Dodaj do ulubionych

Zyrtec a wyniki testow alergicznych

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 20:06
Chce zrobic testy alergiczne ( z krwi)tzw. "grupowe"(?) to znaczy na duza
liczbe alergenow jednoczesnie. Poniewaz kosztuja bardzo drogo chce sie
upewnic, ze beda wiarygodne. Zapytalam 3 lekarzy (internisci) czy musze
odstaic Zyrtek. Dwoch odpowiedzialo nie a jeden ze musze odstawic na 2
tygodnie przed badaniem. Byloby to dla mnie baaaardzo meczace.
Czy ktos zna odpowiedz?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Zyrtec a wyniki testow alergicznych IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.10.02, 20:19
      Zyrtec dziala objawowo, blokujac skutki zwiazania przeciwcial z alergenem i uwolnienia histaminy. Na samo wytwarzanie przeciwcial bezposrednio nie wplywa. Nie wydaje mi sie, zeby odstawianie go przed pobraniem krwi na RAST bylo potrzebne.
    • kasiapro1 Re: Zyrtec a wyniki testow alergicznych 18.10.02, 21:34
      przechodzilam to i dalej zyje.Rzeczywiscie trzeba odstawic,bo to zmienia
      wyniki testow.To dla twojego dobra zeby ci glupoty nie wyszly

pozdrawiam

k
    • Gość: mm Re: Zyrtec a wyniki testow alergicznych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 20:41
      Slyszalam, ze Zyrtec trzeba odstawic, ale przed testami skornymi a przed
      testami "z krwi" nie
      • ko_bie_ta Re: Zyrtec a wyniki testow alergicznych 21.10.02, 10:07
        Trzy dni temu miałam robione testy skórne. Zyrtec musiałam odstawić na 10 przed
        badaniem, natomiast weszystkie inne leki wziewne dwa dni przed testami (może w
        przypadku testów z krwi jest inaczej? niestety tego nie wiem :-((

Mam pytanie, czy testy skórne są 100% pewną metodą wykrycia alergii???

W moim przypadku stało się coś dziwnego, od roku mam silne objawy alergii i
        astmy oskrzelowej: duszności, kaszel, całoroczny katar, swędzenie i łzawienie
        oczu, jednak po wykonaniu testów skórnych (27 alergenów), nie wykryto żadnego
        alergenu!!! jak to jest możliwe???
        Czy powinnam zrobić jeszcze inne badania?
        Muszę przyznać, że jestem załamana, w przypadku astmy alergicznej miałam szanse
        na wyleczenie np. poprzez kilkuletnie odczulanie, a teraz nie ma dla mnie
        żadnego ratunku, jedynie minimalizowanie skutków astmy, już do końca życia na
        lekach steroidowych... :-( nie wiem jak to zniosę...
        • Gość: andrzej Re: Zyrtec a wyniki testow alergicznych IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 19:40
          Testy skórne nie dają 100% pewności a ze sterydami nie można przesadzać. Trzeba
          szukać przyczyny uczulenia. Obserwować swój organizm. Może występuje gdzieś
          infekcja grzybicza? Polecam książkę "Alergia dróg oddechowych u dzieci" dr med.
          Harold Markus.

Pozdrawiam, andrzej
        • Gość: hehe Re: Zyrtec a wyniki testow alergicznych IP: *.katowice.msk.pl 14.11.02, 21:19
          testy daja odpowiedź czy jestes uczulona na alergeny w testach. Czyli jesli w
          testach nie ma np alergenów kwiatu jabłoni, to na pyłki drzew testy wyjdą
          ujemne - a ty dalej kichasz!
        • ladyblue Re: Zyrtec a wyniki testow alergicznych 15.11.02, 17:06
          ko_bie_ta napisała:
          > Mam pytanie, czy testy skórne są 100% pewną metodą wykrycia alergii???

niestety nie są. duzo zależy np. od pory roku, tego z cyzm miałąś kontankt i
          innych czynników. mi w testach skórnych wyszedł 1 alergen, a reaguję na
          znacznie więcej, i to takich które w tescie były a nie wyszły.
          • ko_bie_ta Re: Zyrtec a wyniki testow alergicznych 18.11.02, 12:11
            No właśnie jak rozpocząć odczulanie, kiedy nie można wykryć alergenu? Powtórzyć
            testy skórne?
            • ladyblue Re: Zyrtec a wyniki testow alergicznych 18.11.02, 17:43
              ko_bie_ta napisała:
              > No właśnie jak rozpocząć odczulanie, kiedy nie można wykryć alergenu?
              Powtórzyć
              > testy skórne?

no nie bardzo da sie odczulac jak nie wiadomo na co. albo powtórz testy teraz,
              w zimie jak nic nie pyli (może z szerszym zestawem alergenów, bo są takie
              podstawowe w każdym tescie i dodatkowe), albo moze te z krwi dają dokładniejsze
              wyniki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka