam pewne spowolnienie w poruszaniu się po domu ale
        sądziłam,że to zmęczenie po pracach na działce. Wnuczki spostrzegły , że nie
        obejmuje już tak mocno i dziarsko przy powitaniu i czasami drży mu głowa .
        Nie mieszkamy razem i mówiąc szczerze dopiero od pewnego czasu zwróciłam uwagę
        na zachowanie ojca.Chodzi jak zwykle .
        Pozdrawiam.
        • Gość: agulha Re: Niepokojące ruchy IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 02.09.02, 23:42
          Pismo nie jest drobniejsze? Twarz nie jest jakby maskowata i błyszcząca? Jak
          idzie przed siebie, czy macha rękami na boki tak jak normalnie człowiek
          odruchowo robi, czy może nie?
          Wszystko to razem są cechy zespołów pozapiramidowych (parkinsonowskich), w tym
          (ale nie tylko) choroby Parkinsona.
          Najlepiej iść poradzić się dobrego neurologa...
          • Gość: Iza Re: Niepokojące ruchy IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 03.09.02, 08:38

Wymienionych cech nie zauważyłam u ojca. Wiem, że tylko wizyta u lekarza
            wyjaśni sytuację ale teraz łatwiej będzie mi zasugerować wizytę u neurologa.
            Nie wiem tylko czy ta choroba szybko postępuje , czy od początku są podawane
            lekarstwa. W tej chwili okazało się ,że moja mama ma raka płuc i prawdopodobnie
            też dróg rodnych , za dwa dni idzie do szpitala ginekologicznego a potem
            wraca do kliniki chorób płuc.Nie chcę dokładać im dodatkowych zmartwień.
            Dziękuję za odpowiedż.Iza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka