Dodaj do ulubionych

Piszczenie w uchu

06.03.06, 14:46
Od kilku tygodni mój chłopak skarży się na piszczenie w lewym uchu. Prawie na pewno wiemy, iż ma to zwiazek z wykonywanym przez niego zawodem - jest muzykiem. Był juz u laryngologa i przeprowadzono stosowne badania. Lekarz zalecił przyjmowanie kroplówek. Chcę wierzyć, że mu to pomoże, ale znam kogoś kto ma podobne schorzenie i tego typu leczenie u tej osoby było bezskuteczne. Czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem? Czy są jakieś dodatkowe metody leczenia? Czy wogóle mozna coś z tym zrobić, bo niektórzy twierdzą, że trzeba się do tego piszczenia przyzwyczaić i z nim zyć? Z góry dziękuję za wszystkie komentarze.
Obserwuj wątek
    • fvg Re: Piszczenie w uchu 12.03.06, 13:37
      Mi piszczy w uchu od kilku lat , a zaczęło się od niedoleczonego zapalenia ucha - nie nosilem czapki i mnie przewiało i w uszku piszczeć zaczęło - na poczatku był to problem , ale teraz da sie z tym żyć.Co prawda nie próbowałem tego leczyć tak jak powinienem - tzn nie udałem sie do laryngologa - tylko stosowałem jakies tam krople do ucha , oczywiście nie pomogły.Ostatnio byłem na badaniach całego mnie i odwiedziłem laryngologa który zapytał sie czy mam problemy z uszami, to powiedziałem że mi piszczy w uchu , a po nim to jakby spłynęło - nic nie powiedział - hahah, aż mnie zamurowało , a może on - ona w zasadzie - tez miała problemy z uszami i nieodsłyszała :) .Cóż życzę twojemu chłopakowi powrotu do zdrowia , jesli uda wam się jakoś wygrać z piszczeniem , to będe wdzięczny jeśli napiszecie mi (fvg @ o2.pl) jak z tym poradziliści sobie .
      • gospel Re: Piszczenie w uchu 15.03.06, 14:40
        Witam!
        Jesli chodzi o zapalenie to absolutnie nie ma ono związku z przewianiem, tylko
        z przeziębieniem albo przechodzoną grypą, natomiast piski czy innego rodzaju
        szumy nie da się wyleczy i faktycznie trzeba się nauczyć z tym żyć, ale
        niezaleca się przebywania w warunkach które mogą je jeszcze bardzij nasilić, np
        należy unikać ciszy bo wtedy tylko te piski się słyszy i hałasu, bo może
        doprowadzić do jeszcze intesywniejszego piszczenia. Osobom z szumami poleca się
        metodę Tinnitus Therapy tzn zastosowania maskera lub generatora szumów lub
        dźwięków (wygląda jak aparat słuchowy, ale działa inaczej), który sam podaje
        dźwięk bezpośrednio do ucha i następnie będzie odwarcał uwagę od szumów
        własnych. Niestety nie wyleliminuje to całkowicie szumów ale zmniejszy ich
        intensywność.Polecam bo wielu osobom pomogło
        Pozdrawiam
        Gosia
    • edytka37 Re: Piszczenie w uchu 17.03.06, 10:25
      Witam.
      Nie wiem czy słyszeliście o takiej chorobie jak naeriwk nerwu słuchowego.Ja
      kilka miesięcy temu zostałam poddana operacji usunięcia tego guza.objawia się
      to między innymi piszczeniem i szumami usznymi.Niestety większość leakrzy nie
      potrafi tego trafnie zdiagnozować-zwłaszcza leryngologó.A to naprawdę bardzo
      pozażne schorzenie.Nie chcę was straszyć ale ja na waszym miejscu wykonałabym
      rezonans magnetyczny głowy i udała się do dobrego neurochirurga.
      A czy oprucz tego nie występują inne dolegliwości?Np. bóle lub zawroty głowy?
      Polecam przeczytać następujący artykuł na stronie:www.biolog.pl
      Oby to nie było to.Jeżeli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat
      podaję swój adres email: edka13@vp.pl
      Chętnie odpowiem na wszystkie pytania
    • edytka37 Re: Piszczenie w uchu 17.03.06, 10:28
      Przepraszam za błędy w liście.Chodzi mi oczywiście o nerwiaka nerwu
      słuchowego.Ale piszę z małym dzieckiem na kolanach i z tąd te byki.Sorki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka