Dodaj do ulubionych

Dysproporcja między plemnikami a komórkami jajowym

03.11.05, 19:04
Jak w temacie, proszę, potrzebuję napisać na ten temat pracę a nie mam
fachowego pojęcia dlaczego komórek jajowych jest znacznie mniej niż
plemników... Może to głupie i niektórym wyda się oczywiste, ale proszę o
pomoc...
Obserwuj wątek
    • edytka73 Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 03.11.05, 19:21
      Kiedyś, dawno dawno temu, zabierajac sie do pisania pracy szło się do
      biblioteki, gdzie miła pani, rzadziej - pan, wydobywali encyklopedie,
      podręczniki, teksty źródłowe - wszytsko, co naukowcom w głowach powstało i co
      zdołali przelac na papier. Naukowcy, fachowcy w swojej dziedzinie.
      A Ty pytasz laików. Nie którzy wiedzą więcej (ja sama całkiem sporo), innym się
      wydaje, że wiedzą, jeszcze inni zażartuja tu sobie z Ciebie. A Ty na tej
      podstwie napiszesz pracę... O jakiej wrtości? I do kogo będziesz mieć pretensje
      za ocenę niedostateczną?...

Do biblioteki, dział biologia.
      W sieci poszperaj na stronach naukowych, nie na forum.
      • ijen Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 03.11.05, 19:28
        no i Ty niestety też mnie tak potraktowałaś no ale trudno... Hyh... praca nie
        ma być czymś ogromnym, a dowiedziałam się o tym jakąs godzinę temu, zrobić to
        muszę na jutro, na necie już szukałam, nie znalazłam więc forum wydało mi się
        ostatecznością... ale jak widać, tu też niczego się nie dowiem... :/ :(
      • ijen Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 03.11.05, 19:30
        jeśli wiesz więcej... to proszę, napisz choć ogólnie w kilku słowach... z
        resztą jakoś sobię poradzę...
    • majkabis Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 03.11.05, 20:33
      Wcale nie będę z Ciebie drwiła:
      Zazwyczaj w czasie cyklu miesiączkowego dojrzewa ostatecznie tylko jedna
      komórka jajowa, bo w przypadku zapłodnienia więcej niz jednej szanse na sprawny
      przebieg ciąży, a tym samym i urodzenie silnego, zdrowego potomka sa mniejsze
      (chodzi o przetrwanie gatunku). czyli koryzstniejsza jest jedna komórka jajowa.
      Plemniki to wyjatkowo słabe stwory- byle jaki sluz w drogach rodnych u kobiety
      juz je powala z nóg (tzn. unieruchamia, zabija etc.). No i skoro produkuje sie
      tak duzo, to o jakośc zdecydowanie trudniej- stąd tak naprawde takich
      superowych, zdrowych i zdolnych do zapłodnienia plemników jest stosunkowo
      niewiele w nasieniu, czyli- im więcej plemników, tym wieksze szanse na to, że
      wśród kilkuset milionów plemników znajdzie sie ten jeden, jedyny- silny i
      zdolny do zapłodnienia, a w efekcie dający poczatek żyvciu silnemu osobnikowi,
      który podtrzyma gatunek.
      W świecie zwierzat rzadko który samiec ma tylko jedna samice- stąd natura
      musiała samca wyposazyć w mozliwości prawie nieograniczonej produkcji plemników-
      by był w stanie zapłodnic jak najwięcej samic. Gdyby taki samiec miał tylko
      jedna partnerke życiową, to musiałby czekac na kolejnego potomka dopiero po
      okresie ciąży u partnerki i okresie karmienia- kiedy to jest niepłodna, czyli
      taka "bezczynnośc" reprodukcyjna trwałaby nawet miesiące, co - biorąc pod uwagę
      np. polowania wiekszych zwierzaków - szybko by wykończyło populację. Dlatego
      osobnik meski był przystosowany dzieki ewolucji do tego, by korzystać z każdej
      okazji i płodzić potomstwo z każdą samicą. A że nigdy nie wiadomo, kiedy okazja
      sie trafi (czy jutro, czy od razu za godzinę od ostatniej partnerki), to
      produkcja plemników musiała trwać nieprzerwanie i stale, bo ów osobnik musiał
      byc gotów w każdej chwili do zapłodnienia nastepnej samiczki. Dobrze miał :)
      A że człek to tez zwierzę, to pozostało mu trochę z tych czasów- widocznie
      natura "ma nosa" i wie, ze grozi nam wymarcie i dlatego my- kobiety- mamy tylko
      (zazwyczaj) jedną , jedyną komórkę, a mężczyźni produkuja swe miliony badziewia
      w klejnotach rodowych :)
      No i interes się kręci!
      • ijen do majkabis 04.11.05, 18:20
        dzięki za pomoc :* naprawdę ;) to co napisałaś przydało mi się, hyh jak to
        dobrze, że w tych trudnych czasach można jeszcze na kogoś liczyć ;)
        pozdrawiam :)
        • majkabis Re: do majkabis 05.11.05, 10:53
          No problem
          :)
    • wellis Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 05.11.05, 19:43
      COS TU KRECISZ !!!!! JAK MOZESZ PISAC PRACE W TYM TEMACIE JAK NIE MASZ WOGOLE
      ZIELONEGO POJECIA !!!!!!!!!!
      • wieczorynka33 Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 05.11.05, 20:43
        hihihi!
        Może nie była na ostatnich zajęciach? Albo przespała wykłady? Albo nie czytala
        lektury obowiązkowej do zajęć?
        Matkoż, mam nadzieje, że to nie studentka medycyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka