ijen 03.11.05, 19:04 Jak w temacie, proszę, potrzebuję napisać na ten temat pracę a nie mam fachowego pojęcia dlaczego komórek jajowych jest znacznie mniej niż plemników... Może to głupie i niektórym wyda się oczywiste, ale proszę o pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytka73 Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 03.11.05, 19:21 Kiedyś, dawno dawno temu, zabierajac sie do pisania pracy szło się do biblioteki, gdzie miła pani, rzadziej - pan, wydobywali encyklopedie, podręczniki, teksty źródłowe - wszytsko, co naukowcom w głowach powstało i co zdołali przelac na papier. Naukowcy, fachowcy w swojej dziedzinie. A Ty pytasz laików. Nie którzy wiedzą więcej (ja sama całkiem sporo), innym się wydaje, że wiedzą, jeszcze inni zażartuja tu sobie z Ciebie. A Ty na tej podstwie napiszesz pracę... O jakiej wrtości? I do kogo będziesz mieć pretensje za ocenę niedostateczną?... Do biblioteki, dział biologia. W sieci poszperaj na stronach naukowych, nie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ijen Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 03.11.05, 19:28 no i Ty niestety też mnie tak potraktowałaś no ale trudno... Hyh... praca nie ma być czymś ogromnym, a dowiedziałam się o tym jakąs godzinę temu, zrobić to muszę na jutro, na necie już szukałam, nie znalazłam więc forum wydało mi się ostatecznością... ale jak widać, tu też niczego się nie dowiem... :/ :( Odpowiedz Link Zgłoś
ijen Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 03.11.05, 19:30 jeśli wiesz więcej... to proszę, napisz choć ogólnie w kilku słowach... z resztą jakoś sobię poradzę... Odpowiedz Link Zgłoś
majkabis Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 03.11.05, 20:33 Wcale nie będę z Ciebie drwiła: Zazwyczaj w czasie cyklu miesiączkowego dojrzewa ostatecznie tylko jedna komórka jajowa, bo w przypadku zapłodnienia więcej niz jednej szanse na sprawny przebieg ciąży, a tym samym i urodzenie silnego, zdrowego potomka sa mniejsze (chodzi o przetrwanie gatunku). czyli koryzstniejsza jest jedna komórka jajowa. Plemniki to wyjatkowo słabe stwory- byle jaki sluz w drogach rodnych u kobiety juz je powala z nóg (tzn. unieruchamia, zabija etc.). No i skoro produkuje sie tak duzo, to o jakośc zdecydowanie trudniej- stąd tak naprawde takich superowych, zdrowych i zdolnych do zapłodnienia plemników jest stosunkowo niewiele w nasieniu, czyli- im więcej plemników, tym wieksze szanse na to, że wśród kilkuset milionów plemników znajdzie sie ten jeden, jedyny- silny i zdolny do zapłodnienia, a w efekcie dający poczatek żyvciu silnemu osobnikowi, który podtrzyma gatunek. W świecie zwierzat rzadko który samiec ma tylko jedna samice- stąd natura musiała samca wyposazyć w mozliwości prawie nieograniczonej produkcji plemników- by był w stanie zapłodnic jak najwięcej samic. Gdyby taki samiec miał tylko jedna partnerke życiową, to musiałby czekac na kolejnego potomka dopiero po okresie ciąży u partnerki i okresie karmienia- kiedy to jest niepłodna, czyli taka "bezczynnośc" reprodukcyjna trwałaby nawet miesiące, co - biorąc pod uwagę np. polowania wiekszych zwierzaków - szybko by wykończyło populację. Dlatego osobnik meski był przystosowany dzieki ewolucji do tego, by korzystać z każdej okazji i płodzić potomstwo z każdą samicą. A że nigdy nie wiadomo, kiedy okazja sie trafi (czy jutro, czy od razu za godzinę od ostatniej partnerki), to produkcja plemników musiała trwać nieprzerwanie i stale, bo ów osobnik musiał byc gotów w każdej chwili do zapłodnienia nastepnej samiczki. Dobrze miał :) A że człek to tez zwierzę, to pozostało mu trochę z tych czasów- widocznie natura "ma nosa" i wie, ze grozi nam wymarcie i dlatego my- kobiety- mamy tylko (zazwyczaj) jedną , jedyną komórkę, a mężczyźni produkuja swe miliony badziewia w klejnotach rodowych :) No i interes się kręci! Odpowiedz Link Zgłoś
ijen do majkabis 04.11.05, 18:20 dzięki za pomoc :* naprawdę ;) to co napisałaś przydało mi się, hyh jak to dobrze, że w tych trudnych czasach można jeszcze na kogoś liczyć ;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
wellis Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 05.11.05, 19:43 COS TU KRECISZ !!!!! JAK MOZESZ PISAC PRACE W TYM TEMACIE JAK NIE MASZ WOGOLE ZIELONEGO POJECIA !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorynka33 Re: Dysproporcja między plemnikami a komórkami ja 05.11.05, 20:43 hihihi! Może nie była na ostatnich zajęciach? Albo przespała wykłady? Albo nie czytala lektury obowiązkowej do zajęć? Matkoż, mam nadzieje, że to nie studentka medycyny. Odpowiedz Link Zgłoś